De invoering van een basisinkomen is bedoeld als een hulpmiddel in de overgang van de huidige schaarste-economie naar een overvloed-economie. Het basis-inkomen is dus geen doel op zich, of een soort ultiem streven. Het is slechts een tussenoplossing, die bij mensen het bewustzijn creeert dat een gelijke verdeling van goederen en inkomen een absolute voorwaarde voor een gezonde samenleving is.
De vijf belangrijkste eigenschappen van het Basis Inkomen:
1. Onvoorwaardelijk
Door de overheid worden geen tegenprestaties gevraagd.
2. Vanaf 18 jaar
Voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar en voor iedere inwoner nadat hij 18 jaar in NL heeft gewoond.
3. Hoogte
De hoogte van het Basis Inkomen is 3 maal de maximaal wettelijk toegestane huur voor een gezinswoning.
4. Geen uitkering, maar een grondrecht
Om een uitkering moet je vragen, het Basis Inkomen ontvang je omdat het een recht is.
5. Financiering
Hiervoor is een verandering van het financieel systeem nodig, waarbij de overheid geld creëert in plaats van de banken. Het is het zoeken naar een politieke partij die dit huzarenstukje op zich durft te nemen. Geen enkel land heeft tot nu toe de moed gehad (de aandeelhouders van) de banken hun privilege van geldschepping af te nemen.
Het Basis Inkomen is een strikt persoonlijk, levenslang en onvoorwaardelijk recht op inkomen vanaf 18 jaar. Doordat het een levenslang recht is komt daardoor de AOW te vervallen, natuurlijk niet de opgebouwde pensioenen. Het is ook onvoorwaardelijk, dat betekent dat de overheid geen tegenprestatie hiervoor kan eisen, zoals nu allerlei tegenprestaties aan een bijstandsuitkering gekoppeld zijn.
Het Basis Inkomen kan nooit los gezien worden van de hoogte van de woonlasten, voeding, scholing, medische zorg en andere huishoudelijke kosten. Vandaar dat deze op elkaar worden afgestemd. Zo zullen de hoogste huren steeds maximaal een bepaald deel van het basisinkomen mogen zijn. Datzelfde geldt voor ziektekosten en scholing. Daarnaast wordt de kredietverlening eveneens hierop afgestemd, doordat de beslagvrije voet gelijk wordt gesteld aan de hoogte van het Basis Inkomen. Dit zorgt er voor dat schuldeisers tot aan het bedrag van het Basis Inkomen niets kunnen opeisen en dat geldverstrekkers geld zullen uitlenen op basis van inkomen dat bovenop het basisinkomen wordt verdiend.
Graag wil ik een rekensom van Rob Vwllekoop ter onderbouwing van zijn, overigens goede plan Basisinkomen. Volgens mij zijn er meer dan 9 miljoen mensen vanaf 18 jaar x 1.000,00 x 12is 12.000 x 9 miljoen is 108 miljard euro!met het vervangen van bijstand, ww, WIA-WAO AOW, ZORGpremie, huursubsidie etc blijft er een groot begrotingsgat, ook al gaan de hoogste inkomens meer belasting betalen,zo veronderstel ik, maar idealistisch een goed plan Co Meijer ex Duurzaam Nederland
Dit is mijn antwoord: http://delangemars.nl/2017/01/01/basisinkomen-van-1-600-euro-mogelijk-waar-wachten-op/
het basis inkomen is wel erg laag in nederland in belgie en frankrijk griekenland word het basis in komen 1500 euro per maand heb ik gezien in terloops op de tv2 nederland loopt heel erg achter hier we worden bedonderd door de nederlandse regering met huursubsidie en zorgkosten en gemeentelijke belasting verlaging hebben we net zo veel als nu maar ja hier pikt iedereen maar alles wie verdient erop juist de nederlandse regering en wie slaap er juist het volk
Ja de rollen zouden beter omgedraaid kunnen worden. Nu moeten mensen meer of meer bedelen om een baantje (sollicitatie) en met name in de lager betaalde banen met een uren op dag die samen met de reistijd zoveel van je kostbare levenstijd op deze aarde van je kunnen afnemen. Verder zijn de pauzes al meer afgenomen omdat de werkende bevolking zo snel mogelijk weer thuis wil zijn. Onze biologisch levensritme wordt ondergeschikt gemaakt aan economische belangen.
Met een basisinkomen kun je genoeg zinnige werkzaamheden aangaan die bij jou als persoon passen en waar veel voldoening uit te halen valt. Het bedachte systeem zoals dit nu bestaat en werkt komt vele mensen echt niet ten goede.
We hebben allemaal recht op een goed leven, dat is ons geboorterecht. Ook zoals het recht om jezelf te zijn een natuurlijk recht is.
Laten werkgevers maar eens wat meer dankbaar zijn voor goede werknemers die zoveel van hun energie en tijd in hun bedrijf willen steken. Ook wanneer deze ziek wordt. Het is te vanzelfsprekend geworden dat mensen niet meer als mens gezien worden maar als een verdiencapaciteit en dat deze een probleem wordt als die niets meer oplevert.
Men hoeft dan ook niet meer te voldoen aan de uren, 40 of minder.
Meer werken naar draagkracht maar ook meer variatie in het dagelijks bestaan van een mens. Een paar uurtjes dit, een paar uurtjes dat. Een mens is niet geprogrammeerd om elke dag steeds maar hetzelfde te doen is mijn idee. Een mens kent vele talenten en naar mijn mening in hoe onze sameneleving in deze hoedanigheid in elkaar steekt komen heel veel mensen niet aan de diversiteit aan talenten die van binnen opgeslagen liggen toe.
Als de mensen die het vuile werk opknappen (letterlijk) er beter voor betaald krijgen dan mensen die hun werk op een makkelijkere manier verdienen, heb je er een medestander bij ! 🙂
Invoering van het basisinkomen betekent dat mensen veel minder afhankelijk worden van een werkgever omdat zij een basisinkomen ontvangen dat ruim voldoende is om van te leven. Hierdoor zijn werknemers minder afhankelijk van werkgevers en zal een werkgever met een goed bod moeten komen, zeker voor werk dat veel mensen niet interessant vinden.
Hmm.. dat gaan bedrijven niet zomaar accepteren, denk ik zo.
In mijn beleving zijn het de grote concerns in Nederland die de touwtjes in handen hebben, de regering slechts in geringe mate.
Hoe ga je het bedrijfsleven meekrijgen in het idee van een basisinkomen ?
Klopt. De multinationals (inclusief het bankwezen) hebben de touwtjes in handen waaraan de volksvertegenwoordigers als marionetten bungelen. De enige manier om het bedrijfsleven ‘mee te krijgen’ is hier de macht van het volk (democratie) tegenover te stellen en het bedrijfsleven een toontje lager te laten zingen. Denk aan hogere belastingen (dus minder winst dus minder budget beschikbaar), denk aan verbod op beïnvloeding door lobbyisten (zeg maar omkopers) en inperking van de macht van de banken.
Ben ik helemaal voor, maar dat was ik al ten tijde van de occupy beweging. Toen bleek dat de “kritische massa” nog niet bereikt was. Mensen zijn zich nog niet bewust genoeg van de situatie. Hoe ze uitgebuit worden. Zolang ze hun TV nog kunnen betalen en hun vakantie naar Torremolinos slapen ze vrolijk verder.
Als iedereen een basisinkomen krijgt. Wie gaat er dan nog WC’s schoonmaken , vuilnis ophalen etc….
Alleen degenen die daarvoor dik betaald krijgen en zo hoort het ook! Voor de rest zullen mensen dankzij het basisinkomen vrijheid van keuze krijgen, ook wat betreft de werkzaamheden die zij gaan verrichten.
Vroeger waren er een stuk of 5 vuilnismannen op 1 wagen 4 man die de vuilniszakken erin gooiden en 1 chauffeur. Tegenwoordig zijn dat er 3, door de komst van de kliko. In sommige gemeentes zit alleen de chauffeur nog op de vuilniswagen en doet een robotarm het werk. Met de komst van de autonome auto zal die chauffeur ook vervangen kunnen worden.
Ook het schoonmaak werk zal op termijn worden vervangen door nieuwe technologieën. Dus maak je niet druk om de vieze of ongewilde klusjes. We zullen daar op dat moment innovatiever mee om gaan dan nu.
Nala doet het vieze werk wel!