Voedselmisleiding industrie niet aangepakt door overheid

Ondanks een passieve overheid, maar dankzij de acties van particuliere voedselwaakhond Foodwatch passen Albert Heijn, Supermarkt Plus en Aldi hun producten aan. Dat betekent dat zonder particuliere inzet consumenten zwaar misleid kunnen worden. Iedere consument bespeurt dat er meer niet klopt, maar door gemakzucht of goedgelovigheid weten de meesten niet wat ze eten.

Nadat Foodwatch de winnaar van de online verkiezing Gouden Windei 2015 voor het meest misleidende product van afgelopen jaar bekend maakte, zorgde oplaaiende publiciteit dat de concerns opeens wel rekening met de consument gingen houden.

1. De cranberries van Albert Heijn zijn uitgeroepen tot het meest misleidende product. Dit ‘superfood’ product bestaat voor 68% uit toegevoegde siroop en voor slechts 30% daadwerkelijk uit cranberries. Feitelijk worden dus vooral suikers verkocht onder het mom van superfood. Albert Heijn kreeg hiermee 28% van de dertienduizend stemmen en wint het Gouden Windei 2015.

2. Tweede in de windei-verkiezing is de Liga melk-aardbei geworden met 0,03% aardbeipoeder en 667x meer suikers.

3. De light pindakaas van supermarkt plus is op de derde plaats geëindigd. Deze pindakaas bevat weliswaar 30% minder vet, maar wel 451% méér suikers omdat vette pinda’s zijn vervangen door pure glucosestroop.

Verkiezing leidt tot aanpassing producten, maar niet tot verandering van de wetgeving.
Een aantal concrete successen:

 • Albert Heijn heeft foodwatch laten weten de samenstelling van de cranberries in het eerste kwartaal van 2016 aan te gaan passen zodat het percentage cranberries wordt verdubbeld tot 60%.
 • Supermarkt Plus liet weten te stoppen met de huidige pindakaas light. Dit deed zij samen met de supermarkten Dirk, Dekamarkt, Hoogvliet, Deen, Coop en Emté die allen eenzelfde soort pindakaas light verkopen.
 • Aldi liet weten het etiket op de pasta aan te gaan passen zodat de verwijzing naar (de verwaarloosbare hoeveelheid) truffel helemaal van de voorkant verdwijnt.

De verkiezing voor het Gouden Windei geeft heel duidelijk weer dat de huidige wetgeving faalt, waardoor de industrie verblind door het ultieme winststreven de gezondheid van de consument schaadt.

Rob Vellekoop, 5 januari 2016

 

13 Comments

 1. mensen moeten wel eens rollen spelen , totdat zij weer bedaren , tot zich zelf mogen komen in hun afspiegelend beeld van vrede en geluk . . .

 2. En dan nog een meespelende factor;
  In de jaren ’60-’70 besloot de Club van Rome dat er teveel mensen op Aarde zijn.
  Een leugen, er woont veel volk in de steden, maar het platteland loopt nog steeds leeg in de meeste landen.
  Ook werd er gesteld dat via ‘ grenzen aan de groei’ men hier iets aan ging doen.
  De huidige situatie bekeken met bovenstaand in het achterhoofd maakt duidelijk waar de problemen vandaan komen.
  Boeren worden de nek omgedraaid en verworden tot chemische industrïelen die ziekmakende produkten voor mens,dier, plant en mineraal(Aarde) verbouwen.
  Voorheen werden de boeren gezien als de priesters der Aarde daar zij de schakel vormden tussen de de en Aarde en haar bewoners en tot taak hadden de vruchtbaarheid van de Aarde in stand te houden.
  Thans worden ze omgekocht via subsidies om de vruchtbaarheid teniet te doen.
  Dorpen worden thans omring door dode akkers, en het gifgebruik vergiftigd de bewoners ervan.
  Aan ons het tij te keren, van de marionetten van de poppenspelers, (politici) hoeft men niets te verwachten.
  Ook zij zijn omgekocht en chantabel gemaakt om de plannen van de poppenspelers uit te voeren.
  Dus, Play your own game, verander de wereld door bij jezelf te beginnen.
  Goed voorbeeld doet goed volgen.

  Stay Human,
  Jos.

 3. Laat Uw voeding Uw geneesmiddel zijn en Uw geneesmiddel Uw voeding, aldus Hippocrates.
  U bent wat U eet, dus als men junkfood eet……
  Voedsel uit de supermarkten is dood voedsel.
  Door de wijze van fabricatie ontbreekt het aan levensenergie, dynamis.
  Alleen voedsel geteeld en verwerkt met in acht genomen de wetten van de natuur en niet de wetten van de mens kan als voeding dienen voor de levensenergie van mens, plant en dier.
  Ca. 100 jaar geleden stierf 1:8000 mensen aan kanker, iedereen at biologisch voedsel, immers pesteciden en kunstmest bestonden nog niet.
  Thans sterft 1:3 mensen aan kanker en zowat iedereen eet rotzooi.
  Dus, terug naar hoe het was.
  Flikker de grindtegels en gazonnen uit Uw tuin en ga weer Uw eigen voedsel verbouwen.
  Bij gebrek aan een tuin, steek de koppen bijeen en confisceer de gemeenteplantsoen in uw eigen buurt op.
  Ook goed voor de sociale contacten.
  Zoek biologische boeren op in Uw directe omgeving en betaal hun voor eerlijke produkten, stop de voedselmaffia te sponseren.
  Neem Uw macht terug.
  Onze tuinen staan thans vol met eten, kolen, venkel, rode bieten, pastinaak, wortelen, prei, knoflook.
  In de kas groeit veldsla en gewone sla.
  Een kwestie van de grond weer vruchtbaar maken en origineel zaad in de grond stoppen.
  Bolster, Semaille, Kokopelli zijn leveranciers van necht zaad.
  Vermijd gen hybride’s van de gangbare leveranciers want je kunt niets met het zaad wat uit die planten komt.
  Herstel de authentieke waarden.

  Succes,

  Jos
  Frankrijk.

 4. Je moet het soms in moeilijker tijden met minder moeten stellen? Door scherpe inkopen?

 5. rob heeft ook wel eens wat stekelig gereageerd op zijn lange-mars-lezers . . . hij was zo het omgekeerde van on-af-han-ke-lijk : afkeurend-afkerig-intolerant : ……. ! “aangebrand ” !

 6. Respect voor de medemens=gelijk aan respect voor mezelf. Ik hou rekening met het gegeven dat anderen nog anders doen dan ik, vaak uit goedgelovigheid, nog steeds nr. 1 op de hitparade van dit nederigland.
  Kretologie is in, lezen en onderzoeken is uit, merk ik regelmatig.
  Anders willen en doen is simpel in mijn visie: blijf weg uit supermarkten en haal alle benodigdheden uit natuurwinkels, en blijf vragen stellen over produkten. Er is vaak meer mogelijk door onderzoek in de omgeving.
  Bij onderzoek blijkt dat de BOM, de banken, (r)overheden en multinationals hun eigen belang vooropstellen en die van de investeerders, aandeelhouders. Met die kennis is het makkelijk keuzes te maken, nietwaar?

 7. dat soort rommel eet ik sowieso niet drink geen cola of sinas of 7up
  maar zolang mensen geloven wat grote censors zeggen blijft het zelfde tot dat hele t***g zooi instort en zij niets meer te eten hebben

 8. Misschien moet een groot deel van de bevolking gewoon de moeite nemen om die grijze massa op te starten en de hele dag door blijven gebruiken!
  Oh nee, liever als een kudde massa’s niet nadenkend de hele dag op je smartphone
  knijpen en door politieke correctheid je land naar de klote zien gaan, dat is hoe het vandaag
  de dag werkt!! Ik wens deze massa een fijne toekomst!!

  • Tegen de tijd dat de kuddedieren de grijze cellen laten werken zal de zon uitdoven (over ong. 4 miljard jaar volgens de wetenschappers).
   Mooi voorbeeld, verbod op gratis tasje. Is zelfs opgenomen in het basisonderwijs voor het vak nieuwsbegrip (propagandabegrip). De gedachte die geplant moet worden bij onze kroost is dat de gratis tasjes slecht zijn voor het mileu. Dat kinderen niet beseffen dat er niets veranderd aan de ‘zogenaamde’ schadelijke effecten van de tasjes door ze 10 eurocent te laten kosten tot daar aan toe, dat volwassenen niet tot die conclusie komen is zorgwekkend. Het werkelijke resultaat is namelijk dat het heel goed is voor de portomonee maar niet die van het klootjesvolk. Om dit aan te tonen neem ik een Bakker Bart als voorbeeld met voor het gemak honderd vestigingen in Nederland. Deze is 6 dagen in de week open en laten we voor het gemak bij iedere Bakker Bart 100 tasjes per dag als afname gebruiken wat volgens mij aan de lage kant is.
   100 * 0,10 = 10,- per dag per vestiging.
   10,- * 100 = 1000,- per dag voor de hele keten.
   6 * 1000 = 6000,- per week voor de hele keten.
   52 * 6000,- = 312.000,- op jaarbasis.
   Ach rekenen is ook zo moeilijk (zeer sarcastisch bedoeld). Dus complexere denkwijzes die meer vragen als alleen invoeren van cijfers voor een uitkomst zal vast en zeker voor velen onmogelijk zijn.
   In ieder geval springt het mileu een gat in de lucht met die 312.000,- van alleen al Bakker Bart op jaarbasis, wat het mileu ervan gaat aanschaffen weet niemand.

 9. Honinghelder!

  Productie streekeigen voedsel in gevaar?

  Verscherpen van regelgeving op het gebied van voedselproductie is niet de oplossing voor veilig en gezond voedsel. Regelgeving zal, binnen huidige politieke constellatie, altijd het belang van ongeremde economische groei en dus het belang van multinationals, banken en faciliterende overheden en wetenschappers vooropzetten. Dat gaat dan weer ten koste van kleinschalige autonome voedselproductie met rechtstreekse levering aan consument. En dus ten koste van van een eerlijke en mooie Aarde. Zolang het kapitalistische technocratische systeem in de lucht is zal dit systeem de zeggenschap over gereguleerde grootschalige voedselproductie willen hebben. ‘Verscherpte’ of nog meer regelgeving betekend nog meer overheid en werkt contraproductief als het bijvoorbeeld om kleinschalige streekeigen productie van voedsel en directe levering aan consument gaat.

  Honing en de technocratie

  Ik heb de negatieve gevolgen van strengere regelgeving voor streekeigen productie en producten aan Foodwatch voorgelegd. Tot op heden geen reactie van Foodwatch ontvangen overigens. Als voorbeeld heb ik mijn eigen ecologisch geproduceerde streekeigen honing genomen.

  Mijn streekeigen honing heeft nooit een exact constante samenstelling vanwege plaatselijke en periodiek veranderende leef- en klimaatomstandigheden. Elke potje is weer net iets anders van samenstelling en beweegt zich qua samenstelling tussen bepaalde bandbreedtes waardoor het product ook voor de wet (nog)
  (Nederlandse )honing mag heten.
  Door bijvoorbeeld nog scherpere eisen aan de samenstelling te stellen krijgen grote bedrijven het monopolie over honingproductie. Zij hebben namelijk de mogelijkheid( het kapitaal en de laboratoria) om grote hoeveelheden honing van verschillende afkomst te roeren, te mengen en af te vullen in vaten tot een meer constante/ exacte samenstelling. De honing wordt daar in principe niet beter van, eerder slechter en voor de consument algemener en anoniemer. Aldus is er nu al biologische honing, vaak grootschalig geproduceerd, gemengd uit alle windstreken van de wereld verkrijgbaar voor ja de onmogelijke goedkope prijs van €3,50 per 500 gram (AH). Ik vraag mij daarbij nog af of de controle van dit Europese biokeurmerk niet een papieren tijger is. Worden er elke week allerlei controleurs van hier naar Verwegistan gestuurd? Komt nog bij dat de Europese honingbij vaak grootschalig in natuurgebieden in Verwegistan worden ingezet, wat vaak het geval is, dit een nadelige invloed kan hebben op plaatselijk levende honingbijen en insecten en dus op de biodiversiteit. Dus ook ecologisch niet helemaal altijd je dat.

  Technocratie en kapitalisme slecht voor eerlijk en gezond voedsel.

  Zo zie je dat in dit geval bij honing maar dat geldt natuurlijk voor heel veel streekvoedsel de technocratie, hier in de vorm van kapitalisme, en haar steeds strenger wordende regelgeving een averechts effect hebben op kleinschaligheid, streekeigen producten, rechtstreekse verkoop zonder tussenhandel, ecologie, biodiversiteit autonomie en cultuur. Terwijl de risico’s van streekeigen en kleinschaligheid voor consument veel kleiner zijn. Druk van consumenten organisaties kan voor regio geproduceerd voedsel ook verkeert uitpakken.

  Wat is hier aan te doen?

  Daar is geen blauwdruk voor. Het kaartenhuis zal mogelijk eerst toch flink in moeten storten.Dan of tegelijkertijd alles, van onderwijs, arbeid tot gewenste werkelijke democratie en de betekenis van tijd in brede bandbreedtes herdefiniëren. Ook hier kunnen we alvast zelf mee beginnen. Koop zo veel mogelijk niet-samengestelde streek producten rechtstreeks van de producent. Lees eens wat vaker De Lang Mars of andere werkelijk onafhankelijke media.Ga korter werken als je een vate baan hebt. Kortom durf buiten de Ruttelijntjes te lopen. Buiten de lijnen is het trouwens vaak ook nog eens veel mooier en uitdagender.
  Honey, I love you all!

  • Compleet honinghelder verhaal Sjoerd! Hoe ver Foodwatch gaat in zijn ideologie weet ik niet. Desondanks ben ik blij dat ze er is en dat ze zelfs enig effect heeft op producenten en supermarkten en vooral ook op de publieke opinie. Ze kunnen hetzelfde effect hebben als Wakker Dier bijvoorbeeld.

   Ik ben het helemaal met je eens dat er niet werkelijk wat kan veranderen zolang we vast blijven houden aan een kapitalistische economie. Alleen al het feit dat er een classificatie bestaat als “fairtrade” zegt genoeg: het zegt eigenlijk dat alle producten die niet het predicaat “fair” hebben unfair zijn. Onze economie is unfair, uit principe. Het is de wereld op zijn kop!

   Veel gehoord bezwaar is dat fair en duurzaam duur is. En eerlijk gezegd vind ik dat wel een probleem. Steeds meer mensen kunnen de hogere prijzen van biologische en andere duurzame producten niet meer betalen. Maar ook dat is het gevolg van hetzelfde economische systeem. Een systeem dat gericht is op steeds grotere productie tegen zo gering mogelijke kosten. Door productie te systematiseren en te automatiseren en van de menselijke factor te ontdoen, bereiken fabrikanten nog winsten. Grootschalig, kapitaalintensief en globaal produceren wordt beloond, kleinschalig en gezond produceren betaalt de rekening. In mijn ogen zijn bedrijven die alleen nog overeind kunnen blijven door met zo min mogelijk mensen het werk te doen, arbeidsvoorwaarden uit te kleden, belasting te ontduiken, het milieu te belasten, dieren te mishandelen, etc.etc. moreel en economisch failliet. Maar gek genoeg aanvaarden velen deze hoge prijs als jammer maar noodzakelijk.

   Het gevaar komt van twee kanten: van onze kwantiteit en winstgerichte economie en van de consument die (soms noodgedwongen) zijn toevlucht zoekt in goedkope producten. Het ene heeft direct met het andere te maken, het is haast een onuitroeibaar koppel. Onuitroeibaar zolang de overheid kwantitatief produceren stimuleert en beloont en tegelijkertijd toestaat dat grote groepen mensen te weinig inkomen hebben om goede en eerlijke producten te kopen EN te produceren.

   Het zit ook een beetje in de Hollandse volksaard. Wereldwijd staat dit volkje bekend als zuinig en de handelsgeest werd al eeuwen geleden berucht.En door handel zijn we toch groot geworden? Persoonlijk zou ik me kapot schamen bij de Action, de Mediamarkt of de Aldi ( niet dat AH en consorten veel beter zijn) als ik ook maar honderd euro meer te besteden had dan nu het geval is. Deze winkels staan symbool voor de armoede-industrie die gretig aangrijpt op de ontwikkeling van armoede en op de hebbezucht van een volkje dat altijd voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Maar juist het succes van deze dumpstores ondergraaft precies alles waar we in ons leven zo’n behoefte aan hebben: gezond en eerlijk werk, gezond milieu, een gezond en sociaal leven, echt welzijn en genieten van kwaliteitsproducten.

 10. De overheid doen echter meer pogingen, via banken-,zorg-,en overige instellingen de burger aan het infuus te zetten, oftewel in de wurggreep te houden of te gaan krijgen?
  Door trollen in te zetten doen ze wel hun best( via staatsomroep NPO1,2,3) het publiek zo veel mogelijk te be”invloeden?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.