Dakloze dame

We hebben afgesproken om 14 uur bij de eendenvijver in Zevenaar. Rond half twee krijg ik een smsje om wat eerder te komen omdat er regen op komst is. Ik verlaat de warme stationsrestauratie, drink snel mijn thee op en vertrek. Na een rondje rond de vijver bel ik haar op om te vragen waar ze is. Ze antwoordt in accentloos Nederlands dat ze de plas niet kent die ik beschrijf. Ik moet naar het centrum komen, daar zit ze.

We hebben vorige week deze afspraak gemaakt, per sms en email, die ze echter alleen kan lezen in de bibliotheek. Op mijn voorstel om op het station iets te drinken en haar verhaal te doen gaat ze niet in. Ze wil bij de vijver. Pas later snap ik waarom.

Even na tweeën kom ik aan bij de vijver. Ze zit op een bankje naast haar bepakte fiets met aan het stuur aan weerszijden een volle boodschappentas. Uit haar fietstas zie ik kledingstukken steken. De dame is een klein vrouwtje ingepakt in een dikke lange jas met shawl. Bij het handen schudden voel ik een ijskoude hand in de mijne. Als ik plaats wil nemen op het bankje naast haar, vraagt ze of ik zover mogelijk bij haar vandaan wil zitten. Ik vraag of een meter naast haar goed is. Ze knikt instemmend.

Het dametje maakt op mij een schuwe indruk. Tijdens het in rap tempo vertellen van haar verhaal bloeit ze open en zie ik haar wantrouwen afnemen. Ik wanhoop echter ondertussen. De jaartallen en instanties vliegen in een mitrailleurvuur van woorden op mij af. Ik probeer structuur aan te brengen in het verhaal.

Terwijl ik mijn gedachten orden in een korte pauze, zie ik haar schichtig naast mij kijken. Plotseling staat ze op en zegt:”Ze blijven me in de gaten houden.” Als ik me omdraai zie ik over mijn schouder twee politie-auto’s langsrijden. Ze stapt na twintig minuten af op haar fiets. Beduusd staar ik naar haar. “Moet ik het hiermee doen?”, vraag ik.

“Ja”, zegt ze, “Ik ga er maar weer eens vandoor.” Lichtelijk moedeloos knik ik en zeg dat ik zal proberen er het beste van te maken. Toch begrijp ik haar.

“Heb je het niet ongelofelijk koud, vraag ik nog, om in deze periode in een tent te moeten wonen?”
“Daar gaat het niet om, zegt ze, maar wel wat ze me hebben aangedaan.”

In het begin van het interview heeft ze verteld dat ze in 2009 haar kind heeft verloren, in 2016 haar huis is uitgezet na drie maanden huurachterstand en in een tent woont, haar hond is afgepakt en ondertussen bij een psycholoog loopt. Iemand die zoveel verloren is kan ik niet kwalijk nemen dat ze schuw en wantrouwig is geworden. Laat staan dat ik haar kan dwingen om meer uitleg te geven zodat ik een behoorlijk artikel kan schrijven.

Zij is slachtoffer van mensen en instanties die sterker zijn dan zij. Zo zit onze maatschappij in elkaar. Ik laat haar gaan en kijk haar mistroostig na wanneer ze op haar fiets springt, de koude wereld in. Dit is mijn kortste interview ooit met een dame, die onze samenleving afserveert.

 

Rob Vellekoop, 4 oktober 2017

42 Comments

 1. Heel sneu. Ik weet zelf dat als dingen in het leven tegen zitten je daar erg veel stress van kunt ervaren. Je bent dan emotioneelal heel erg overbelast waardoor allerlei dagelijkse zaken zoals werk en privé leven daar onder gaan leiden. Er zou een opvang moeten zijn op basis van vrijwilligers waar je tegen een kleine eigen bijdrage van max €80 per maand kunt verblijven zeker gedurende de winter. Eten, stroom, huur van het pand enz moeten helaas wel worden betaald maar is verdeeld over alle verblijvers waardoor deze kosten per persoon heel laag zijn. En dan ben ik helaas toch ook van mening dat al dat geld wat wordt gegeven aan die bodemloze putten elders in de wereld beter in eigen land kan worden besteed waar het tot direct blijvend resultaat leidt. Die mensen in arme landen zullen altijd honger hebben zolang de grote multinationals die gebieden klein houdt!

 2. Iets zegt mij dat je het verkeerd aan hebt gepakt. Als je was verschenen met een fles sinaasappelsap en een zak krentenbollen, had je de vrouw om kunnen kopen meer informatie te verstrekken. En het feit dat je de vrouw weg hebt laten fietsen zonder het stuur vast te pakken en te vragen waar ze in de winter slaapt, is een manier van handelen waar ik het ook niet mee eens ben. Dit soort mensen moet je tegen zichzelf beschermen. Als er geen opvang is, vriest ze straks dood, en dan is het “had ik haar tegen moeten houden?”. Natuurlijk. Zo een vrouw moet je helpen, bijvoorbeeld met een daklozenuitkering, in plaats van haar het bos in te laten fietsen. Dus nieuwe afspraak maken, met auto verschijnen, vrouw naar gemeentehuis rijden ten minste uitkering aan te vragen bij gemeente. Hoe kun je iemand helpen met slechts een praatje? Angstpatiënten moet je duidelijk aanspreken, want dat staat in de psychologische boekjes. Bij een succesvolle bemiddeling en het inleveren van een verslag, krijg je een sticker in je schrift. Succes!

  • Nee, Rinus, hulp geven doe je desgevraagd en nooit ongevraagd. Dan wordt het dwang.

 3. Rob Vellekoop, verwacht van U, dat U iets onderneemd, U heeft het aangekaart, dus gooi je energie er tegen aan, maak de boel wakker, courage beste Rob

 4. Wat bij de behandeling van dit onderwerp pas eens te berde mag komen, is dat de Moslim gelovigen, zo ongemerkt veel rechtser en facistiser in hun denken zijn als de gemiddelde naïve Nederlander, verder vind ik de frok nader als het hemd, de Nederlanders mijn familie dus, gaan voor mij voor, daarna komen de niet geninviteerde gasten, en dan ook nog alleen als zij zich als gasten gedragen, en al die onbenullen die hun tijd verdoen door boter aan de moslim galg te smeren, zouden eens flink op de vingers moeten worden getikt !

  • Deze dame is slachtoffer van het asociale stelsel dat Nederland onder aanvoering van Klijnsma/Asscher heeft ingevoerd. Dat heeft dus niets met welke religie dan ook te maken. Het staat ook los van vluchtelingen. Er is een kabinet Rutte 1,2 en straks 3 dat de lijnen uitzet en het overheidsgeld verdeeld. Daarvan komt te weinig terecht bij de mensen die het nodig hebben. Daar zit dus het probleem.

   • Rob Vellekoop,
    ik begrijp ook heel goed dat dit een beetje buiten den context valt, maar het kan niet genoeg gezegd worden, ook niet tegen U, want U bent nog een twijfelaar, ik begrijp dit heel goed, opvoeding sociale opstelling, maar er zitten hele grote adders onder dit Islam gras, ik ken ze en heb ze herkend, van daar, oet

    • Ik heb geen twijfels. Ik weet precies hoe ik over religies denk en over de islam. Ik herken het voortdurende wegkijken van de werkelijke problemen en het gebruik van de islam als zondebok voor alles wat fout gaat.

 5. Ik ben van de oude garde, toen er nog sociale contrôle bestond, de families en zelfs woonbuurten hechte leefgemeenschappen vormden.
  Dit is wat het egoïstische socialisme er van heeft gemaakt, geen geloof, nergens meer bijhoren, weg rotten als oud vuil, met een uitkering en subsidie, maar de menselijke warmte die je kan redden, word je onthouden,
  voor ontheemde Nederlanders is alles onbereikbaar geworden, een goedkoop optrekje bestaan niet meer, het is een beleggerswereld, tot dat deze ballon ook barst nog meer ontheemden.
  Werkelijk het is een tragisch komisch gebeuren, de vroegere logementen, waar je voor een piek een bord soep en een bed kreeg voor een nacht, bestaan niet meer, jammer heddan een prachtige functie in het wel zijn, nee de zieke burgemeester die zich te pletter heeft gerookt en Amsterdam heeft verkocht aan de vreemden, had wel iets meer kunnen doen, voor de wezenlijke arme Nederlanders met een hoedje, was het een hoofddoek stonden ze er misschien beter voor.

  • Correctie: egoistisch socialisme is een innerlijke tegenstrijdigheid. Trouwens de socialisten in Nederland zijn sinds Kok al uit de PvdA verdwenen. Je vindt nog een enkele bij de SP. Zij hebben niets meer in de melk te brokkelen. Kom eens naar Nederland terug en kijk wie het hier echt voor het zeggen heeft. Je zult schrikken van de verrechtsing, of wou je beweren dat Rutte socialistisch is?

   • Rob Vellekoop, ben al lang weg uit Nederland, maar heb het begin van het uithollen van het Nederlandse socialisme meegemaakt, begrijp goed wat U bedoeld, maar de oude geest waard nog rond, spreading your wealth around, maar wel het geld van de anderen, weet ook dat Nederland een vercorrumpeerd brievenbus land is, met Atoom bommen op het vliegdeld Volkel, nou ja het keiharde socialisme heeft zijn werk gedaan, de kerken zijn leeg, de samenleving hangt als los zand aan elkaar, beraden door allerlei kleine angstjes, bezitters van hypotheken en langlopende bank leninigen, en dagelijks leugens krijgen voorgeschoteld door die goei ouwe verrot media. Groet

    • beste Jenne
     heel leuk om iedere keer jouw commentaar te lezen
     vanuit Spanje nota bene
     maar als je deze site goed volgt
     zul je spoedig ervaren dat Rob
     inmiddels (en misschien helaas)van
     een grote expertise is
     met name in deze onderwerpen
     beetje vanuit buitenland Nederland afzeiken
     is ook beetje goedkoop
     niettemin
     groeten uit Nederland

 6. Er is inderdaad nog een heeel lange mars te gaan als reacties worden verwijderd. Reacties die niet passen in de zoetsappigheid van het domgehouden Nederlandse volk? Mevr. was niet op straat komen te staan als Nederlanders eens wat meer zouden doen aan echte hulp en begeleiding op het juiste moment en als het bitter nodig is i.p.v. jammerkutten als een mens reeds kapot is of op straat staat. Maar das typisch Nederlands, zaken uit de hand laten lopen en dan aan de zijlijn staan jammeren, maar zich wel onvoorstelbaar druk maken om de heilig verklaarde buitenlandse gelukzoekers.

  Nogmaals: mevr. moet een andere achternaam nemen en hoofddoek dragen, dat doet wonderen.

  • Heb je er weleens over nagedacht dat er ook mensen in NL rondlopen die hun medelander wel helpen en ook nog oog hebben voor eventuele vluchtelingen die hier binnen zijn gekomen?

   • Waarom staat deze mevr. en zo duidelijk vele andere Nederlanders op straat of verkeren en leven ze dan nog in een belabberde staat? Waarom trots zijn op de hulpverlening of neem bijv. de voedselbanken? Wat in mijn ogen een schande is dat het überhaupt bestaat en men er ook nog trots op is.

    Het is een gotspe dat Nederlanders zich bij duizenden inzetten voor totaal onbekend volk, de overheid ze voorziet van alles gratis, maar dan ook werkelijk alles (heb via een betrouwbare relatie hier direct bewijs van) en men voor het land totale vreemden, waarvan men de historische gangen niet kent en dexe ook niet lijkt te willen kennen, het kunnen evenzo ex-(huur)moordenaars of slechts ‘simpele’ criminelen, misdadigers of verkrachters zijn, waarbij hulpverleners zich volledig en totaal naïef en zonder vragen te stellen zich toeleggen op dergelijke vreemden, maar hulpbehoevende Nederlanders niet langer belangrijk lijken. Er moet toch ergens op bezuinigd worden.

    De enige, echte vluchtelingen die er zijn of waren komen uit Syrië. Het land wat met een proxy leger (ISIS) bewapend en gefinancierd door het Westen is kapot gemaakt. Lees anders eens de verhalen van de in Syrië kapotgeschoten Pater Frans van der Lugt.

    • Waarom ben je zo gefixeerd op vluchtelingen? Denk je werkelijk dat als er geen vluchtelingen meer zijn de situatie in NL verbetert voor het armere bevolkingsdeel? Natuurlijk niet. Je laat je zand in de ogen strooien. Het gaat erom wie de macht in handen heeft en op welke manier deze zogenaamde democratische macht gehandhaafd wordt, namelijk met geweld. Er treedt binnenkort een kabinet voor de rijken aan. Fixeer je daar eens op en kijk wat ze doen (en al van plan zijn). Daar ligt ONS werkelijke probleem.

     • Gefixeerd op vluchtelingen? Je trekt zaken uit zijn verband en nogmaals het zijn geen vluchtelingen, maar mensen die hier op uitnodiging van ‘onze’ politici en overheid mogen komen aanschuiven op kosten van de staat, dus op kosten van ons. Een rijkenkabinet wordt het allesbehalve, het wordt een kabinet van meer armoede en meer roven en die paar echte rijken zijn op een hand te tellen, het zullen eerder de multinationals en brievenbusfirma’s zijn die er wel bij varen.

      Begrijp je niet dat het precies dat is wat het systeem doet, ik en miljoenen met mij mij geven daarop een terechte reactie en halen daar zeker ook het probleem “buitenlanders” bij. Of is Nederland een luilekkerland voor iedereen??…Waarom zwerft de vrouw dan nog op straat? Kijk even waar de prioriteiten liggen van de zogenaamde begane socialisten. Heel het kabinet en de politiek is in dit land verworden tot doortrapt en gecontroleerd socialisme, maar is tekenend voor vele landen in de EU die gratis geld verstrekken. En wie laat zich hier zand in de ogen strooien?

      Maar het ging over een arme mevr. die bij het grofvuil is gezet en aan haar lot wordt overgelaten, dan is het toch schrijnend dat men in dit land wel weet hoe de bedjes te spreiden voor gelukzoekers/buitenlanders. Hoewel gelukzoekers ook een achterhaald benaming is, want de EU ronselt ze tegenwoordig direct in het buitenland en heeft het meer weg van mensenhandel of moderne slavernij. Ik veroordeel het systeem, niet de mens.

    • Het klopt in ieder geval wel dat alle vluchtelingen goed uitgerust zijn met de iphones, die de gehele maatschappij kapot maken?
     En dat je verder alleen met iphones kontact kan maken om sociale Hulp te realiseren?

 7. Zogenaamd een groots gebaar tonen bij de opvang van migranten, maar kunnen amper hun eigen volk opvangen?
  Ga hiermee een bijzonder onderbuikgevoel ervaren?
  Zie nog helder voor ogen Rutte en Samsom lachen op pleintje cynisch lachen toen Ton van der Ham ze interviewde hieromtrent op het binnenhof te Den Haag.
  Dat drama in Den Haag met Hennis is slechts schijn om de burger nog meer geld uit de buidel te roven?
  SHAME ON YOU!!!!!

 8. ,,,EEN PERCEEL DUNNE BOOM-STAM-MET-JES OM-HAK-KEN OM EEN MOOI-SLANKE-BLOK-HUT BIJ ELKAAR TE SPROKKELEN, HAAL OF JAT WEL DE BIJL MET HET ‘SCHERPSTE RANDJE’

 9. Zorg voor de zwakkeren is eerste overheidstaak. Daarom laat onze overheid de groten lopen en knoopt ze de kleintjes op. Fouten worden bij de overheid nooit gemaakt want dan verliezen de mensen het vertrouwen in het gezag. Voor wat dat vertrouwen waard is. De maffia helpt nog wel eens iemand die geen poot meer heeft om op te staan.

  Na vele jaren uitgeplunderd, voorgelogen en steeds verder over de tafel te zijn getrokken door een politieke partij die als geen andere bij een merkwaardig groot aantal malversaties en schandalen betrokken is geweest heeft het Nederlandse falderappes dit jaar weer mogen kiezen: VVD opnieuw de grootste.

  Poep de stembus in, poep er uit.

 10. Het is een soort waarschuwing,het kan iedereen overkomen,zonder dat je er echt iets aan kan doen. Laten we haar helpen. Heb je wat informatie Rob? Of kan het via jouw? Het is een van velen die we misschien kunnen helpen.

 11. En als er geld ‘over’ is, gaat het naar de middenklasse (ik bedoel: naar het stemvee).

 12. Nederland puilt uit van het geld maar arme mensen helpen ze niet. Europa heeft zelfs eens speciaal potje voor dit soort mensen. Maar dat hebben we niet nodig zegt Rutten. Wat een schande dat dit zo is.
  Arm mens. Als ze in ons dorp zou leven dan hadden we haar allang iets toegestopt.
  En warme soep gegeven.

 13. Woon zelf in Zevenaar,denk dat ik deze dame wel eens heb zien fietsen in het centrum.Weet wel dat ,als je dakloos bent de gemeente je doorstuurt naar Arnhem of Doetinchem voor opvang.Dat er mensen in een tentje moeten slapen in dit land,is te aso voor woorden maar is te verwachten in een land waar veel stemmers al decennia lang de zelfde mentaliteit hebben als de rechtse partijen waarop ze stemmen.

 14. Ik herken wat je hier zegt. Er wordt nog wel eens gedacht dat mensen dan “een betaalregeling moeten treffen” en rechtbanken staan er dan om bekend voorlopige voorzieningen af te wijzen, terwijl het langdurig niet betalen of te laat betalen van de huur, al direct de verhuurder het recht geeft de huurder uit te zetten, die daar niets meer aan kan doen. Het was mij opgevallen hoe men bij de rechtbank de ernst bagatelliseert en suggereert dat men alles zelf maar uit moet zoeken. Maar tegen de tijd dat een verhuurder besluit iemand uit te zetten dan is het te laat, en valt er niets meer aan te doen. Rechtbanken maken het de mensen dus ook erg lastig en sturen vrachtwagens aan papier. Denk dan ook aan gemeenten die hun plicht op grond van de wmo verzaken en de arme mensen slapen naast de vijver, waarna de smerissen met hun staatsagressie uit hun auto springen, mevrouw nog wel even een boete te geven wegens op straat slapen. Alsof een dakloze nog eens een keer de vieze vinger van de wouten in de ogen krijgt gestoken als extra straf blijkbaar niet hard genoeg gewerkt te hebben in het sociaal wenselijke hokje te passen. Een paar jaar terug was er ook zo een verhaal dat zelfs de tent nog af werd gepakt en de smerissen maar door bleven draven. Ik schaam mij soms wel eens diep in zo een land te leven, waar we mensen zo behandelen.

  • mevrouw zou een persoonlijke coach moeten hebben
   die haar, maar dat is helaas verleden tijd, had moeten helpen
   om de problemen tijdig onder ogen te zien en te handelen

   daarom is het van (grootste) belang dat mensen kennis hebben van
   en zich aansluiten bij de huidige vrijwilligers van de steungroep
   voor uitkeringsgerechtigden
   die weliswaar nog in oprichting is vanwege logistieke zaken

   in de toekomst zullen meldingen hierover vinden zijn
   op deze site onder de rubriek Misbruik Sociale Zaken

   Lieve mensen en betrokkenen, met name juristen omgeving Amersfoort,
   meldt je aan om deze mensen te helpen met hun documenten
   via deze site
   groet enne sterkte aan de gevallenen

 15. Veel heb ik ook niet maar ik kan best 20 euro missen, is er een mogelijkheid dat het bij haar terecht komt?

  • Gaat niet zo zeer om het geld, maar de manier hoe overheid en bevolking hiermee omgaat.

 16. Wat een treurig verhaal. Het doet me verdriet dat in deze maatschappij, een rijk land zoals Nederland, mensen zo moeten leven. De waarde van een land kent ment hoe men met zieke of zwakkere mensen omgaat in de samenleving. En zwak kunnen we allemaal worden bij vele tegenslagen. Het wordt steeds erger in Nederland en mensen die er niets mee te maken hebben sluiten hun ogen. Maar dat zouden we niet moeten doen! Goed dit verhaal te publiceren, hoop dat het leidt tot bewustzijn en dat men uiteindelijk weet. Er is genoeg voor iedereen!

  • Elles, niks instanties, wij de samenleving faalt, wij het volk behoren de zwakken en armen op te vangen, en helpen normaal te leven, Groet Jenne

   • Hoi Jenne,
    vind zo gezellig met jou te babbelen
    even een vraag over wat jij doet om de
    samenleving te helpen zwakken en armen
    op te vangen en helpen normaal te leven

    want het is makkelijk praten en klagen
    vanaf de zijlijn

    als ieder een steentje bijdraagt
    zoals gelukkig al velen (jong en oud) doen
    komen we gezamenlijk een stuk verder

    • @Nelleke Precies!
     Vertel eens wat jij al zoal doet…

     Vrijwel alle Neanderlanders hebben boter op het hoofd, stront in de ogen, lijm aan hun zolen, eelt op dat beetje geweten dat ze nog (misschien) hebben, maar… ach we kunnen eigenlijk niks doen gekneveld als we worden, gehersenspoeld door de media, idem voorgelogen enz.
     Wel eens gehoord van schapen en schapenkudde beee, meheeee)
     en maar stemmen tegen de klippen op en nog nooit heeft een stemming, referendum of kabinet(lees: crimineel marionettentheater) geholpen of iets bereikt voor NEEderland!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     Let wel! Deze instroom aan tuig, misdadigers eh sorry asyligzoekers kan wel eens onderdeel van een groter plan zijn, hoewel dat eigenlijk al zeker is!!!

     Europa, de witmens, de WIT-man en WIT-vrouw moet uitsterven door vermenging van (alle/rlei) rassen.
     En eventueel als dat nog niet helpt de witman(lees cristen, Duitser, Nederlander , etc) opzetten tegen de zwartman(lees: Moslim, Arab, Neger, etc) WO III is allang aan de gang.
     WO III = War on terror en WO IIIA is war on the white race.

     Lees Benton L. Bradberry (effe Koekelen)
     of
     http://www.truthjustice.net/politics/jews-communists-and-genocidal-hate-in-whiteness-studies/

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.