Activisten blokkeren dagenlang wapenbeurs

Honderden vredesactivisten voerden van 4 tot 11 september actie tegen de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden dagenlang de toegangswegen en vertraagden zo de opbouw van de beurs. Ook Belgische activisten deden mee.

foto van een actie

Honderden vredesactivisten voerden de hele week actie bij de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden de toegangswegen en verhinderden de opbouw van de beurs. Ook Belgische activisten deden mee.

Van 12 tot 15 september, verzamelt de wereldwijde wapendindustrie zich in Londen voor een gigantische wapenbeurs: Defence & Security Equipment International (DSEI). De beurs wordt er om de twee jaar georganiseerd met de financiële, logistieke en politieke steun van de Britse regering.

Op DSEI verkopen 1500 wapenbedrijven hun producten, gaande van geweren over tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Meer dan 34.000 bezoekers komen er shoppen, de belangrijkste klanten zijn militaire delegaties uit 56 landen. Ook van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden.

Onder andere Saoedi-Arabië, Egypte en Qatar staan op de gastenlijst. Volgens rapporten van Amnesty International werden er al meermaals illegale wapens verkocht op de beurs zoals clustermunitie en marteltuig.

Er namen ook Belgische vredesactivisten deel aan de acties. “Want dit is geen Brits maar een Europees probleem,” reageert Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie vanuit Londen. “Er staan hier ook Belgische, Duitse en Franse wapenbedrijven. De EU lidstaten zijn één van de grootste wapenexporteurs ter wereld. We voeren elk jaar voor miljarden euro wapens uit naar corrupte en dictatoriale regimes. Onze wapens worden overal ter wereld gebruikt in bloedige conflicten.”

Een activist tijdens een van de blokkades:

“Ik ben hier omdat de deelnemenede bedrijven aan DSEI verdienen geld aan conflicten, onderdrukking en de gevolgen van oorlog. Deze handel voedt geweld en daarna profiteert het van grenssystemen, detentiecentra en militarisering die er het resultaat van is. We moeten de mythe verdrijven over economische voordelen van de wapenhandel…”

Het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) laat de grootste stijging van militaire uitgaven zien sinds het einde van de Koude Oorlog. Saoedi Arabië, berucht vanwege de militaire interventie in Yemen en de talloze schendingen van de burgerrechten in eigen land, is na India de tweede grootste importeur met een toename van hun wapentuiginkopen met 212% voornamelijk uit de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Rob Vellekoop, 13 september 2017

9 Comments

 1. Zowel dril-boren als schietende-tanken maken diep-gravende-gaten alleen omdat het zulke vermalende machines zijn…! Heel de wereld loopt op de “rolletjes”

 2. HET LIJKT MIJ ZO LEUK OM BOODSCHAPPEN EENS MET ZO’N GEWELDIGE TANK TE HALEN, DAAR VOEL IK MIJ VEILIG EN BOVEN-DIEN KAN IK EVEN AL DE KORTSTE-ROUTES GAAN KIEZEN DOOR OVERAL BOVEN-OP TE ZITTEN!

 3. Niet vreemd, dat op sociaal vlak bitter weinig gedaan wordt en schijnbaar alleen belastingcenten naar defensie of multinationals gaan?

 4. Dit soort verzetsbewegingen hebben de toekomst. Maar we moeten niet vergeten in wat voor land we wonen. Alleen al een aangekondigde demonstratie of blokkade wordt verplaatst, of de burgemeester stuurt zijn bloedhonden met de knuppel in de hand, een weg of plein binnen een kwartier schoon te vegen. Mannen met knuppels moeten nu eenmaal mensen die verkeerde dingen doen, vrij baan geven, want mensen die goede dingen doen, die zijn rijp voor de knuppel. Met waterkanonnen, rubber kogels, en stroomstootwapens, hebben de onderdrukkers van het gele regime, per definitie lak aan rechtvaardig protest. Wie dus al te duidelijk de verkeerde mening laat horen, kan op de knuppel rekenen, maar vreemd genoeg is die er nooit voor wie de juiste mening verkondigt.

  • overdrijven is ook een kunst
   de openbare orde verstoren vraagt om een antwoord
   er zijn andere wegen om onjuiste zaken aan te pakken
   spreek de verantwoordelijke mensen aan
   en verwacht niet dat een structuur op vandaag of morgen
   veranderd kan worden
   volgens mij kan dit alleen door de politiek
   in eerste aansprakelijk te stellen
   beetje gaan lopen rellen kost iedereen een kapitaal
   er zijn mensen die heel goed bezig zijn
   Erik Smit bijvoorbeeld van Follow the money
   zie de structuren
   en stop met de samenleving te ontwrichten
   met ev fysiek aangeslagen slachtoffers en financiële schade
   dat is mijn advies
   het zal niets veranderen
   vorm zo nodig nieuwe partij
   dit gebeurt gelukkig al op kleine schaal
   groetjes en moed

   • Alsof politiek iets verandert. Een nieuwe partij kan wel wat veranderen maar dan weer heel erg drastisch (NSDAP). Als mensen verstandig zijn steunen ze de mensen die zich wel verzetten ipv. charlatans die niets anders zijn als moderne hogepriesters, het enige verschil is dat de afgod van nu (democratie) geen persoonlijkheid heeft.

    • toch lijkt mij de enige macht te liggen in het bijeenkomen van mensen
     die onderzoek doen en zaken blootleggen
     politici en andere aanspreekbare figuren weten allang hoe ze met de media moeten omgaan
     die hebben geen enkele macht meer
     men vertrouwt elkaar niet meer
     en speelt vakkundig één groot spel
     zelfs en vooral met de camera aan
     en iedereen vindt dit volstrekt normaal

     er moet een groep komen die naast de bestaande media
     en politiek
     macht en AANZIEN kan ontwikkelen
     om de hypocrisie te ontmaskeren
     en uit te vinden wat nodig is om een mentale omslag te maken
     die voor iedereen acceptabel is
     en niet alleen voor de rijken
     wat nu het geval is

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.