Brussel – Volgens de cijfers van Eurostat leven 1 op de 4 Europeanen onder de armoedegrens en zijn dat in Nederland 2,6 miljoen medelanders. Deze cijfers zijn met name interessant wanneer je kijkt naar de voortrekkers van de Europese Unie.
Duitsland heeft volgens Eurostat 16,2 miljoen inwoners die leven in armoede en UK 15,5 miljoen mensen. Bulgarije (en niet Griekenland) spant de kroon met 3,5 miljoen mensen, dat is bijna (48%) de helft van de totale bevolking, die onder de armoedegrens leeft.
Euroland – inwoners onder de armoedegrens, percentage van de totale bevolking in 2013
Duitsland – 16,2 miljoen, 20%
Frankrijk – 11,2 miljoen, 18%
United Kingdom – 15,5 miljoen, 25%
Nederland – 2,6 miljoen, 16%
Griekenland – 3,8 miljoen, 35% (2012)
Spanje – 12,6 miljoen, 27%
Italië – 17,3 miljoen, 28%
Portugal – 2,8 miljoen, 27%
Bulgarije – 3,5 miljoen, 48%
Ierland – 1,3 miljoen, 30% (2012)
Nederland
Volgens de telling van het CBS leven in Nederland 1,2 miljoen inwoners onder de armoedegrens! Dat cijfer klinkt natuurlijk beter dan de 2,6 miljoen van Eurostat en komt Rutte veel beter uit.
Eurostat hanteert als armoedegrens onder andere de norm waarbij mensen zich minstens 4 van de volgende 9 zaken niet kunnen permitteren:
1) huur betalen of water/energienota,
2) woning voldoende warm kunnen houden,
3) te maken met onverwachte uitgaven,
4) het eten van vlees, vis of gelijksoortig om de andere dag,
5) een week vakantie van huis,
6) een auto,
7) een wasmachine,
8) een kleuren-tv,
of 9) een telefoon.
Commentaar
Het gaat helemaal niet goed met miljoenen Europeanen. Terwijl politici de bevolking teisteren met jarenlange bezuinigingsrondes zien we dat 1 op de vier van hen in armoede leeft. Deze bezuinigingen vallen niet in hun voordeel uit. Wel ligt de focus op de staatsschuld en het begrotingstekort van 3%, maar indien dit zoals blijkt niet uitwerkt in het voordeel van miljoenen burgers, voor wie worden deze bezuinigingsrondes dan in het leven geroepen?
Rob Vellekoop
maar het is zo makkelijk joh voor grote jongens we lossen de staat schuld op door onze burgers moed willig in de schulden te zetten
even wat sarcasme
en als we allemaal diep in de schulden zitten dan kunnen we ook ineens veel meer uitgeven en gaat de koopkracht weer omhoog en zo komen we allemaal ongeschonden uit de crisis
ik denk alleen eerder dat het zo gaat er zullen iedere maand meer mensen komen die zich genoodzaakt zullen zien een schuld sanerings traject in te stappen omdat ze geen uitweg zien en omdat dit namelijk ook weer allemaal geld gaat kosten en schuld eisers hoogstwaarschijnlijk nooit het volledige bedrag kunnen eisen.
dus het lijkt mij door je burger in de schuld te zetten vul je het gat niet dat in de staatkas zit nee ze boren er juist extra gaten bij waardoor het het lek alleen maar groter word
en als ik dan kijk naar hun bedragen wat zij verdienen dan valt mij de bek open
van het salaris van maar 1 minister zou je al heel wat gezinnen gezamelijk uit de schulden kunnen houden
Ministerssalaris 19.050 p.mnd
Topfunctionarissen maximaal 24.765 p.mnd
ik snap niet waarom de burgers niet samenkomen om de regering omver te werpen en om een nieuwe regering met een nieuwe belasting stelsel en een beter regeling omtrent zorg en zorg verzekering word nu wel eens tijd dat we ze dwingen om naar ons te luisteren voor onze hele land naar de verdommenis gaat mensen kom op voor je recht kom op! voor je land! voor jezelf! voor wij straks als de de nieuwe derde wereld eindigen voorkomen is beter dan genezen en die oelewappers die nu daar in den haag zitten die genieten van bijna 20 000 euro per maand die lachen ons allemaal uit omdat wij dit allemaal over ons heen laten komen en er helemaal niets aan doen