Leven van een moeder met de Participatiewet

Ik woon in de gemeente Emmen. Ik heb 4 kinderen, waarvan de jongste twee 6 en 4 zijn. Momenteel ben ik 5 maanden zwanger.

Waar ik tegenaan loop bij de Participatiewet is het dreigende karakter waarmee dit gepaard gaat.

Ik heb een participatie uitkering. Elke brief die ik krijg van Sociale Zaken wordt gevolgd door een laatste pagina vol rampzalige gevolgen bij het niet naleven van de regeltjes. Ik zal specifieke voorbeelden noemen.

Ik heb een klein pensioen af laten kopen, maar ben vergeten een kopie hiervan op te sturen en dit te melden. Ik kreeg daarover een poststuk en heb uiteraard direct de kopie geregeld. Hierna kreeg ik een brief waarin ik gestraft ben met twee jaar voorwaardelijke uitkering. Dat betekent dat ik bij een fout word gekort of dat mijn uitkering wordt stop gezet.

Dit zet mij (ondanks dat ik alles volgens het boekje doe) voortdurend onder spanning.

Daarnaast ben ik verplicht om naar participatie “banen kans” bijeenkomsten te gaan. Geen probleem. Ik ga daar heen, met plezier. Ik hoop dat daar iets uit komt. Maar banen kan ik ook vinden op werk.nl of indeed.nl. Soms heb ik er zelfs al op gesolliciteerd. De Sociale Dienst vindt dat ik via hen meer kans maak op een baan. Trouw voldoe ik daarom aan de verplichting om op minimaal 2 vacatures via hen te solliciteren en vervolgens hoor ik hier niks meer over.

Ook dit zet mij in de stress, omdat het voelt alsof ze me in de val willen lokken. Want wat als ik geen vacatures vind die bij mij passen? Er zat een vacature voor jongeren bij en daarop had ik al gesolliciteerd, maar volgens hen was het niet voor jongeren bestemd. Ik kan niet solliciteren wanneer er niks passend is. Dan dreigt weer direct die laatste bladzijde met consequenties voor mij.

Iets nieuws. Laatste brief die ik kreeg. Ik moet elke week 1 keer solliciteren, dit noteren en inschrijven bij uitzendbureaus en dit aan het einde van de maand opgeven. Zie laatste bladzijde wat er gebeurt als ik niet voldoe aan hun voorwaarden. Ik heb dus al voorwaardelijk en kan mij geen enkele fout meer veroorloven.

In de laatste brief staat dat ik niks mag doen om mijn kansen op werk te belemmeren, maar ik ben zwanger, met een dikke buik, dus dit belemmert wel!

Soms krijg ik passende vacatures van mijn klantmanager. En ja, natuurlijk solliciteer ik daarop. Bij de laatste sollicitatie kon en mocht ik het betreffende bedrijf niet vermelden. Maar het bleek dus om het sbc in Emmen te gaan. Dat is seizoenswerk, dat heb ik al twee jaar gedaan. Dit was wel een andere functie en het bedrijf had gezegd dat als ik geschikt zou worden bevonden, ik gebeld zou worden. Ik ben niet gebeld. De klantmanager zei bel zelf ook even, want ze zijn aan het werven. En dat klopte dus niet. De werving begint later, omdat in mei/juni het seizoen weer begint. Weer die spanning.

Ik moet midden juni bevallen. Het is de vraag of ik lichamelijk voldoende functioneer voor werk in augustus, daarnaast is het werk in ploegendienst. Aangezien de vader van de kids geen werk meer had in Emmen, is hij na drie jaar vertrokken. Dus de zorg kan ik met niemand delen. Het maakt niet uit hoe ik mij voel en of ik de opvang voor elkaar krijg. Ik moet werken. Ook dat geeft mij stress.

Doordat ik af en aan werk, heb ik 1 a 2 keer in het jaar een nieuwe gastouder of kdv/bso. Ooit mishandelde een gastouder mijn zoon, maar ik moet blijven doorwerken. Weer stress.

Er is bijna geen werk hier in Emmen en ik vraag mij af hoe realistisch de nieuwe sollicitatieverplichting is. Ik wil graag werken en al het werk wat ik heb gedaan heb ik zelf gevonden.
Ik zit elke dag in de stress, wat als ik een weekje ziek ben? En hoe doe ik dat als ik beval? En wat als ik werk vind dat morgen al begint? Ik ben verplicht het aan te nemen, maar ik heb geen opvang? Wat als ze vinden dat mijn sollicitatie brieven niet goed zijn of als ik per ongeluk een bewijs gewist heb?

laatstebladzijdeLaatste pagina van de (dreig)brief van de Sociale Dienst.
Vol dreigementen en straffen.

De overheid trekt steeds meer macht naar zich toe. Onze verzorgingsstaat is omgebouwd tot een strafmaatschappij, waarin een uitkering een sadistische maatregel is geworden.

Rob Vellekoop, 17 februari 2016

28 Comments

 1. Iemand attendeerde me hierop;

  j.mp/DwangArbeid-ParticpatieMaatschappij APR 13, 2015, 6:15 AM
  Nederlandse Participatiewet in flagrante strijd met Europees recht –

  Wanneer gaat het ophouden in Nederland, de anti-burger[lijke] houding van regering (en parlement)???
  Wanneer de burgers in grote getale serieus gaan worden! Werk in uitvoering!

 2. Pardon? 5 kinderen nemen terwijl je geen werk hebt, manlief verdwijnt etc. Toch een beetje dom om toch keer op keer zwanger te worden. Vervolgens moet de samenleving (de burgers) mevrouw maar spekken met een uitkering, deze kosten lopen erg hoog op en terecht dat mevrouw hard aangepakt word.

  • Pardon? Alleen toekomstvoorspellers mogen dus kinderen nemen begrijp ik?

  • Tuurlijk, de overheid doet niks fout zeker, wat heb jij een bord voor de kop, en lekker makkelijk om te zeggen dat het haar eigen schuld is als je haar volledige verhaal niet kent. Ik zal mijn verdere commentaar voor me houden maar stel voor dat jij weer terug kruipt onder de steen waar je vandaan komt, droeftoeter.

 3. VRIJHEID – GELIJKHEID – MOEDERSCHAP ! GEEN GEKHEID UITHALEN MET VROUWEN-RECHTEN-KNECHTEN !

 4. Als het zo is, zoals een paar reageerders meedelen, namelijk:
  “Volgens de participatie wet heeft u vrijstelling van de sollicitatie plicht,u heeft een kind onder de 5 jaar! “, waarom stuurt de gemeente Emmen dan die brief aan deze mevrouw? (Is deze wet bij de gemeente Emmen niet bekend???)

 5. Dit is het meest ellendig wat een mens kan overkomen. Platgewalst worden door eenzijdige regelgeving waar het volk niet achter staat. Maar er is een oplossing, de neuzen moeten even dezelfde kant op, we moeten terugslaan en ze raken waar we ze kunnen raken, degene die dit verzinnen blokkeren en zorgen dat de volksvertegenwoordiging orders gaat aannemen van de kiezers, lees Nederlandse volk. Het is genoeg geweest wij zijn met meer, een lange mars hoeft niet, een minderheid kan dit stoppen. Gebruik makend van legale middelen om de maatschappij vorm te geven zoals WIJ dit willen. Protest op 11 maart door weinigen met een grote impact, ook onrendabelen, daklozen en onfortuinlijke kunnen nu wat doen, zonder consequenties en zonder sanctie ! Hoe ? Facebook pagina, de vuist van Nederland, en urubin.com gaan het nieuwe protest organiseren. We rekenen op Uw steun, het kost U niets ! Maar het levert wat op ! Voor een eerlijke en rechtvaardige maatschappij
  dr.snuggles

 6. Je kunt niet alle monden voeden, zodra Nederland zich geroepen voelt duizenden en duizenden jongeheren en een paar jongedames op te vangen die van alle voorzeiningen gebruik maken en van alles gratis toekrijgen, dan moet er aan de andere kant, aan de kant van eigen zijde, fliink worden getrokken, daar moet dan worden gekort en genivileerd, maar vooral duidelijk worden gemaakt dat men niets anders is dan Nederlands uitschot van de maatschappij…..Och, arme, arme vluchtelingen, wij heten jullie allen van harte welkom, ook al gaat dat ten koste van ons bestaan en levens…Tja, zo simpel zijn Nederlanders nu eenmaal.

  • Ik mis de link met vluchtelingen totaal. Als je nu de link legt naar het beleid van Rutte en zijn ontkenning van armoede en honger in NL dan kan ik je volgen. Wanneer je vervolgens dan ook aangeeft dat nog geen 1% van de bevolking de overige 99% bestuurt en uitkleedt, dan ben ik helemaal mee. Nu niet. Je laat je afleiden door de Wilders en Rutte truc van waar het werkelijk om gaat. Die paar vluchtelingen vergroten de armoede niet. Dat is marginaal. Follow the money zou ik zeggen. Kijk naar de banken, kijk naar de echte rijken, die ondanks de crisis steeds rijker worden…..Je weet wel die 62 personen die meer dan de helft van de aarde bezitten.

 7. Het zal ieder weldenkend mens duidelijk zijn dat mevrouw niet hoeft te werken omdat ze moet bevallen, en dat ook nog binnen een zorgsysteem waarbij oom Ab met zijn vieze spuit al klaar staat. Als dat achter de rug is, zal mevrouw de kinderen toch moeten vertellen dat de wereld in 2030 vergaat en dat ze blij mogen zijn gered te gaan worden om naar een andere planeet toe te gaan. Met ruimteschepen achter de hand, en contracten met buitenaardsen dat zij zorgen voor voedsel, dekens, en onderdak, is het opblazen van onze eigen wereld met broeikasgassen tot voorbij de zes graden, inderdaad, een situatie die we niet kunnen negeren. Ik zal ’t ome Bertholee eens vragen, als ze met dat vod komen van een jaarverslag 2015.

  • Señor rinus,

   uit Uw reactie is duidelijk af te lezen, dat U geestelijk hulpbehoevend bent en daarom allemaal aliens en / of anunakis / ruimte reptielen als waanideeën in Uw gedachtes opkomen. Of vertelt ome Bertholee zowel onzin en neemt U dat meteen voor waar aan, zonder het zelf eerst kritisch te onderzoeken. Zulke mensen noem ik weer polder sheeple en in alle gewesten van de Lage Landen a/d Noordzee kom je vele en hele grote kuddes van polder sheeple tegen.

   • Ps als U waanideeën heeft over ruimte reptielen of gelooft in planeet X aka Niburu, dan zou ik als ik U was geen pilletjes slikken van Big Pharma, want daarvan gaan uw hersenen nog meer atrofiëren en aangezien U al wartaal hier uit, zal het gebruik van westerse medicamenten Uw gezonde verstand, wat er over van is, nog meer aantasten. Dan kan je beter stoppen met die onzin te lezen over ruimte reptielen en planeet X, want dat is allemaal bedacht door 1 persoon, namelijk Zecharia Sitchen en dat was een blanke man met een christelijke achtergrond en die meende over andere culturen zoals de Summerische geschiedenis alles te weten. Meneer dacht dat ook over de vele Indiaanse stammen in Latijns Amerika, echter zowel zijn thesis over de Summerische tabletten en over de indiaanse stammen van het continent America, zijn gebaseerd op onjuiste feiten en waardoor zijn thesissen net zo warrig zijn als Uw reactie hierboven. Als ik iets wil weten over andere culturen, dan vraag ik dat na bij de lokale bevolking, want die weten het meest over hun eigen roots. Ik wens Uw persoon veel beterschap toe, want dat heeft U hard nodig, als ik Uw wartaal hier zo lees.

    Saludos en 1 boks,

    Pablo

 8. Ok. Lees de boeken over Bartje. Als pappa (de roverheid) te weinig krijgt of dreigt te krijgen, dan slaat hij met de lepel op de rand van de pan (de roverheid met allerlei regels en wetten, zelden gemaakt in het belang van de mensen in dit land.Nou ja net genoeg om ze tevreden te houden, de efficiënte toepassing, waarmee de roverheid en /of pappa, welke je het leukst vindt is van toepassing, muiterij voorkomt, dwz. totnutoe..

  Een mogelijkheid om daarop in te spelen, is door je op te stellen als slachtoffer en dan mag je je letterlijk de pineut voelen. Omdat zoals ik leerde tijdens een opleiding in Transactionele Analyse. het slachtoffer zich opstelt als 1 van de 3 mogelijkheden van de reddingsdriehoek. De andere 2 zijn redder en vervolger, mooi om mee te spelen.

  Er is 1 manier om hieruit te komen en dat is door open vragen te stellen, dit zijn vragen die beginnen met wie, wat, wanneer ,welke en een heel belangrijke HOE(ZO)? Vermijdt vragen die beginnen met Waarom? Omdat pappa dan zegt: daarom of, omdat ik het zeg! En dan mag je opnieuw beginnen en de vraag daarbij is, of je die krijgt. Want ook dat bepaalt pappa, snappie?

  Mijn ervaring in gesprekken met mensen is, dat mensen te weinig dit soort vragen stellen. Redenen te over, de bekendste is Angst. (vanuit het zich afhankelijk voelende kind). Wanneer je dit wel doet, blijf beleefd, want ook mensen in dienst bij roverheden, zijn hier met dezelfde reden als alle mensen, nl. gelukkig zijn/spelen.

  Moraal: wanneer bovenstaande aansprekend aandoet, zoek een meelevend mens die luistert.

 9. Hallo de gemeente Emmen is een achterlijke domme gemeente
  Het is allemaal ons kent ons …het zn zulke gemene achterbakse klootzakken
  Domme drenten
  Hoop dat daar binnenkort een sunami daar aan al die mongolen een einde aan maakt …

 10. Het lijkt of topic maar is het niet, aardgasbaten.
  We halen in Nederland gas uit kleine velden, en zijn de gelukkige bezitter van een de grootste velden ter wereld nl Slochteren.
  Met dit geld hebben we eerder besloten de sociale zekerheid in Nederland te financieren. In het jaar 2014 is er 12 miljard behaald alleen uit de kleine velden.
  een miljard per maand dus. Uit de kleine velden alleen al.

  http://www.co2ntramine.nl/aardgasbaten-333-miljard-euro/

  Het word de wereld wijsgemaakt dat zij die in een uitkering zitten een last zijn en geld kosten, en ik zie de druk van dwang wordt opgevoerd.

  De vraag is dus wel waarom.

  Er is, via aardgasbaten, voldoende geld beschikbaar voor sociale zekerheid mist men de juiste keuzes maakt, ( kan men zich de miljarden van de provinciale staten nog herinneren, die ineens verdampte? Geld kan niet verdampen. Het moet ergens zijn.) en als men dan ook nog eens de mkb gaat stimuleren zullen er ipv banen wegbezuinigen banen ontstaan. Waardoor er juist minder uitkeringen uitbetaald hoeven worden.

  http://www.nam.nl/nl/about-nam/natural-gas-netherlands/more-gas-from-small-fields.html
  (Als er banen bijkomen kan men met dat verdiende salaris weer boodschappen doen van die boodschappen komt winst van die winst kan men weer staatskas vullen en zo komt het kringetje weer rond.)

  En voor wie de baten ziet verminderen ook dat is een keus middels vergunningen want er is voldoende gas beschikbaar.
  Keuzes dus.
  Men kiest niet voor groei van de economie ( banen en industrie creëren) omdat ook dit onderdeel is van agenda 21. Openlijk uitgesproken door Maurice Strong.
  https://en.wikiquote.org/wiki/Maurice_Strong
  DE economie moet kapot omdat zij denken dat dit goed is voor het milieu, althans dat is de dekmantel. Wij de mens krijgen de schuld van global warming, niets is minder waar en toegegeven door opcc in hun eigen documenten.De mens als deze al schuldig zou kunnen zijn zouden verantwoordelijk zijn voor minder dan 0.2 %.
  Dan houden we nog heel groot percentage over en kan de mens de opwarming onmogelijk tegen houden. Ook niet als men ons weg zou vagen.
  Uiteindelijke doel is mensen weg. (Dat lukt aardig als men zorg ontoegankelijk maakt middels financiële achteruitgang , oorlog, armoede, gmo, chemtrails en ga zo maar door.)
  En ulieme macht voor de machthebberts omdat de aantallen dan makkelijker te controleren zijn.
  The system of the beast. U ziet het gebeuren, connect the dots.

  U mag vechten om een bot, in de hoop dat u het grotere plaatje niet ziet.

 11. Dit is pure slavernij. ‘U moet PRECIES doen wat wij zeggen, anders wordt u gekort op uw uitkering EN krijgt u een BOETE!’ Gemeenten denken misschien dat hun inwoners robots zijn die ze voor alles kunnen inzetten?
  Als iemand weet hoe robots werken, dan weet je dat een stofzuigrobot niet ingezet kan worden om papier in de bermen te prikken….

  Vooral de regel ‘U bent ook verplicht om onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten wanneer wij dit van u vragen (de tegenprestatie)’ stuit me nog het meest tegen de borst.
  Hoe wreed kun je zijn?
  Wat je kunt, wat je wil, wat je talenten zijn, waar je wat aan hebt, daar wordt niet naar gekeken, want regels zijn regels.
  Hoogopgeleid, laagopgeleid, vrouw, zwanger, chronisch ziek, ouder dan 35, een hoger IQ dan 145, gekleurde huid, zzp’er, het zijn allemaal redenen om je af te wijzen voor een baan.
  Maar je moet WEL werken hoor!
  In een land waar 1,5 miljoen mensen werk zoeken (incl. zzp’ers met te weinig werk/ inkomsten) en max. 100.000 banen zijn, hoe wil je dat voor elkaar krijgen?!

  Overigens kost de uitvoering en handhaving van al die belachelijke slavenregels de samenleving vele malen meer dan die schamele uitkering.
  De omgekeerde wereld is het. Sociaal stelsel? Dat bestaat al 30 jaar niet meer.

  • Nee hoor, ieder heeft recht op het gezin naar behoefte.
   Of vindt u dat op dat moment arme mensen geen kinders mogen?
   Het leven gaat goed en soms minder goed en dan weer beter, een gezin is daar niet op aan te passen. Zou ook te gek zijn i.m.o.

   Het gaat haar voornamelijk over de regels die steeds heftiger aangescherpt worden mensonwaardig.

   Het zijn geen criminelen in proeftijd en toch: reclassering is soepeler! 😉

   Er is geen werk, ik stel voor dat u dit kabinet daar op aanspreekt en dat er banen bijkomen in plaats van deze vrouw op haar gezin afkammen?.

 12. Doordat ik af en aan werk, heb ik 1 a 2 keer in het jaar een nieuwe gastouder of kdv/bso. Ooit mishandelde een gastouder mijn zoon, maar ik moet blijven doorwerken. Weer stress.
  Lieve Rob— ken je deze vrouw ??? Waar is de Vader ?? Heeft ze geen familie–geen moeder ??? Wellicht meerdere vaders en strakjes 5 kinderen ?? Kunnen deze mannen niet een stukje taak overnemen..??? Ik ben het met je eens—dat we met een zeer A-sociale overheid te maken hebben // die de miljoenen HEFTIG V
  erkeerd verdelen— maar***** De overheid hoeft toch niet alles in te vullen ?? Bij mijn kleinkinderen gaat het ook met overleg en afspraken… Ik ben nu Overgrootmoeder— en doe nog steeds beetje taakjes mee— heel leuk==blijf je jong van… enuhhhh Sorry–maar Er bestaan antconceptiepilen–lieve jonge dame!!! KUS

 13. @ Onlyyou: PRECIES! En zij ‘wiens naam wij eigenlijk niet ten nadele mogen noemen’ *kuch kuch* oftewel ‘eco-migranten’, krijgen hier een levenslange gratis ultra all-inclusive vakantie, incl. huis, gratis medische zorg en andere voorzieningen, en onnozele vrijwilligers volop.
  NL (en de dictatEUr): “K-n-e-t-t-e-r-g-e-k”.

  • Je hebt het over NL? Je bedoelt een vakantie, levenslang in NL? Je hebt het toch niet over mensen met een uitkering?

 14. Schandalig. Ik ben “alleen maar’ in de WW en ziektewet, en loop al tegen bureaucratische ongein aan, en dat geeft al (on)behoorlijk veel stress. Maar de moeder uit het geposte verhaal zou een medaille moeten krijgen, en geen strafmaatregel.
  Tegen een lieve alleenstaande moeder durven ze wel.

  Een ex-collega van me, ongehuwd moeder, hebben ze wel eens voorgesteld om haar kind s’ochtends vroeg om 5 uur naar een buurvrouw te brengen, zodat ze zelf bij een bedrijf in de polder kon werken. Maar die diende de ambtenaar van repliek, zei dat ie toch echt te ver ging, en toen bond die persoon in…

  Toen kon dat nog…

 15. Ik ken dat met die gemeentes. Maar als het goed is kan jij vrijstelling van sollicitatie plicht aanvragen aangezien je zwanger bent. Die vrijstelling heb je dan tot de leeftijd van 4 jaar van je jongste kind. Als ik jou was zou ik daar even achteraan gaan. Want ik ken het. Succes met de zwangerschap

 16. Deze mevrouw kan ontheffing van de sollicitatieplicht aanvragen i.v.m. kinderen onder de 5 jaar (tip). Verder is dit een zeer ongezonde leefsituatie. Daar gaat niemand beter van presteren. Bovendien gaat onze overheid voortdurend voorbij aan de ernstige schaarste aan betaald werk. Het is een schande dat als je o.a. daardoor niet mee kunt doen zo bedreigd en gestraft wordt. Alleen deze situatie is al als een straf.

 17. Volgens de participatie wet heeft u vrijstelling van de sollicitatie plicht,u heeft een kind onder de 5 jaar!

  Participatie wet ,artikel 9a
  Onverminderd artikel 9, tweede lid, verleent het college aan een alleenstaande ouder die de volledige zorg heeft voor een tot zijn last komend kind tot vijf jaar op diens verzoek ontheffing van de verplichting

 18. Net die mensen, die altijd betaald hebben voor deze voorzieningen, kunnen nu met deze participatie, aan het kortste eind trekken?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.