Tewerkstelling uitkeringsgerechtigden in Hoorn

Sommige gemeenten in Nederland zijn er recent toe overgegaan mensen met behoud van uitkering verplicht te werk te stellen. De Noordhollandse gemeente Hoorn doet dat bijvoorbeeld. De afgelopen weken zijn in Hoorn een twintigtal mensen te werkgesteld. Als ze medewerking weigeren, worden ze voor een maand 100 procent op hun uitkering gekort. De SP acht dit nieuwe beleid misdadig. Als je in Nederland werk verricht heb je immers normaal gesproken minimaal recht op het minimumloon. Tewerkstelling met behoud van uitkering zet de klok tientallen jaren terug, naar een tijd dat er sprake was van rangen en standen, notabelen, gaarkeuken, bedeling en liefdadigheid, oftewel naar een tijd die we absoluut niet terug willen.
Bron: persbericht SP 25-3-2012

6 Comments

  1. Hoe is het eigenlijk mogelijk dat inmiddels al heel veel gemeenten vrijwilligerswerk veplicht stellen en zelfs werken met behoud van uitkering verplicht opleggen, terwijl de wet die dat moet regelen (participatiewet) not niet eens is goedgekeurd! Kan iemand mij dat uitleggen?

  2. Met andere woorden: dwangarbeid in Oosterhout. En probeer je je eigen daaraan te onttrekken dan maar dwangtherapie. Op kosten van de ziekenfonds en op kosten van jezelf

  3. Schokkend is nog dat verklaringen van gewone artsen laconiek terzijde worden geschoven. Alleen het woord van hun eigen artsen is hetgeen dat telt.

  4. Ik moest aan de dwangarbeid in Oosterhout. Heb mezelf toen ziek gemeld met een burn-out. Verklaring van de huisarts erbij die duidelijk zegt je hebt rust nodig ze moeten mij maar bellen. Therapeutische gesprekken verhelpen geen burn-out. Mijn hele eigen risico is dit jaar al opgegaan aan gesprekken met de GGZ om tot deze diagnose te komen. Maar het advies van de bedrijfspsycholoog is nu: Verplichte therapie volgen. Waarop de gemeente zegt: Dat doe je maar en zo niet uitkering kwijt. Ik zeg prima maar wie gaat dan mijn eigen risico van volgend jaar weer betalen? Ja dat mag ik zelf doen. En mijn ziekenfonds verzekering mag de rest betalen. Leve Holland.

  5. Kijk een rechter heeft ooit bepaald dat deze treiter & dwangmiddelen geen ‘dwangarbeid’ inhoud !

    Nu, ik stel dan ook voor het geheel politiek correct; “werken onder dwang” te noemen.
    Want dat is het wel, er is n.l. geen vrije keus.

    (Net als bij huisbezoek, dat men mag weigeren, maar dat is geen vrije keus, immers het recht op een uitkering kan dan niet vastgesteld worden en dus gestopt/geweigerd).

    Dit is niet vrij, want er is geen keus & het is geen keus want ’t is niet vrij !
    “Vrij keus” een interessant begrip…. 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.