Nieuwe Tao is een boek van hoop en optimisme, het voorspelt een nieuwe wereld vrij van bezit, zonder geweld en rijk aan onvoorwaardelijke liefde.
Het probeert drie vragen te beantwoorden:
– Waarom is de samenleving de afgelopen duizenden jaren niet wezenlijk veranderd?
– Hoe kan je de maatschappij volledig veranderen zonder geweld en op een menslievende manier?
– Hoe zal de nieuwe samenleving er uit gaan zien?
Er heerst zoveel negativiteit, wat begrijpelijk is, maar voor mij gloort er altijd wel hoop aan de horizon. Datzelfde geldt voor een nieuwe wereld, waarover we eigenlijk alleen maar lezen dat deze beheerst zal worden door nog meer dictatuur, oorlogen, verontreiniging en geweld.
Ik geloof dat niet. De toekomst straalt de mens tegemoet. De mens is op pad naar een nieuwe wereld, die gebouwd wordt op het fundament van het zelfvertrouwen. Het enige vervelende aspect is dat de overgang van oude naar nieuwe wereld heel wat tijd in beslag zal nemen. In duizenden jaren bouwde de mens de oude wereld. We staan voor de poort, maar dit wil niet zeggen dat we binnen twee stappen de nieuwe wereld kunnen binnen gaan. Daarvoor is het nodig dat er eerst een nieuwe mens ontstaat. De nieuwe wereld zal een hemel voor ieder mens op aarde kunnen zijn.
‘Nieuwe Tao’ is de opvolger van de Tao te Ching, wat bespreekt hoe de wereld in elkaar zit en ook hoe men in het leven “juist” handelt. Het nieuwe boek richt zich niet zoals de oude op de machthebbers, maar op ieder mens. Het verklaart hoe het mogelijk is dat de machtsverhoudingen de afgelopen duizenden jaren niet zijn veranderd. Het verklaart niet alleen, maar het wijst ook het nieuwe pad (Tao) om een nieuwe wereld te laten ontstaan. Het boek prikt de illusies van macht en autoriteit door, maar ook die van liefde en bezit. Een nieuwe wereld kan opgebouwd worden zonder geweld, met opheffing van de oude illusies die de mensheid eeuwenlang in de tang hebben. Nieuwe Tao geeft een sleutel tot een nieuwe wereld.
“Ze zullen alles waar hun leven op gebouwd is, alle oude illusies stuk voor stuk moeten loslaten voordat zij de wereld werkelijk kunnen veranderen. Er zijn talrijke omwentelingen geweest in de geschiedenis. Ze hebben echter nooit tot gevolg gehad dat de verhoudingen tussen mensen werkelijk veranderden. Steeds vielen ze weer terug op de oude illusies die hen aangeleerd waren door hun ouders. Dit was het fundament waarnaar zij terugkeerden na een tijd van veranderingen en turbulentie.”
Nieuwe Tao
Einde van 20 illusies, start van de nieuwe wereld
Verkrijgbaar als E-book
en paperback
Rob Vellekoop, 13 mei 2015
Geef een reactie