Een basisinkomen is een onvoorwaardelijk inkomen voor iedereen, toegekend op individuele basis zonder vereiste tegenprestatie. Het is een minimale inkomensgarantie die verschilt van elke nu bestaande vorm in Nederland en in Europese landen:
* het is bestemd voor individuen in plaats van huishoudens
* het wordt uitbetaald ongeacht andere inkomensbronnen
* het wordt onvoorwaardelijk uitbetaald zonder arbeidsverplichting

Tot dusver is het fenomeen van een basisinkomen alleen in Alaska toegepast. Daar wordt het nationaal dividend genoemd omdat dit een aandeel is in de jaarlijkse opbrengst van het delfstoffenfonds van Alaska dat aan iedere inwoner van Alaska wordt uitbetaald.

In de veertiende eeuw waren de humanisten More en Vives al bezig met een vorm van basisinkomen. Een passage uit het werk van More ‘Utopia’ waarin ter sprake wordt gebracht dat de meeste dieven opgehangen werden en desondanks er altijd nog mensen overbleven om te stelen. De verklaring hiervoor is dat stelen de enige manier is om eten bij elkaar te krijgen. Dit kan voorkomen worden door iedereen van voldoende bestaansmiddelen te voorzien.

Vives vraagt zich af waarom de rijken hun hele leven kunnen doorbrengen met nietsdoen en dit van de armen niet getolereerd wordt, voordat zij bedeeld worden moeten zij hiervoor een tegenprestatie leveren.

Daarna zijn er talloze denkers op de een of andere manier mee in de weer geweest.

Voor mij is de belangrijkste vraag de volgende:

Op basis waarvan heeft een kleine groep rijken het recht zich de meeste welvaart toe te eigenen ten koste van miljarden die in armoede leven?

Het is toch nooit het idee geweest van de armen om aan de rijken te vragen of deze hen een aalmoes willen geven zodat ze niet in armoede hoeven te leven of niet van honger hoeven te sterven.

Kortom al eeuwenlang vindt er een verdeling van welvaart plaats die slechts door een kleine groep van rijken als positief wordt ervaren.

Het basisinkomen is een recht van iedere inwoner van deze wereld. Alle (belasting)wetten in het voordeel van rijken zijn nooit het idee van de armen geweest. Hoe kunnen deze dan ooit zijn aangenomen door democratische regeringen? Zijn deze regeringen dan uiteindelijk wel zo representatief voor de mening van het volk?

3 Comments

  1. Hoi Rob,
    ik heb niet gezegd dat door de pvda een hele klasse het beter gekregen heeft. De welvaart is decennia lang toegenomen. Ook voor de klasse van werkenden. Nu het slechter gaat zoeken ze de zondebok weer juist bij de kwetsbare groepen.

  2. “Het basisinkomen is een recht van iedere inwoner van deze wereld. Alle (belasting)wetten in het voordeel van rijken zijn nooit het idee van de armen geweest”.
    Dit is juist een groot misverstand. De meeste mensen denken hetzelfde. Arme mensen denken als rijke mensen zonder geld!
    De economie is gebaseerd op afgunst. Kijk maar naar de pvda, een hele klasse heeft het beter gekregen en de partij werd erger dan de vvd.
    Het concept van het basisinkomen komt voort uit een essentieel andere manier van denken. Meer vanuit prioriteiten: hoe willen we dat de wereld er uitziet. Wat is echt belangrijk? Armoede, kinderarbeid, vervuiling…
    In plaats van blijven denken dat de welvaart van de één persé ten koste moet gaan van die van de ander

    • Beste John,
      je beweert dat door de PvdA een hele klasse het beter heeft gekregen. Ik zou graag weten waar ik die klasse kan vinden, maar toch zeker niet bij de werkers (die eerder werkende armen zijn). Ik ben het wel met je eens dat het basis inkomen idee vanuit een andere basis komt, namelijk niet vanuit hebzucht, maar vanuit het gevoel dat delen prettig is voor iedereen en daardoor een goed leven voor ieder mogelijk is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.