Bijdrage van een lezer over armoede in Nederland:

Rondkomen in de bijstand vergt discipline en begrip van je eventuele gezin en kennissen. In de eerste plaats schrap je alle kosten die je maar kan missen. Je koopt niks, behalve voeding, en dit koop je goedkoop. Je vast 1 week per maand. Je gebruikt 1 maaltijd per dag. Je reist niet, je doet niet mee aan clubs, je gaat zeker niet op vakantie. Je hebt alleen een auto als deze nodig is voor het leven van je kinderen (tot 60km/dag kunnen ze zelf fietsen, daarboven is vervoer nodig) of verwerven van inkomen. Voor alledaagse ritjes loop of fiets je. Je maakt gebruik van elke regeling die er is om geld te besparen. Je stopt met roken als je dit deed. Je CV gaat op 12 graden, na april gaat deze uit. Douchen 2x per week en niet langer dan 5 minuten. Als je kleding nodig hebt koop je deze in de kringloopwinkel, dit geldt ook voor alle andere goederen. Alles van waarde in je huis zet je op marktplaats (ook die breedbeeld TV!, bij de kringloopwinkel krijg je een vervangend exemplaar voor een tientje) Alle aanvullende verzekeringen worden beëindigd en je gaat niet meer naar de huisarts en tandarts. Als je kiespijn hebt neem je een maand lang 2 Ibuprofens per dag, daarna is de wortel dood en is de pijn over. Je houdt je moreel op peil door te accepteren dat dit het leven is (en geld is ook maar geld toch). Je solliciteert je een slag in de rondte en dit doe je met volle overtuiging en met de zelfverzekerde glimlach van een doorwinterde tell-sale verkoper. Je bent een waardevol onderdeel van deze maatschappij toch? En als de sociale dienst vindt dat je verplicht het gemeentelijk plantsoen mag schoffelen onder het goedkeurend oog van de buurt dan doe je dit met en verheugd gemoed: je betekent eindelijk wat!
Als je kinderen hebt leg je deze uit waarom je dit alles doet en dat het goed is en dat ze dank verschuldigd zijn aan allen die zich opofferden om de financiële last van hun bestaan te dragen. En vooral: wees gelukkig!

Commentaar:
Ik weiger te accepteren dat in ons land mensen de armoede in gedreven worden door een asociale overheid. Geen enkel mens is minderwaardig aan een ander. Niemand verdient armoede en de stress en honger die daar bij horen! Daarom vecht ik voor een basisinkomen voor iedereen. Vecht met mij mee, samen kunnen we onze samenleving veranderen in een zorgzame, waar iedereen comfortabel kan leven.
Wij leven in een van de rijkste landen ter wereld, met een vermogen van 1.200 miljard! Het is geen enkel probleem voor de rijken wanneer  zij een stukje van hun rijkdom moeten afstaan samen met de multinationals die bijna geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen. Doe mee op 1 mei en laat zien dat de tijd van onrechtvaardige verdeling van de welvaart in ons land afgelopen moet zijn.

Rob Vellekoop, Delangemars.nl, 28 maart 2013

22 Comments

 1. van alles gelezen in dit forum ,helaas niet alles klopt zelf altijd gewerkt… werd ziek geen verlenging contract werd ww werd niet afgekeurd! kreeg er steeds meer ziektes bij die niet overgaan nu de hand ophouden bij de Bijstand! of ik dat wil? liever niet nu elke maand werkbriefjes opsturen naar de gemeente te laat? dan geen uitkering gesprek gehad met iemand van de gemeente moet nu wachten op een oproep van UWV om te kijken of ik instaat ben te werken? maar kan niet worden afgekeurd? waar moet het heen Nederland? niemand die je daar mee helpt wat heeft het leven voor een nut zo! om elke mand te moeten overleven? Laat iemand van de regering eens een maand liefst langer ruilen met inkomen! vooral in de laatste maanden van het jaar vergeet ook de eerste niet gezien de eigen bijdrage zorg nog niet aangepast [straf voor de zieken] daar gaat je vakantie geld vd bijstand geen leuke dingen of reisje
  vragen ze ook nog gaat u op vakantie? sorry heb er geen woorden voor . Nederland moet eens kijken naar eigen volk.bij geld over lenen ze het uit aan t buitenland…. niets kom er van terug heb er geen woorden voor Nederland oh Nederland waar ben je

 2. Het moederinstinct zoals moeder de gans die de jongen wil beschermen, en het overlevingsinstinct . Hoe ze dan instinctief reageren om te overleven. . Dan bent U geen gelovig mens als U zegt dat de bijbel een wetenschappelijk boek is. .

 3. Dat ieder mens weinig eten nodig heeft dat is niet waar. mensen die meer wegen en meer doen hebben meer eten nodig. En ook kinderen in de groei zoals op middelbare schoolleeftijd. Dus jij weet wat iedereen standaard nodig heeft dat is roggebrood voor 35 eurocent per pakje. Dan staat er ook nog bij Kinderen de enige echte uitdaging en dat lijkt me echt lastig. Geen ervaring mee. Daar ga ik dus niks over zeggen. Nou hou je dan maar stil. U gaat alleen maar van zich zelf uit en dat moet zeker standaard op iedereen toegepast worden alsof iedereen gelijk is. Dit is naar Uw norm en niet naar die van een ander. iedereen is toch verschillend en de een heeft weer een andere behoefte dan de ander. Kortom niemand is gelijk. Kinderen op de middelbare schoolleeftijd kunnen soms wel een brood per dag op maar ook weer niet iedereen. U wil iedereen een pakje roggebrood van 35 eurocent toe hebben en dan zal het leven wel lukken. Het is alleen volgens standaard en Uw norm en daar mag niet van afgeweken worden. Wat kortzichtig, kleingeestig, bekrompen en benepen. . .

 4. Instinct behoort toe aan dieren en niet aan mensen. Zoals nestdrang bij vogels maar mensen hebben dat niet. In mei leggen alle vogeltjes een ei. Zie jij alle mensen al broeden op een nest in mei? Zie jij mensen als krolse katers, en baltsgedrag vertonen zoals bij zeebaarzen? Ieder mens is weer verschillend en wat primitief om er van uit te gaan dat ieder mens een instinct heeft net zoals een dier.

  • En mensen zijn ook geen zoogdieren Tity? Veel handelingen van mensen zijn instinctief waaronder het reageren op angst. De Bijbel is geen wetenschappelijk boek en berust beslist niet op feiten.

 5. Kinderen zijn nog in de groei en hebben meer nodig. Te kleine schoenen en hun voeten zijn nog in de groei. Op zomerflatjes lopen die voor 1 euro in de aanbieding zijn op de markt en dat ze hier mee in de winter moeten lopen omdat ze anders geen passende winterschoenen kunnen kopen. Op zomerflatjes lopen in de winter omdat je geen geld genoeg hebt om hier winterschoenen voor te kopen voor de kinderen. Dat is toch triest. Ik hoop dat dergelijke gezinnen iets toegestopt krijgen van anderen. Er waren wel eens mensen in de buurt die iemand iets toestopte die op bijstandsniveau zat en ook mensen die het nodig hadden met een gezin zodat ze iets konden doen met de vakantie. Er zijn nu al goede doelen voor opgezet zoals Stichting heppy voor kwetsbare kinderen, en Linda Foundation. Ze delen babystartpakketten uit met daar in dingen die nodig zijn voor de babyuitzet voor aanstaande ouders. Die zijn samengesteld door verloskundigen en kraamverzorgsters. Er zit van alles in wat zij nodig hebben.Vooral in grote steden zal dit wel erger zijn dan in de wat kleinere plaatsen waar de sociale controle wat groter is. Ook de vrouwenvereniging is daar nog actief maar in de steden wat minder. Daar is men meer op zich zelf aangewezen. Het was ook wel eens zo dat verpleegkundigen in burger hun iets toegestopt hebben omdat zij vonden dat zij het nodig hadden met kinderen of een gezin. Het grijpt je wel aan, en zou willen dat het er beter op werd en dat de politiek er wat aan gaat doen om de situatie te verbeteren. Het lijkt zo uitzichtloos en telkens maar weer en dat iemand er dan jaren in zit zonder vooruitgang, of verbetering. Je ziet kinderen in versleten kleding maar vroeger maakten ze het wel maar altijd het zelfde aan en nooit eens wat nieuws en soms te klein.

 6. De minima……. bijstand, wao,aow wia en de wsw worden al 2 jaar tot 710 euro huur passend gehuisvest te worden. Terwijl boven 403 euro de huurstoeslag (kwaliteitsnorm) naar beneden gaat.
  De huurtoeslag gister berekend voor een minimumloon basis is er nog wel, maar heb je een CAO loon krijg je niks. Iemand met 1345 euro salaris houdt meer over dan iemand met 1500 euro netto. Doordat ineens die huurtoeslag en zorg toeslag verdwijnt. Onder aan de streep heeft een werkende 80 euro meer dan een niet werkende, maar die wordt wel geacht altijd maar op tijd op zijn werk te staan ongeaxht of ie geld heeft om zijn auto te repareren of een nieuwe band op zijn fiets te kopen.
  De overheid probeert wwerkenden en niet werkenden tegen elkaar op te zetten, maar de minima zit allemaal in het zelfde schuitje. PVDA wil nu nieuwe huizen bouwen van 800-900 euro huur. Maar de huren van 500 tot 710 euro zijn voor de minima niet meer te betalen. De woningen van 300-500 euro worden aan asielzoekers gegeven of gesloopt of kunstmatig omhoog gewerkt.

  Onze regering is ZIEK.
  En wij gaan met zijn allen kapot.

 7. joh, je weet niet eens wat armoede is. Lees eens wat over de negentiende eeuw en over begin twintigste eeuw. TOEN was er armoede.

 8. Ik werk, ik heb een inkomen rond de 1500 e per 4 weken. Ik ben alleenstaand. Ik krijg geen enkele toeslag, Ik betaal wel af voor toeslagen die in het verleden zijn toegekend waarbij standaard aan ieder einde van het jaar terugbetaald moest worden. Uiteindelijk houd ik voor 36 uur per week werken in onregelmatige diensten waarin ik gestompt, geslagen, geschopt bespuugd en uitgescholden word(ouderenzorg, dementerenden) 175 euro over voor levensonderhoud, eten, en leuke dingen die ik niet kan doen. Ik heb geen smartphone, de enige hobby die ik kan onderhouden kost me 12 euro per maand.

  Ik vraag me wel eens af waar dit ooit ophoud….

 9. Logica van VVD, CDA, PvdA, PVV en helaas zelfs GroenLinks: Wie in de bijstand komt is daar zelf schuldig aan. Ga toch werken, brullen deze partijen. ”Gewoon werken”’hoe makkelijk dat te zeggen is met een bruto inkomen van bijna 9.000 euro per maand als ”vertegenwoordiger” van het volk. De logica van kapitalistische partijen is puur gericht op het in stand houden van de grote bedrijven en hun drang naar geld. Arbeiders zijn niets anders dan werktuigen in de grote kapitalistische productie machine!

 10. “Kwart van je inkomen naar huur (grootste uitgave) is btw redelijk normaal in de wereld…”
  Dat ligt er maar aan, beste Sander! Als de huur een kwart kost van een inkomen waar al niet van te leven valt, dan is dat wat anders dan een kwart van een fors inkomen. Dat is de leugen van de %, waarbij het niet toevallig is dat inkomsten in % worden gerekend en uitgaven in vaste bedragen. % gewijs betalen minima absurde bedragen voor eigen risicco en andere vaste lasten. En vergis je niet, bijna alle minima werken voor minstens 16 uur onbetaald als “vrijwilliger”. Dat werkende armen zoals jij misschien, er even beroerd voorstaan is des te treuriger!

  • 963 euro waarvan 520 euro naar huur gaat. Met zorg toeslag van 190 euro wat pas aan het einde van de maand wordt gestort is dat dus 330 euro. Dat is meer dan 1/3de van je inkomen, en dus niet een kwart!. Ik ken gevallen waar 55% naar de huur gaat omdat men nog hoog woont en niet weg kan vanwege de lange wachtlijsten. Duidelijk geen kennis van zaken.

 11. Kleine toevoeging: ik heb nu een inkomen en daar gaat iets minder dan de _helft_ van naar de huur en verder geen kwijtscheldingen en minder toeslagen, geen kortingen en kosten aan vervoer.

  M’n leven is eigenlijk weinig veranderd, alleen nou werk ik er ook nog voor.

  Kwart van je inkomen naar huur (grootste uitgave) is btw redelijk normaal in de wereld.

 12. M’n verhaal is verkeerd overgekomen, sorry mensen, wilde beetje te vrolijk zijn.

  Aan de andere kant is de bijdrage bij mij verkeerd overgekomen. Zoals Jeroen zei: ‘overdrijven om de zaak duidelijk te maken’. Inderdaad! Maar wat is daar goed aan? Ik ervaar dit soort gezeik als bijzonder irritant.

  Heb er zelf ingezeten uiteraard, anders zou ik hier niks zeggen. Weet je, ik kwam op internet nooit ergens iemand tegen die beetje praktisch zei van: ‘nou jongen, het is lastig, maar het lukt wel. Denk beetje positief en doe dit en zus en zo’. Het is allemaal ‘klaag, klaag, moeilijk’, daar had ik dus niks aan. Misschien daarom beetje beladen reactie.

 13. Denk dat we allemaal wel ervaring vroeg of laat met een uitkering gehad hebben; ik vroeg en ik denk vergeleken met hoe het nu is was het toen een paradijs ,Jeroen van Baardwijk je hebt gelijk en Sander als je het zo makkelijk vind geef je toch meer aan de minderbedeelden want zo te zien kun jij makkelijk van een uitkering leven.
  Degene aan wie je geeft blij gemaakt en jij ach ja jou maakt het toch niks uit .

 14. Ik heb de indruk dat Sander het verhaal niet helemaal goed begrepen heeft. Althans, op mij maakt de bijdrage de indruk dat het een geval is van ‘overdrijven om de zaak duidelijk te maken’, waarbij bij het laatste stukje (over werken) het sarcasme er aan alle kanten vanaf druipt.

  Om maar eens wat punten te noemen: je kunt niet één week per maand vasten en de rest van de maand overleven op één maaltijd per dag — dat leidt tot ondervoeding. Als je ziek bent ga je toch wel naar de huisarts (kan ook makkelijk, want dat wordt nog wel vergoed door de basisverzekering), en als je kiespijn hebt ga je niet een maand lang pijnstillers slikken tot de wortel dood is maar ga je echt wel naar de tandarts.

  Ik zit zelf in de bijstand, en ik weet maar al te goed hoe krap dat is. Het wordt ook elk jaar erger. De huur gaat elk jaar omhoog maar de Huurtoeslag gaat niet evenredig mee omhoog, de verplichte ziektekostenverzekering wordt steeds duurder (en vergoedt steeds minder) maar de Zorgtoeslag gaat niet evenredig mee omhoog, het eigen risico gaat ook elk jaar omhoog. Levensmiddelen worden ook steeds duurder. Uitkeringen daarentegen gaan nauwelijks omhoog: per 1 juli zijn die één euro en wat wisselgeld omhoog gegaan. Het dekt de inflatie niet eens.

  Het verhaaltje dat je dankzij de Huurtoeslag nauwelijks meer kosten hebt klopt niet: uiteindelijk betaal ik nog steeds ruim € 200 zelf — een kwart van m’n inkomen. En helaas, ook in een sociale huurwoning heb je kosten, aangezien de afgelopen jaren voor steeds meer onderhoud de verantwoordelijkheid verlegd is van de verhuurder naar de huurder.

  Sander, ik nodig je uit om zelf een half jaar lang te gaan leven van een bijstandsuitkering. Dan maak je zelf mee hoe het is om van dat schijntje te moeten overleven (want leven is het niet).

  En dan valt het als alleenstaande nog enigszins mee: door veel weg te bezuinigen en voor de rest zuinig te leven kom ik net rond. Zit je in de bijstand en heb je kinderen, dan is het gewoon niet meer te doen. Ik ken bijstandsmoeders die tegenwoordig op Internet vragen om eten en andere noodzakelijke spullen, omdat ze het zelf niet meer kunnen betalen.

  Welkom in de verzorgingsstaat… 🙁

 15. Heb ervaring en ik zal wat puntjes langsgaan die ik beetje overdreven vind en misschien wat tips voor mensen die dit toevallig lezen:

  ** 2x per week douchen: Lijkt me geen slimme besparing. Voel je je slecht van en verlaagt de kans dat je een baan gaat vinden. Water is relatief goedkoop en ik zou deze kosten pakken en op iets anders besparen.

  Besparen op gas (CV) is inderdaad wel verstandig, maar 12 graden? Zet ‘m dan helemaal uit.. (Koud? Trui’tje aan en home workout doen, weg kou. Bespaart ook weer fitness-abbo.)

  Bovendien worden ook nog bij een voldoende laag inkomen waterschapsbelasting en rioolheffing kwijtgescholden.

  ** 1 maaltijd per dag, 1 week vasten: Voedsel is ook zoiets, goedkoop als je beetje nadenkt en dan bedoel ik geen smoothies en verpakte en voorgesneden groente kopen. Minder eten ga je ook minder van naar de WC en dat is na douchen de grootste waterverbruiker. Win-win 🙂 Niet teveel vasten joh, is niet nodig.

  Let op aanbiedingen en ik kan bijv. de hele week fruit eten (meer dan aanbevolen hoeveelheid en veel meer dan de meeste mensen met genoeg geld eten!) voor 3 euro. Dit skippen klinkt aantrekkelijk, maar de juiste soorten fruit vullen goed en zijn voedzaam, waardoor je minder bullshit eten nodig hebt.

  Roggebrood is ook zoiets, bijzonder goed spul en is 35 cent voor een halve kilo.. Skip lekker dat goedkope kansloze kauwgum-brood, ga voor zware, voedzame massa. Je gaat dit niet redden door te eten wat iedereen eet. Een mens heb weinig eten nodig, maar wel relatief goed spul. (Dus niet elke dag vlees, macaroni met dikke sausen, cola, geen fruit..)

  Oh ja en aardappelen! Euro’tje of 6 en je hebt 10 kilo, goed op te slaan en gezond. Ik weet niet hoeveel je wil eten, maar daar doe ik zo 2-4 maanden mee. Ze worden totaal genegeerd tegenwoordig, door de ‘low-carb’-hype denk ik. Hele volksstammen leefden vroeger van niet veel meer. Zie ze als combinatie van groente (veel vitaminen, mineralen) en een bom calorieen (=brandstof)!

  Je moet precies het tegenovergestelde gaan doen van wat iedereen doet: hoe meer calorieen per gram, hoe beter! Ik doel dan op groente en goede graan-producten, niet op chocola.. alhoewel.. dat is minder dan een euro bij de Aldi, paar honderd gram easy calories, maar niet te vaak doen! Gebruik je instinct, die geeft aan wat en wanneer je _echt_ iets nodig hebt.

  ** Kleding: Ik heb al jaren geen kleding meer gekocht (haha!), ook niet toen ik wel geld had. Doe er beetje netjes mee en je hebt trouwens tegenwoordig overal goedkope kleding. Kijk eens bij de Action bijv. truien en shirts voor een paar grijpstuivers. Uiteraard heb je ook nog de bekende Zeeman en Wibra. Maar die focus op kleding.. laat het beetje gaan. Spijkerbroeken en schoenen gaan jaren mee bijv. Hoeveel t-shirts en truien heeft een mens nodig?

  ** Ziektekosten: Je krijgt via de zorg-toeslag al gauw zo’n 90% van de kosten vergoed, dus ik snap daarop besparen niet helemaal (wel beetje uiteraard, maar denk goed na: wat is _echt_ belangrijk? Kleding, clubs, vakanties, gezondheid?). Als je ook nog in een sociale huurwoning zit – zeker geen armoede trouwens, ben erg tevreden – heb je met huur-toeslag vrijwel geen kosten meer. Ze repareren ook alles als er iets kapot is, hoe luxe is dat? Beetje positief denken doet wonderen.

  ** TV: Hier kan ik duidelijk over zijn. Ik heb ondertussen weer meer dan genoeg geld, maar ik kijk er nauwelijks meer naar. Echt geen goede gewoonte hoor.. smartphones e.d. zelfde verhaal.

  ** Kinderen: De enige echte uitdaging, dat lijkt me echt lastig. Geen ervaring mee, dus daar ga ik niks over zeggen.

  Heel veel succes!

  • Ik heb al deze verhalen met verbijstering gelezen. Van de bijstand leven? Dat gaat het bij mij niet worden. 40 jaar keihard gewerkt, financieel bijgedragen aan deze maatschapij….zelden of nooit ziek geweest. Doorgaan met werken….ook als mijn diensttijd erop zat….want het bedrijf kwam op nummer1!! Ik….en ook mijn excollega’s hebben zoveel jaar op zo’n leuke wijze met elkaar samengewerkt met onze ups en downs. En toen was het over van de ene dag op de andere dag. Een lijstje werd voorgelezen door onze werkgever wie konden blijven….en wie niet. Van de ene dag op de andere dag uitgerangeerd. Het niet hebben van een baan is niet eens het ergste wat je kan overkomen. Ik ben creatief genoeg om elders extra inkomsten te vinden. Het ergste wat je kam overkomen is het commentaar van degenen die niet in jouw schoenen staan en de diepe beledigingen….zoals….je bent een profiteur van de samenleving. Ineens word je vriendenkring en familiekring sterk gereduceerd. Je ontdekt dat het hebben van werk niet alleen een bron van inkomsten is….maar ook om woe of wat je bent in de maatschapij. Het bepaald je identiteit in de maatschapij en de samenleving. Wij allen immers maken deel uit van deze samenleving….en wij allen immers hebben het recht op deelname aan deze samenleving ongeacht in wat voor functie wij werkzaam zijn. Echter….het buitengesloten worden aan deelname aan deze maatschapij….en het voortdurend genegeerd worden in het verkrigen van een baan is een criminaliteit die van hogerhand aan ons opgedrongen word. Het is niet alleen het weigeren van ouderen…maar ook van jongeren. Niemand hier bouwt nog een basis op voor een succesvol leven. Vroeger eas ook niet alles perfect, maar ik herken dit niet meer als het land waarin ik opgegroeid ben. De solidairiteit is volkomen verdwenen. Het is ieder voor zich. Ter vergelijking. Ik ben in een aantal landen geweest waar de armoede nog dieper is dan hier. Dat is niet te vergelijken met hier. Maar ondanks dat vond ik juist in die landen meer solidairiteit dan hier. Het samen delen….samen werken aan de opbouw van dit land mis ik hier. Het is hier puur individueel en voor zichzelf. Zolang je hier nog werkt is er nog vrijwel niets aan de hand (ook al leveren werkenden op dit moment behoorlijk in). Zodra je echter niet meer werkt ben je (zelfs in dit land) aan de goden overgeleverd en word je volkomen genegeerd. De bijstand zelf….na een periode in de ww….is zelfs voor mij nog een brug te ver. Dan verleen ik mijn kwaliteit en diensten nog liever in een derde wereldland aan een klas met schoolkinderen tot ik mij dagen slijt….als hier mijn tijd te verdoen met het afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Ik pas ervoor. Dit verhaal wil ik graag even kwijt.

  • Inpakken met kranten schijnt ook warmer te zijn en in beweging blijven en olie op je huid smeren of vaseline om zo de thermostaat lager te kunnen zetten. Mensen die van op bijstandsniveau leven hoef je niks meer wijs te maken. het is geen leven meer dan overleven. Maandelijks komen zij structureel geld te kort en huur en zorgtoeslag gaan niet evenredig mee met de huur en zorg die ieder jaar duurder wordt. Ik hoop dat mensen in de bijstand er meer bij krijgen maar heb gehoord dat ze het vakantiegeld ook nog willen afschaffen en dat wil de V.V.D. Er zijn zelfs mensen in de bijstand met kinderen die gaan tarotkaarten leggen om langs die weg er nog iets bij te verdienen. Ook astrolijnen waar zij adviezen geven bij levensvragen kunnen ze nog extra bijverdienen.Ze zeggen dan ik moet ook boodschappen doen. Soms hebben ze zich als medium aangemeld want ja hoe moet het anders. Er zijn wel eens mensen die je eens wat geven of die je een bedragje toestoppen maar maandelijks komen zij structureel geld te kort. Ulfert Molenhuis van de voedselbank als mensen meer met elkaar gaan delen in buurten of wijken en in straten delen dan zouden de voedselbanken niet meer hoeven te bestaan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.