Voedselbank
Uit particulier initiatief zijn 137 Voedselbanken actief in ons land met meer dan 70.000 klanten.
De overheid bemoeit zich niet met hongerende burgers!
De eerste doelstelling van de voedselbanken is tijdelijk mensen in Nederland helpen die onder  een bepaald bestaansminimum leven, door wekelijks voedsel uit te reiken dat door derden (meestal bedrijven) beschikbaar wordt gesteld.

Toelatingscriteria voedselbank

Bedragen per 1 januari 2012:

Indien er aan leefgeld per maand minder overblijft dan het bedrag uit de volgende optelsom komt
een gezin in aanmerking voor een voedselpakket:

Minder dan:

€ 180,- voor één volwassene plus
€ 60,- voor elke extra volwassene (personen van 18 jaar of ouder) plus
€ 50,- per kind (ongeacht de leeftijd maar wel jonger dan 18 jaar)

03-04-12-1

Met andere woorden wanneer een moeder met 2 kinderen per dag voor eten, drinken, kleding, verjaardagen, Sinterklaas, Kerstmis, schoolreisjes e.d. niet meer te besteden heeft dan € 9,- per dag komt zij in aanmerking voor een voedselpakket.

Bron: Voedselbanken Nederland

13 Comments

 1. Als iedereen met meer dan 1 miljoen op de bank. 1% van zijn vermogen stort op een fonds voor de minderbedeelden zou er veel armoede kunnen worden opgelost. Maar ja,dat vult de maag natuurlijk niet. Daar moeten programma’s voor gemaakt worden waar ze met hun snuitje goed in beeld kunnen komen. De weldoeners.

  Fijne feestdagen toegewenst van een moeder met drie kinderen. Waarvan er een studeert en twee autisme hebben.

 2. Volgens de rekenmethode hierboven zou ik recht hebben op de voedselbank. Ik heb zo’n 65€ te besteden. Of eigenlijk niet. Maar we moeten toch eten. Vrouw, drie kinderen 20,17 en 10 jaar. Want ik ontvang minder dan ik aan vaste lasten moet betalen. Als straks het kindgebondenbugdet en zorgtoeslag maandelijks wordt bijgeschreven houd ik ongeveer, ( -/- 67€ + 154 + 88= 175€ ) over als ik zo even goed hoofdreken. 175:4= 44€ per week. Als ik van 4 weken uit ga. Als straks de allimentatie rond is, zal dit ingehouden worden van mijn aanvullende bijstand.

   • Dat is het probleem. Je wilt niet weten wat ik ben misgelopen tot op heden. Ik kwam destijds 300€ te kort -/- 175,– aan toeslagen. Dus kwam nogsteeds geld te kort. Inmiddels is mijn situatie positiever, Maar ik maak me nog steeds zorgen. Want de vader van mijn kinderen heeft het te druk met zijn “nieuwe” thuis.

 3. hulpverlenend Nederland is ook dat als jij een hulpvraag hebt, en je gaat daarvoor naar de hulpverlening, er niet gekeken wordt naar je hulpvraag, maar naar hun bundel hulpverlening, Zit je vraag er niet tussen, dan is het jammer, maar dan moet je je hulpvraag maar aanpassen aan de hulpverlening…

 4. Ik zit zelf ook bij de voedselbank gelukkig !!!
  Maar wat mij heeeel erg stoort is dat degene die de voedselbank leidt mensen voortrekt door ze extra eten, kleding enz te geven. En dan heb ik het niet over een extra pak melk of zo, maar echt over tassen vol en dat elke week!!!!! Dat is toch niet eerlijk???? Mijn vraag is zijn er ook nog mensen die daar iets aan kunnen doen ??? Íemand die boven degene staat die de voedselbank leidt ??? En het lulligste is dat deze mensen nog eens zwart bij werken dus ook nog eens ver boven het minimum zitten om toegelaten te worden.

  • Beste Chantal, meestal is een voedselbank een stichting. Je kunt dus het bestuur van de stichting hierop aanspreken. Daarnaast kan je je klacht natuurlijk deponeren bij het overkoepelende orgaan van de voedselbanken in Nederland.

 5. Ik ben ook nog te rijk voor de voedselbank.
  Ik woon samen met mijn jongste, 20-jarige kind, dat nog op school zit.
  Volgens de voedselbank moet een 18+ kind 200 euro per maand bijdragen (van zijn studiefinanciering?).
  Dus, behalve dat mijn kinderen hun volwassen leven al met een achterstand beginnen omdat ik ze niks kan geven (geen rijlessen, geen zorgpremie voor ze betalen, niet bijdragen in studiekosten of kamerhuur), moeten ze ook nog eens mij onderhouden.
  Dat ik (nog) geen schulden heb vonden ze ook maar raar. Ik vind het juist heel knap van mezelf.

  • Suus, wees a.u.b. hartstikke trots op jezelf dat je nog geen schulden hebt. Voor mensen zoals jij kan ik alleen maar bewondering hebben. Ik vind het schandalig dat een voedselbank redeneert ‘alsof iedereen alleen maar schulden heeft’. Zelf heb ik een tijd bij een voedselbank gewerkt en ook bij ons kwamen de vreemdste verhalen, maar nooit dat ze het bij ons raar vonden dat iemand geen schulden had. Dat is juist iets, waar je trots op mag zijn!

   Je 20-jarige kind moet natuurlijk zijn schoolkosten betalen, en eventueel zijn eigen vaste lasten, maar je kunt bijvoorbeeld ook afspreken dat – zolang dat nodig is – hij/zij een deel voor zichzelf eraf haalt en van de rest doet hij/zij boodschappen. Je kind draagt dan toch bij aan het huishouden en heeft daarnaast ook enige keuzevrijheid in wat voor producten er in huis komen. En geloof me: in de folders van AH, C1000, Aldi etc. staan vaak echt spotgoedkope aanbiedingen die écht te doen zijn.

   Daarbij stel ik je ook de volgende vraag: heeft je kind wel zo’n achterstand? Is er niet veel, heel veel meer in het leven dan bijdragen aan rijbewijzen, zorgpremies etc.? Ik heb ook alles zelf betaald, maar heb zeer zeker geen achterstand. Gaat het niet vooral om de mooie momenten die je samen meemaakt? Vormt dát niet de basis van je positie in het leven? Iedereen heeft zijn tijd 😉

   Met groet en heel veel succes,
   Chris

 6. Ja, ik ben één van die mensen die nét teveel krijgt voor de voedselbank, maar nét genoeg om te overleven.
  Chronisch ziek, maar geen arbeidsongeschiktheidsuitkering…

 7. ik en geboren in Amsterdam ,mijn Oma op de Zeedijk de hoerenbuurt,die zei al, leger des heils neemt alleen ex-hoeren op in hun bejaardenhuizen,veel geld.P.S. de familie Rotschild is de eigenaar van het leger des heils
  Rotschild{roodkruis}

 8. In de mail van Jane Doe lees ik wat over het leger des Heils ( LdH), Het zogenaamde leger van God, wie echter niet voorziet in een goddelijke eerlijke verdeling van deze schepping, maar mee blijven doen aan een grootschalige uitverkoop van de eigendommen van Hem, Wat slechts een schepping overlaat voor mindere bedeelden waar vernedering en machtsmisbruik hoogtij vieren en overheersen. Daar het Leger des Heils staat als goddelijk waker over de zwakke medemens., Waar nog minder dan bedoelt ( basis schepping ) overblijft om hen te laten overleven, wat bij velen grote zorgen neerlegt en waar onmenselijke taferelen tot een realiteit worden. De mensen, de oorzaak, die nooit en te nimmer genoegen nemen met de schepping ( genoeg voor iedereen ) alleen maar meer en meer willen, laat het LdH ongemoeid. Wellicht zo mogelijk omdat men subsidie verkrijgt en men een dergelijk Vader toch niet aanvecht, dan moet de vader ( God ) er maar aan geloven waar men alleen zegt voor te staan. Maar dan alleen in minderwaardige omstandigheden voor velen om voor anderen meerwaarden te genereren.

  Als er een goddelijke instantie zou moeten tekenen voor een menswaardig basisinkomen zou dit het leger des heils moeten zijn, dat voor een meer eerlijke verdeling om een stukje schepping te kunnen kopen wat in de uitverkoop is gegaan. Ondersteunt het Leger des Heils het streven naar een menswaardig basis inkomen überhaupt?

 9. ‘particulier iniatief’ is tegenwoordig net zo commercieel als een handelsbedrijf .
  Ook de voedselbank heeft allerlei regeltjes om bedacht om mensen eigenlijk af te schrikken er gebruik van te maken.
  Ten eerste,ze houden een veel te laag bedrag aan wat men over mag houden om uberhaupt in aanmerking te komen.Dan moet men minstens duur leven,of een flinke schuld hebben om daar nog onder te komen.

  Tenslotte zit niet iedere aanvrager te springen om eerst ‘professionele’ hulpverlening in te schakelen,omdat de voedselbank heeft bedacht,dat alleen zo’n hulpverlener aan mag vragen.
  De voedselbank behoudt zich dus het recht voor,de betreffende klant zelf niet serieus te willen nemen,en forceert klanten hun zelfbeschikkingsrecht eerst maar eens ondergeschikt te maken aan een hulpverleners instantie.
  Dat is de tegenprestatie die de voedselbank eist,anders geen eventuele voedselpakket.

  Ik vind het een schande,zeker voor een liefdadigheids instelling,om mensen tot zo’n vernederend niveau van hulpbehoevendheid te dwingen,alvorens ze uberhaupt iets willen betekenen.
  Het leger des heils houdt er tegenwoordig ook al zo’n instelling op na.Als men daar hulp van zou willen,dan moet men verklaringen ondertekenen,en daarbij hun hele hebben en houden onderschikken aan de grillen van die instantie.
  Dan nog te bedenken,dat ook die mensen gedwongen worden tot tegenprestatie , staan ze dus feitelijk te werken voor uitkering,die regelrecht naar LDH gaat,die verder bepaalt wat de mensen er zelf ooit nog van terug zien,en dat is meestal verdacht weinig.
  Voorts heeft LDH nogal eens de neiging mensen ongewenste(en onnodige) hulpbehoevendheid op te dringen,omdat het ze extra subsidies oplevert.
  En dat zou dan een Christelijke organisatie zijn,maar wel met een bedenkelijk onchristelijk capitalistisch trekje dan.

  En die organisaties bestaan uiteindelijk alleen maar,omdat de’overheid’het vertikt fatsoenlijker te verdelen.Daar maken zulke organisaties blijkbaar zelf ook dankbaar gebruik van.Die zwakkelingen kunnen immers toch weinig maken,dus kan men naar believe doen wat hen uitkomt naar eigenbelang.

  Mensen verdenken medewerkers van voedselbanken er net zo goed van, regelmatig de betere producten achterover te drukken voor henzelf,en hun klantenbestand af te schepen met (ver) over datum producten.die mogen immers nog blij zijn dat ze wat krijgen,en verder moeten ze maar niet zeuren.
  Ook niet als ze daardoor ziek zouden worden,want de voedselbank weigert elke vorm van aansprakelijkheid.

  Hoezo,een minderwaardigheidscomplexje.

  De overheid heeft de boel omgedraaid,en stelt burgers verantwoordelijk voor overheidsbelangen.Zij stellen de onderkant nog even wat meer verantwoordelijk,want daar ligt zogenaamd altijd het grootste euvel,dat zijn maar derderangs profiteurs ,dus die mogen best mishandeld worden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.