Er zijn tal van definities over werkloosheid in gebruik. Het CBS komt volgens de door dit instituut gehanteerde definitie per juni 2014 op 673.000 werklozen.
Een ander overzicht (Arbeidsmarktpositie) laat het zelfde CBS echter zien dat 1.217.000 mensen op zoek zijn naar een baan.
Dat zelfde overzicht laat zien dat de werkzame beroepsbevolking (dat zijn mensen tussen 15 en 65 jaar, die tenminste twaalf uur per week werken) bijna 7.191.000 mensen is.
Het CBS meldt onder ieder persbericht over werkloosheid:
De officiële werkloosheid in Nederland is het cijfer van de werkloze beroepsbevolking. Dat zijn alle personen van 15 tot 64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn.
Toch komt het CBS in deze persberichten steeds tot andere bedragen dan de 1.217.000 mensen zoals hierboven genoemd.
Commentaar
Afhankelijk van hoe de pet van het CBS staat, hetzij naar rechts zoals nu of naar links zoals eventjes in de vorige eeuw, wordt de werkloosheid gepresenteerd. En 673.000 werklozen klinkt natuurlijk veel positiever dan 1.217.000 die op zoek zijn naar werk.
12/9/2014, Rob Vellekoop
Inderdaad helemaal waar. Ben ik het eerste reactie? Welnu, halverwege de jaren 70 was de werkloosheid zo rond de 500000 als ik mij goed herinner. Ik begon toen met werken en het was eigenlijk niet zo moeilijk om werk te vinden. Die tijd was ook een crises tijd. Vandaag de dag is het probleem vele malen groter dan toen. Ik zie vele jongeren en ouderen zonder werk zitten en heel veel mensen met banen van 10 tot 20 uur per week. Dus dat cijfer van 1.2 miljoen zal heel dicht in de buurt komen van het werkelijke cijfer. Met dat verschil in de zeventiger jaren toen bijna iedereen een 40 urige werkweek had tegen nu een gemiddeld 30 urige werkweek en de grotere bevolking in Nederland zodat eigenlijk de werkelijke werkloosheid misschien wel tegen de 2 miljoen aan zal liggen als je dat allemaal meetelt.