Het jaar 2015 stond bol van sociale onrust, onderhuids in ons land en op straat in tal van landen zoals Griekenland, Portugal, Spanje, Ierland en Engeland. DLM deed er verslag van.
Het nieuws uit ons land over de dame die in de schuldsanering is terecht gekomen en geen uitweg meer ziet komt hard aan. Het is het meest gelezen en meest becommentarieerde DLM artikel van 2015 geworden.
In de schuldsanering:”Ik kan gewoon niet meer..ik wil dood, maar durf niet”
Onrust in het buitenland
* België – in oktober komen meer dan 100.000 mensen de straat op om te betogen tegen het nieuwe conservatieve kabinet.
* Groot-Brittannië – in juni demonstreren meer dan 250.000 mensen tegen het bezuinigingsbeleid
* Griekenland – gaat voorop in de strijd tegen de sloop van de Europese verzorgingsstaat. De nieuwe regeringspartij Syriza neemt het als eerste op tegen de macht van de Eurogroep. Zij geven miljoenen Europeanen even hoop. Totdat zij de handdoek in de euroring moeten gooien, omdat ze niet tegen de trucs van eurodictators zijn opgewassen. De Eurogroep toont Europa op welke manier zij hun macht in stand houden ten koste van de gewone burger. In Griekenland demonstreren zij hun minachting voor de democratie.
* Ierland – verzet zich tegen de bezuinigingen van hun regering door te weigeren de waterbelasting te betalen. Deze belasting is voor hen een symbool van onderdrukking. Dit jaar betogen zij hier massaal tegen. Genegeerd door de vaderlandse pers.
* Portugal – in oktober behalen de linkse partijen de verkiezingsoverwinning op de rechtse regering die de bezuinigingsmaatregelen van de Trojka had ingevoerd. De Portugezen betoogden in voorgaande jaren hier massaal tegen. Voorlopig hield de Portugese president een linkse regering tegen, hij heeft nu echter bakzeil gehaald. Het is nog de vraag hoe het zich hier verder ontwikkelt.
* Spanje – ook hier zijn de verkiezingen zojuist voorbij. De regeringspartij heeft weliswaar zetels verloren aan anti-bezuinigingspartij Podemos, maar is nog altijd de grootste partij in het parlement. De Spanjaarden hebben zich jarenlang, ook dit jaar, verzet tegen de afbraak van de economie door bezuinigingen. De armoede en werkloosheid zijn groot. Tijdens de lokale verkiezingen medio 2015 konden in de grote Spaanse steden hervormingsgezinde politici het overnemen en een meer humaan beleid gaan voeren.
Onrust in ons land
De opstand tegen de conservatieve regering van Rutte blijft hier steken in een enkele staking en demonstratie tegen bezuinigingen in de zorg. Ondertussen houdt de ene na de andere doofpot-affaire regeringspartij VVD in haar greep. De corruptie wordt gedoogd door mederegeerder PvdA. Het laat de Hollander ogenschijnlijk onberoerd.
DLM Jaaroverzicht 2015
voor abonnees gratis, anders 2,50 euro
PDF-formaat
Met de 10 meest gelezen artikelen, de meest aangrijpende gebeurtenissen uit het afgelopen jaar, de top vijf van artikelen die het meeste commentaar van de lezers opleverden, de inspirerendste berichten, bankennieuws en een selectie van nieuwsfeiten op sociaal gebied.
DLM wenst voor iedereen een voorspoedig en rechtvaardig 2016!
Rob Vellekoop, 30 december 2015
Daar hebben heren politie op zijn best aan Meegedaan?
Demonstreren is totale tijdverspilling! Ze lachen er keihard om en gaan gewoon verder met het uitmelken van de murf geslagen burgertjes (slaafjes). Massaal de stekker uit dit verrotte en corrupte systeem trekken heeft veel meer effect! Moet je ze dan eens horen piepen!
“2015 het jaar van de sociale onrust”
Dan wacht 2016 maar eens af!
Daar de massa niet -wil- horen gaan ze -voelen-
Het wordt totale chaos en anarchie en wat zullen ze piepen…
Het wordt totale chaos en anarchie en wat zullen ze piepen…
Chaos hebben we al met de complimenten aan wat men een overheid (bestuursorgaan) noemt. Wat je bedoelt met anarchie is mij een raadsel tenzij je daarmee wenst aan te geven dat we na de chaos geen overheid meer tolereren.
Anarchie Het idee van een samenleving zonder autoriteit, macht of geweld. Het is de verzameling denkwijzen welke terug te brengen is tot de gedachte dat een individu op geen enkele manier ondergeschikt aan of van iets of iemand mag zijn. Tegenwoordig wordt het begrip anarchie echter vaak gebruikt om chaos en wanorde aan te geven. Het begrip anarchie is echter veel breder toepasbaar.
Bron: http://www.go2war2.nl/dictionary.asp?
Let vooral op de laatste 2 zinnen. Er is iets toegevoegd aan het begrip anarchie (vanwege propagandadoeleinden aangezien de machthebbers niet gebaat zijn bij anarchie).
Tot op heden is aangetoond dat er meer slachtoffers zijn gevallen onder leiding (regeringen / kerkelijke leiding / militaire leiding in geval van volledig wegvallen regering wat wel anarchie genoemd wordt maar beslist geen anarchie is) als dat er slachtoffers zijn gevallen zonder leiding. Vooral omdat er van het laatste bijna geen voorbeelden zijn.