
In 2013 werd Irish Water door de Ierse overheid opgericht. Dit waterbedrijf moet een miljard opleveren om de Ierse schuld te beperken door de bevolking via watermeters voor de watervoorziening te laten betalen. Voor de Ieren zijn watermeters het symbool voor hoe de trojka en de Ierse overheid begrotingstekorten door de bevolking laat betalen.
Bezuinigen betekent nieuwe belastingen, prijs- en belastingverhogingen, toenemende werkeloosheid en de dreiging dat de privatisering van de watervoorziening dichterbij komt. De talrijke protesten, die al twee jaar door het land teisteren, houden aan. Door eenzelfde crisisbeleid probeerden de trojka en de Zuid-Europese overheden ook in Portugal en Griekenland het water aan de private sector te verkopen. Dankzij plaatselijke opstanden lijkt dit voorlopig van de baan.
Terwijl in de rest van de wereld veel overheden terugkomen op de privatisering van het waterbeheer lijkt Ierland bezig met een achterhoede gevecht dat elders al lang achterhaald is. In de afgelopen 15 jaar waren er 180 gevallen in 35 landen waarbij het waterbedrijf weer terug kwam in handen van de overheid. Dit was in veel gevallen een reactie op de valse beloftes van particuliere ondernemingen en hun falen om eerst aan het belang van de bevolking en pas daarna aan de winstcijfers te denken.
Rob Vellekoop, 4 april 2015
Geef een reactie