Basisinkomen in NL luilekkerland vooor iedereen

luierenNederland kan een land zijn waarin het prettig wonen en leven is voor iedereen. Waarin honderdduizenden vrij van armoede en schulden hun gang kunnen gaan. Ons land kan door een gelijkmatige verdeling van de gigantische welvaart een luilekkerland zijn, niet alleen voor de zogenaamde ´happy few´ van rijken. Mensen hoeven niet gekleineerd te worden en te verrekken omdat ze geen werk hebben.

Er is geen werk voor iedereen, maar wel voldoende inkomen voor iedereen.

Door een basisinkomen in te voeren voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar kunnen we in een klap de uitkeringen met daaraan verbonden ellende afschaffen. Dit basisinkomen zal namelijk onvoorwaardelijk zijn en strikt persoonlijk. Er zullen geen tegenprestaties voor verricht hoeven te worden zoals nu voor een uitkering. Het basisinkomen wordt een grondrecht, waarvan iedere politieke partij in welke tijd dan ook, crisis of geen crisis met zijn vingers afblijft. Het basisinkomen zal die baken van zekerheid zijn waarop iedere Nederlander een rustig en stressloos bestaan kan opbouwen.

Daarnaast biedt het basisinkomen een enorme vrijheid voor hen die willen ondernemen of veel willen gaan verdienen in ´top´ functies. Ieder krijgt het basisinkomen, maar voor hen die meer willen is dat mogelijk. Echter deze vrijheid zal nooit meer ten koste kunnen gaan van een deel van de bevolking zoals nu, die het leven van de rijken moeten bekostigen, want door invoering van het basisinkomen wordt de welvaart meer gelijkmatig verdeeld.

Het basisinkomen betekent het einde van uitkeringen, uitkeringsfraude en controles, armoede, honger, huisuitzettingen, intimidatie en onderdrukking van uitkeringsgerechtigden en ellende bij (echt)scheidingen omdat het basisinkomen persoonlijk is.

Het basisinkomen betekent meer rust voor ondernemers, krachtiger positie van werknemers op arbeidsmarkt, enzovoort. Lees verder Voordelen Basisinkomen en Basisinkomen in 4 stappen en het conceptplan Basis Inkomen Partij.

Rob Vellekoop, 31 augustus 2013, delangemars.nl

10 Comments

 1. Een basisinkomen heeft alleen maar voordelen … over een paar honder jaar is er geen geld meer om iets te waarderen…iedereen leeft naar zijn behoefte… geen blanken, zwarten, kleurlingen…iedereen gelijk…toch? iedereen is mens…toch? Waarom worden wij geboren als wij toch moeten doodgaan? Snap jij dat ?

 2. Er begint toch wel al meer animo te komen voor het idee, mensen moeten vermoedelijk wennen aan iets wat positief kan zijn. Ze kijken eerst naar waarom het absoluut niet kan (in hun hoofd) en nu er iets meer discussie is geweest achten ze het in ieder geval niet meer onmogelijk en dat is geweldig want het kan gewoon! Het is niet meer dan een mentaliteitsverandering! Een mooie weliswaar..

  @Zohra,
  het spijt mij te lezen dat u zo benaderd wordt in negativiteit.
  Deze mensen kunt u niet veranderen, zoek andere vrienden want zij zijn het zeker niet. Maar wees gerust er zijn heeeeel veeeel lieverdjes hoor! En ze gaan u vinden!
  Succes! 🙂

 3. Zeker ben ik voor een basisinkomen !
  Dat zou een hoop lucht geven.
  Deze crisis werkt verstikkend, de frustraties groeien, mensen gaan steeds meer op een robot lijken.
  Nu al maken de mensen zich zorgen om de eindafrekening van gas en licht na de koude winter van 2012.
  En wordt er bij velen over gedacht om de boel maar af te laten sluiten. Er worden kaarsen en petroleumstellen ingeslagen voor (nog) slechtere tijden..
  Het wordt steeds schrijnender in dit land,en de verdeling wordt steeds groter.
  Op http://www.facebook.com/helpjezelf staat een oproep voor de mensen die een afwijzing WSNP hebben gekregen nadat ze maanden in een schuldhulptraject hadden gezeten.
  Schuldhulp wordt afgewezen en deze mensen staan er alleen voor.
  Hun schulden zijn dan nog groter door de kosten van de deurwaarders, rechtbank enz.
  Voor de mensen is er geen vangnet, en zij vallen tussen wal en schip.
  Alle schuldeisers en deurwaarders komen weer op de stoep, en de druk wordt ongekend groot.
  Wat mij opvalt is dat iedereen er zo passief onder blijft.
  Protesteren, actie voeren, ik ben bang dat de opkomst weer minimaal is.
  Heb hier in mijn stad eens rondgevraagd, maar weinig animo..
  Misschien een beter plan om thuis vanuit je luie stoel actie te voeren !
  Als wij burgers nou eens gaan plannen om een dag niet te tanken.
  Of om een dag geen luxe artikelen aan te schaffen.
  Misschien dat zo’n actie werkt…

 4. Ik stem voor een basisinkomen voor mensen die iets mankeren en met de nek aangekeken worden omdat zij een uitkering genieten!
  Maar ik ben wel voor strengere maatregelen voor mensen die niets mankeren!Of mensen die denken dat hier werk is en het hier niet kunnen vinden…Je kan nu eenmaal niet iedereen tevreden stellen.Dus Luilekkerland moet het zeker niet worden!Ik ben blij dat ik gezond ben en nog werk heb(al is het nog maar een schijntje!)En ik vind het niet erg om bij te spijkeren waar zo nodig!De mensen die jammer genoeg zonder baan zijn komen te zitten in de tijd van crisis bedoel ik daar natuurlijk niet mee!Op dit moment is het erg moeilijk voor iedereen.De issue is alleen…wie wel en wie niet…ik ben erg blij dat ik niet degene ben die daar over hoef te oordelen.

  • Beste Marianne, het basisinkomen is er niet om iedereen tevreden te stellen, maar om de welvaart in ons land gelijkmatig en daardoor rechtvaardiger te verdelen. Er is voor honderdduizenden GEEN werk. Moeten we deze mensen dan maar blijven straffen voor het feit dat dit er niet is, of kunnen we hen misschien laten leven en ja, waarom zouden we niet allemaal van het leven mogen genieten. Mag je uitsluitend genieten van het leven wanneer je werk hebt? Waarom werken de rijken dan niet meer?

 5. Wie is er niet voor? Ik denk alleen hen die bang zijn macht te verliezen op anderen.

 6. ik ben ook voor een basisinkomen. Want er zijn inderdaad niet genoeg banen voor iedereen. Dat is pas een utopie. Na 6 jaar mezelf kapot te hebben gesolliciteerd weet ik dat als geen ander. Dus ja, ook ik ben voor een basisinkomen.

 7. Als we het nooit proberen weten we het ook niet, nu stikt het van de vooroordelen, dat mensen niet meer gaan werken etc.. Maarjah voordelen hoor je mensen niet veel over, maja wat ik zei eerst proberen en natuurlijk zitten er nadelen en voordelen aan. Moeten er misschien mee leren om te gaan.. Verder goed artikel!

 8. En wat zullen we het goed hebben wanneer we elkaar zorgeloos kunnen helpen! Wanneer ik nu mijn buurvrouw een uur te veel bij sta word ik op mijn aow gekort…..

 9. Ik vind het idee van een basisinkomen ook ideaal. Vooral in mijn situatie. Ik leef momenteel van een uitkering van de sociale dienst. Ik ben manisch depressief waardoor ik niet in staat ben om te werken en hierdoor noodgedwongen moet leven in een zeer armoedige situatie.

  Ik heb als hobby schilderen, maar ik kan dit niet elke dag omdat mijn ziekte dat niet toestaat.

  Soms is er animo voor een schilderij van mij, maar ik kan het niet verkopen omdat ik in een uitkering zit van SoZaWe. Werken kan ik ook niet, omdat ik heel veel rust nodgi heb en alle indrukken van een dag zeer slecht kan verwerken waardoor ik heel veel moet slapen, maar soms heb ik een goed moment en op zo’n moment wil ik weleens wat schilderen. In aan manie kan ik een hele reeks schilderijen maken maar er zijn heel vaak periodes dat ik nog niet eens mijn schoenen kan aantrekken, zo moe ben ik dan door de manie.

  Als het basisinkomen er zou zijn, dan zou ik het financieel misschien iets beter kunnen hebben als ik af en toe eens een schilderijtje zou kunnen verkopen of prints van die schilderijen, m aar op dit moment ben ik met handen en voeten gebonden door die uitkering en kan ik niks, waardoor mijn armoede gehandhaaft blijft en ik heel vaak moet sappelen om te kunnen overleven.

  Al zou ik maar 100 euro in de maand mogen bijverdienen dan zou ik al enorm blij zijn, want dit zou dan betekenen dat ik beter te eten zou hebben en niet naar de voedselbank zou hoeven omdat ik het niet redt!

  Helaas stuit ik op heel veel kritiek wanneer ik iets deel over het basisinkomen op Twitter of Facebook, mensen willen h et principe er van niet begrijpen en vallen mij er persoonlijk op aan omdat ze vinden dat een basisinkomen iets is voor luie mensen en luie ‘uitkeringstrekkers’, en ik kan hier heel moeilijk mee overweg omdat ik die negativiteit heel slecht aankan.

  Het basisinkomen blijkt in de ogen van veel mensen een utopie te zijn die niet haalbaar is. Zeker als bijvoorbeeld bepaalde toeslagen zouden worden afgeschaft waardoor mensen het financieel toch minder krijgen, hoor ik her en der…

  Toch hoop ik dat dit er door zal komen, want dat zou voor veel mensen een verlichting zijn van de stress….

  Ik ben vóór!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.