Email ons het machtsmisbruik wanneer je anoniem wilt blijven. Wij zullen dan je melding vertrouwelijk behandelen en uitsluitend na overleg met jou plaatsen.

64 Comments

 1. Tip: Handelen volgens de (grond)wet, die moet je als Participatie wwb’r goed weten toe te passen. Zo moeilijk is dat niet. Aangezien het altijd gaat om discriminatie, kleinatie, intimidatie, bedreiging, negatief suggereren, privacy schending, cynisme.
  En ten alle tijden een gesprek opnemen.

 2. Daar ik altijd in Nederland aow premie heb afgedragen, heb ik vanaf mijn 65 ste jaar een bijstands uitkering gekregen en om dit recht te zetten heb ik een advocaat in Nederland nodig, die mij bijstaat hierin en vraag U met klem om mij in contact te brengen. en mij niet in de kou laat staan. in afwachting verblijf ik, paulvandenboom@out6look.com

 3. Veilig thuis, veilig op werk.
  Ja elke vrouw heeft hier recht op.
  Recht op respect voor de vrouwelijkheid en gevoelens die daarin heel belangrijk zijn, veilig voelen in je huis en werk.
  Als een vrouw baanloos is geworden en geen blijvende goed betaalde baan meer vind, dan is er bijstand.
  Daar komen vrouwen nu het zelfde tegen, veilig thuis voelen, veilig mogen solliciteren zonder dat er misbruik van de vrouw in de bijstands positie word gemaakt.
  Een vrouw in de bijstand word elk aspect van veilig voelen in haar eigen huis ontnomen.
  Elke privacy mag door de bijstand door broken worden, zowel onverwachte huis bezoeken, of inval.
  Elke stap die ze naar buiten maakt om te connecten met bedrijven moet doorgegeven worden, elke beweging zit controle op van de bijstand.
  Hoe kunnen ze nog verwachten dat een vrouw die verbetering wil zich durft te bewegen naar die maatschappij?
  Elke brief die je krijgt omvat de woorden, controles, korten, en bedreigingen zoals als u daar niet aan mee werkt word uw uitkering gestopt.
  Onterechte fraude beschuldigingen, die vooral uitgevoerd worden bij alleenstaande moeders in hun volle opvoed rol en dan mogen casemanagers de uitkering stoppen zonder bewijzen.
  Kinderen komen daar door ook zonder voedsel en onderdak.
  Dit ontzegt vrouwen in de bijstand ook het recht op de grondwet van veilig voelen in voedsel en onderdak.
  Wie gaat hier voor staan dat vrouwen privacy en veilig voelen in hun eigen woonhuis ook in recht krijgen?
  Dat elke controle een vrouw afbreekt in zelf respect en vast zet naar acties die haar leven wel kunnen veranderen.
  Het kan omdat een vrouw persoonlijke kracht en wijsheid bezit waarmee ze kan bouwen in de wereld.
  Dit kan wanneer de bijstand vertrouwen en veiligheid voor vrouwen gaat neer zetten.
  Een vrouw werkende of niet heeft recht op veiligheid op elk terrein van haar leven.
  Ontneem dit door angst aan jagen en druk en stress dan komt er geen kracht meer naar buiten.
  Wie brengt die zo hoog nodige veiligheid en privacy terug?
  Ook in de bijstand, leef recht in eigen huis en connecten met bedrijven vanuit eigen kracht en in zicht.

  • Beste Lady,

   Wat u beschrijft in uw betoog geld ook voor mannen. Ik zit zelf ook in de bijstand en ondervind dezelfde dreigende taal. Ook bij mij wordt elke stap gecontroleerd en ben je VERPLICHT om aan alles mee te werken wat er door die bewuste ambtenaar je opgedragen wordt. Doe je dat niet, dan wordt je gekort op je uitkering PUNT. En zo worden de “lastposten” van de maatschappij in toom gehouden. Je wordt behandeld als een klein kind / crimineel door van die machtswellustige ambtenaartjes. Net of dat wij gewild hebben dat er een crisis is gekomen of dat wij alleen maar ons handje willen ophouden. Schei uit!!!!!!!!!

 4. In de bijstand betekent:
  Dat andere burgers jouw onterecht mogen aan geven d.m.v.
  bellen naar sociale zaken.
  De inslag van die burger om dat te doen ligt in ziekelijke gedachtes over de burger in de bijstand. In hun ogen heb jij iets waardoor ze jaloezie voeden en afgunst.
  Eigen belang ook, door dat er familie banden zitten met een casemanager bij sociale zaken.
  Een woning komt leeg door dat iemand het huis moet laten gaan omdat de uitkering word gestopt.
  Familie, van de casemanager worden dan als 1ste op de hoogte gebracht dat de woning vrij komt.
  Deze krijgen inderdaad de intrek in de woning.
  En de case managers zijn heilig verklaard in hun baan.
  Incasso bureaus krijgen nu boetes en worden terecht gezet door de regering.
  Omdat ze respectloze woorden zoals fraudeur e.a. in hun niet kloppende brieven naar burgers hebben geschreven.
  Waarom pakt de regering onrecht in de bijstand niet aan?
  Zowel de bellers als de casemanagers die oneerlijke wegen bewandelen om hun eigen belangen uit te leven op een burger.
  Is dit een horror verhaal?
  Helaas niet, dit blijkt heel gewoon te zijn in sociale zaken.
  Zo gewoon dat dit getolereerd word dat dit met burgers mag.
  En je moet door leven met die realiteit dat onrecht andere mensen kapot kan maken.
  Advies van een advocaat: de persoon die belde naar sociale zaken gaan aan geven bij de politie omtrent een smaad brengen op de burger.
  Zie grond wet.
  Van daaruit volgt dan wel de boete op smaad onterecht.

 5. Raven vroeg in 1998 voor het eerst bijstand aan, en heeft de afgelopen zestien jaar de nodige ervaring opgedaan met de repressie van de sociale dienst van de gemeente Oosterhout. “Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Ze zijn al jaren bezig om mij aan de dwangarbeid te krijgen. Voorheen noemden ze dat ‘work first’, maar dat kwam op hetzelfde neer. Ze geven het beestje blijkbaar elke keer een andere naam.” Door niet toe te geven en met hulp van een advocaat is ze nooit aan de dwangarbeid gezet, ondanks meerdere pogingen daartoe. Hieronder haar indrukwekkende verhaal.

  “Ik ben in 1998 in de bijstand terecht gekomen. Ik had mijn HBO-opleiding voortijdig afgebroken. Het werd vaak negatief uitgelegd dat ik mijn studie niet had voltooid. Dat heb ik gemerkt bij gesprekken die ik later had op het arbeidsbureau en bij de sociale dienst. Je krijgt overal zelf de schuld van. Maar ik ben juist verantwoordelijk en heel gedreven en kon ook goed leren. Maar helaas heb ik tijdens mijn stage te maken gekregen met discriminatie vanwege mijn buitenlandse afkomst en seksuele geaardheid, waardoor ik genoodzaakt werd om mijn studie af te breken.”

  Meerdere werklozen hebben hun verhaal al op de Doorbraak-website verteld. Lees bijvoorbeeld dit overzicht.
  Raven vroeg toen een bijstandsuitkering aan. “Toen ik mezelf in liet schrijven op het arbeidsbureau en een uitkering aanvroeg, was er weinig belangstelling voor mijn verhaal. En ik moest een beroep invullen. Maar geen diploma hebben betekent ook geen beroep hebben. Dus wat moest ik invullen? Het gaf veel spanningen bij mij en ook in de thuissituatie. Door het arbeidsbureau kreeg ik hele rare aanbiedingen voor werk. Zo kan ik me nog goed herinneren dat een consulente aldaar aankwam met een baantje in de reclame. Het was daarbij de bedoeling dat ik posters in bushokjes zou gaan ophangen en vervangen. Daar werd ik gelukkig niet voor aangenomen omdat de baas iemand zocht van rond de achttien jaar. Met zulk soort rare baantjes kwam men dus aan. Uiteindelijk heb ik zelf om een beroepskeuzetest gevraagd bij het arbeidsbureau, maar daar kwam helaas niets uit. Toen ben ik maar voor mezelf gaan nadenken en heb ik besloten dat ik het best de secretariële richting uit kon gaan. Met dit soort taken had ik al ruime ervaring opgedaan tijdens mijn stage en ook tijdens bijbaantjes in mijn studententijd. Bovendien had ik een typediploma en was ik goed met taal. Ik heb gevraagd om een omscholing, maar die kreeg ik niet. En ik ben fanatiek gaan solliciteren, maar als zesentwintigjarige niet-afgestudeerde een secretariële baan vinden was niet echt haalbaar.”

  Melkertbaan en WW

  “Na een jaar kwam een nieuwe consulente aan met een Melkertbaan op een boekhoudkundige afdeling van een bejaardentehuis. Dat leek mij geen goed plan omdat ik zeer slecht in boekhouden ben. Ik wilde graag wat meer de secretariële richting in. Maar daar had die nieuwe consulente geen boodschap aan. Ik werd gedwongen op die boekhoudkundige afdeling te gaan solliciteren en zo niet, dan was ik mijn uitkering kwijt. Een keuze had ik niet. Tijdens mijn sollicitatiegesprek heb ik eerlijk gezegd dat ik slecht ben in boekhouden. Men gaf te kennen dat geen probleem te vinden, want er waren genoeg andere taken. En bovendien wilde het arbeidsbureau heel graag dat ze mij zouden aannemen. Het ging om een Melkertbaan met een jaarcontract waarbij ik honderd gulden meer verdiende dan de bijstandsuitkering. Maar dat bedrag werd direct in mindering gebracht op mijn huursubsidie waardoor ik er nog niets mee opschoot.”

  “Ik heb de meest stompzinnige taken moeten uitvoeren tijdens deze Melkertbaan. Wekenlang stickers op dozen plakken en daarna weer wekenlang hele dagen guldens tellen en enveloppen dichtlikken (nee, niks geen sponsje). Nadat ik het hele archief voor het bejaardentehuis op orde had gebracht, werd mijn jaarcontract voortijdig afgebroken omdat ze toch liever een boekhouder aan wilden nemen. Uiteraard was ik erg boos over de hele gang van zaken. Tijdens het sollicitatiegesprek vond men het geen probleem dat ik niet kon boekhouden en vervolgens word je toch om die reden ontslagen. Ik ging niet akkoord met het ontslag, waarop ik te werk gesteld werd als een hulp op een afdeling voor demente ouderen. Ik moest boodschappen voor hen doen en activiteiten begeleiden. Maar ik kon daar niet tegen. Ik kwam elke dag depressief en met hoofdpijn thuis. Het was gewoon niets voor mij, psychisch te zwaar. Ik heb dat ook aangegeven en na lang touwtrekken besloot het bejaardentehuis mijn salaris (wat dus op uitkeringsniveau was) dan maar door te betalen totdat mijn jaarcontract van rechtswege afgelopen zou zijn. Daarna kreeg ik een WW-uitkering voor een half jaar.”

  “Mijn WW-uitkering was overigens ook op bijstandsniveau. Dus of ik nou WW had of bijstand, dat maakte financieel niets uit. Wel vond ik de WW relaxter. Ze verwachtten dat je één keer per week een sollicitatie deed. Vervelende gesprekken had ik verder niet met ze. In de bijstand was dat wel anders. Telkens als ik een gesprek had gehad met een consulente, kwam ik met stress thuis. Ze trekken alles wat je zegt in het negatieve. Zo kan ik me nog herinneren dat ik eens gezegd had van dieren te houden. Kreeg ik gelijk als antwoord terug: ‘U houdt zeker van dieren omdat u een hekel heeft aan mensen’. En vraag je om een omscholing, dan word je ook ontmoedigd. Alsof ik niets kan en zeker geen HBO afmaken. Ik had echt het gevoel dat ze denken dat iedere bijstandsgerechtigde een analfabeet is (of toch op zijn minst dom). Gewoon dom, lui, een nietwiller en een fraudeur. Dat is de algemene manier waarop je benaderd wordt tijdens de gesprekken met consulenten. Zo heb ik dat echt ervaren.”

  Zinloze opleiding, zinloze sollicitatietrainingen

  “Uiteindelijk heb ik, na lang zeuren, een kortdurende secretariële scholing mogen doen via het arbeidsbureau. Ik had daar niet zoveel aan, want het meeste kon ik al. Werken met de computer, typen, dat soort zaken. Een diploma kreeg je er ook niet voor, alleen een certificaat. Ik heb het toch aangegrepen om dat certificaat als uitgangspunt te kunnen gebruiken bij mijn sollicitaties. Dan had ik in elk geval een papiertje dat ik als basis kon gebruiken, ook al stelde het dan niet zoveel voor.“

  “In de tussentijd volgde ik ook een sollicitatietraining via het arbeidsbureau. Daar had ik ook niet zoveel aan, maar het was een verplichting. Ik heb in de afgelopen jaren meerdere sollicitatietrainingen moeten volgen, waar ik weinig aan gehad heb. Omdat solliciteren niets opleverde, vroeg ik of ik vrijwilligerswerk mocht doen om op die manier toch wat werkervaring te verkrijgen, maar dat mocht niet. Ik heb toen alleen in het weekend vrijwilligerswerk gedaan.”

  “Vanaf 2001 ben ik aangemeld bij diverse reïntegratiebedrijven. Dat was allemaal geen zuivere koffie. Een consulent gaf zelfs openlijk toe dat er gebruik werd gemaakt van nepvacatures, en dat uitzendbureaus daar ook aan meededen. In die tijd leek het ook wel alsof reïntegratiebedrijven als paddenstoelen uit de grond oprezen. Van het ene naar het andere reïntegratiebedrijf werd ik gestuurd. Een van die bedrijven was Sagenn. Daar moest ik meerdere keren per week naar toe om alweer sollicitatietrainingen te volgen, gesprekken te hebben met werkcoaches en vacatures uit de krant te knippen. Van keukenverkoper tot beveiligingsmedewerker. Ik moest ook op vacatures reageren waarvoor ik mezelf totaal niet geschikt achtte. Dat ik kort daarvoor een secretarieel certificaat had behaald via het arbeidsbureau, deed weinig ter zake.”

  Belastingdienst

  “Pas in 2004 heeft alweer een ander reïntegratiebedrijf, Aegens, mij binnen kunnen loodsen bij de Belastingdienst. Die kregen subsidie als ze een werkloze aannamen in een jaarcontract. Men kon daar veel geld voor vangen, volgens mij ging het om tienduizend euro per persoon per jaar alleen al voor de werkgever die jou aannam. Tijdens het sollicitatiegesprek kreeg ik al te horen dat ik er niet op moest rekenen dat dat jaarcontract verlengd zou gaan worden. Daarna zouden ze immers weer een nieuwe werkloze aannemen om werkervaring op te doen. Ik merkte toen al dat het niet klopte. Werkervaring opdoen werd als smoes gebracht om telkens de subsidiepot leeg te kunnen trekken over de ruggen van werkloze mensen. En of een werkloze nu wel of niet goed functioneerde, wel of niet zijn best deed, dat maakte niets uit. Na een jaar werd hij toch weer vervangen door een nieuwe werkloze (of eventueel een arbeidsgehandicapte, werd erbij gezegd). Dat is niet zuiver. En zeker niet omdat degenen die werkzaam waren bij de Belastingdienst, zelf wel vaste contracten hadden met goede voorwaarden. Ik kwam er ook al heel gauw achter dat dat de personen waren met het juiste netwerk. Bijvoorbeeld omdat ze via een familielid die al bij de Belastingdienst werkte aan een baan waren gekomen, of omdat het kinderen waren van boeren of KNIL-militairen.“

  “Maar ik kreeg wel het minimumloon betaald, en wilde heel graag aan het werk. Daarom ben ik er toch voor gegaan. Ik ging er maandelijks wel vierhonderd euro op vooruit en dat is heel veel voor een bijstandsgerechtigde. Het werk zelf was ook in mijn richting. Ik was receptioniste bij de balie. Omdat er veel gefrustreerde mensen binnenkwamen (sommigen zelfs ronduit agressief en gewelddadig) was het wel werk waarvoor je goed tegen stress moest kunnen. Maar dat lukte me prima. Geloof me, als je de terreur van de sociale dienst overleefd hebt, dan ben je stressbestendig als geen ander. Uiteindelijk heb ik dat jaar nog weten te rekken tot anderhalf jaar door een half jaar bij de Belastingtelefoon te gaan werken. Dat werk was moeilijk. Daar moest je eigenlijk fiscaal recht voor gestudeerd hebben.”

  WW-uitkering en fraude

  “Ik heb in december 2005 een WW-uitkering aangevraagd en daar vier maanden op moeten wachten. Ik moest rood gaan staan om mijn rekeningen te kunnen betalen en bij mijn oma gaan eten om die periode te kunnen overleven. In 2006 had ik het eerste half jaar WW, die nog tien euro onder de bijstand zat. Ik heb voor die tien euro aanvullende bijstand aangevraagd.”

  “Toen ik werkzaam was bij de Belastingdienst, kreeg de sociale dienst een anonieme tip over mij binnen. Ik zou frauderen. Mijn toenmalige consulente van de sociale dienst heeft al die tijd die tip op haar bureau laten liggen totdat ik weer opnieuw bijstand aanvroeg (die tien euro dus). Toen zag ze haar kans schoon om zowel de sociale recherche als de Belastingdienst op mij en mijn familie af te sturen. En waarvoor? Ik zou te weinig thuis zijn. ’s Avonds na mijn werk ging ik vaak langs mijn moeder en grootmoeder om samen met hen te eten en om het even gezellig te hebben. En dat mocht blijkbaar niet. Als je te vaak langs gaat bij je familie, dan word je dus al verdacht van fraude.”

  “Ik moest meewerken aan allerlei vernederende onderzoeken, zoals in kasten laten kijken en intieme vragen beantwoorden. Je houdt geen privéleven meer over. Ze tellen je onderbroeken gewoon letterlijk in je kast. Ook waren ze op zoek naar herenkleding. Ik vond het allemaal zeer vernederend en privacyschendend. Hoe ze erbij kwamen, is mij nog steeds een raadsel, want ik val niet eens op mannen.”

  “Mij werd verteld dat ik te veel kleren had. Maar ik moest er wel representatief uitzien tijdens mijn sollicitaties en tijdens mijn werk als receptioniste. Mijn familie werd gedwongen om medewerkers van de Belastingdienst binnen te laten en in kamers te laten kijken. Op zoek naar een logeerbed en dergelijke. Zulke onderzoeken zijn zeer vernederend en intimiderend. Met grof geweld heeft de sociale recherche staan bonken op de deur van mijn familie, bij buren aangebeld en op straat staan schreeuwen, zodat omwonenden het konden horen. Mijn familie werd dus ook nog voor schut gezet in de buurt. Mijn uitkering werd ingetrokken. Later werd het geld toch gestort, omdat ik ondertussen contact had gezocht met een advocaat. Ik ben hierna ook nog lange tijd gevolgd door de sociale recherche. Vaak stonden ze te posten voor de deur, zowel bij mijzelf als bij mijn familie, of ik werd met de auto gevolgd als ik mijn hond uitliet.”

  Dwangarbeid

  “Vanaf 2007 is de gemeente bezig geweest om mij in een work first-project te krijgen. Dat was toen dus eigenlijk al dwangarbeid. Ik moest gaan werken met behoud van mijn uitkering, als schoffelaar via de sociale werkplaats. In die periode heb ik contact opgenomen met een advocaat om dat te verhinderen. Hij adviseerde mij om aan de sociale dienst scholing te vragen. Ik heb toen jarenlang geprocedeerd met deze advocaat om een omscholing te kunnen krijgen, omdat een beroepsdiploma mijn kansen op een baan zou vergroten.“

  In de loop van de bijstandscarrière van Raven heeft de gemeente vaker geprobeerd om haar aan de dwangarbeid te zetten, onder dreiging van het stopzetten van haar uitkering. “De uitkering daadwerkelijk stopzetten is nooit gebeurd, omdat ik altijd meteen contact opnam met een advocaat (die ik altijd belde als er weer eens gedreigd werd). Eén keer is er om die reden zelfs een ombudsman aan te pas gekomen. Dus echt stopzetten heb ik altijd weten te voorkomen.”

  Psychologisch onderzoek

  “Ik heb in 2007 ook een heel vernederend psychologisch onderzoek moeten ondergaan bij een psycholoog die was ingeschakeld door alweer een andere consulente van de sociale dienst. Dit omdat ik hen had verteld over een depressie die ik had gehad tijdens mijn puberteit. Dat kwam toevallig ter sprake. Het onderzoek bestond uit drie delen. Een intelligentietest, een beroepskeuzetest en een onderzoek met allerlei vreemde en intieme vragen. Er werden vragen gesteld als “Heeft u weleens iets gestolen? Heeft u weleens een dier mishandeld? Hoe vaak heeft u zin in seks? Voelt u uzelf prettig in uw vrouw-zijn? Bent u weleens zo erg agressief dat u iemand wel iets aan kunt doen?”

  “Uiteraard voelde ik mezelf niet prettig bij deze vragen. En de intelligentietest en de beroepskeuzetest waren ronduit een aanfluiting. Maar ik was verplicht om mee te werken aan dit onderzoek, zoals altijd onder dreiging van het korten of stopzetten van mijn uitkering. Dat is ook een zin die sowieso standaard onder hun brieven staat. Maar vaak wordt dat er nog eens extra bij vermeld of verteld en dat was bij dat psychologisch onderzoek dus ook het geval. Of je er als bijstandsgerechtigde nu wel of niet achter staat, maakt niets uit. Je bent verplicht. Klaar. Einde discussie. Een weerwoord kun je niet hebben.”

  “Uiteindelijk was de conclusie van het onderzoek dat mijn intelligentie beneden HBO-niveau lag. Uit de beroepskeuzetest kwam naar voren dat ik graag in een leidinggevende positie wilde gaan werken, maar dat dit mij afgeraden werd omdat ik niet stabiel zou zijn. Ik zou een wankel psychisch evenwicht hebben, passief-agressief zijn en problemen met autoriteit hebben. En bovendien zou ik tijdens de psychologische test sociaal wenselijke antwoorden hebben gegeven. Aan het eind van het rapport stond dat ik het eens was met de uitslag.”

  “Daarop heb ik de psychologe opgebeld met de vraag hoe zij erbij kwam dat ik het eens zou zijn met de uitslag. Het was mij immers niet gevraagd. Haar antwoord was: ‘U liep niet kwaad weg tijdens ons gesprek en daarom ging ik ervan uit dat u het met de uitslag wel eens zou zijn. Ik kan dat nu niet meer veranderen. Maar ik zal mondeling doorgeven aan uw consulente dat u het niet eens bent met de conclusie van het onderzoek.’ Ik heb haar ook nog gevraagd hoe ze erbij kwam dat ik een leidinggevende positie wilde. Een dergelijke functie heb ik nooit geambieerd, dus hoe kwam zij daarbij? Ik heb daar nooit een duidelijk antwoord op gekregen. Het rapport is altijd in mijn dossier blijven zitten en wordt te pas en te onpas overal bijgehaald. Nu, anno 2014, nog steeds, terwijl er onder dat rapport staat, met kleine lettertjes, dat het maar twee jaar geldig is. Uiteindelijk ben ik zelf het rapport ook maar gaan gebruiken om aan een work first-project en aan de dwangarbeid te ontsnappen. Je ertegen verzetten heeft geen zin, dus ben ik het maar in mijn eigen voordeel gaan gebruiken.”

  Opleiding

  “Eind 2011 mocht ik eindelijk een kortdurende scholing volgen via Scheidegger. Ik heb toen gekozen voor juridisch secretaresse. Een detacheringbureau is toen ingezet om mij aan een stage te helpen, maar dat is hen nooit gelukt. Ik heb de opleiding dus zonder stage moeten doen, wat eigenlijk onmogelijk was omdat de opleiding praktijkgericht en kortdurend was. Toch heb ik mijn diploma weten te behalen en daarna volop gesolliciteerd. Natuurlijk om een baan in die richting te krijgen. Ook het detacheringbureau lukte het niet een baan voor mij te vinden.”

  “Het belachelijke was dat het inhuren van het detacheringbureau veel meer geld kostte dan de opleiding zelf. Mijn opleiding mocht niet langer duren dan een jaar, niet hoger zijn dan MBO-niveau en zo goedkoop mogelijk. De opleiding kostte ongeveer vijftienhonderd euro, terwijl het detacheringbureau Vaardig Werk ongeveer vierduizend euro betaald kreeg om een stage of baan voor mij te zoeken. Voor dat bedrag samen had ik mijn HBO-opleiding maatschappelijk werk af kunnen maken, en mijn stage in de vorm van vrijwilligerswerk kunnen doen. Daar was ik beter mee af geweest.”

  “Tijdens het afrondingsgesprek gaf Vaardig Werk aan geen stage of baan voor mij te hebben kunnen vinden, vanwege de crisis. De sociale dienst gebruikte later als excuus het psychologische rapport over mij. Dat het bureau geen werk voor mij kon vinden, zou volgens de sociale dienst liggen aan mijn onstabiele persoonlijkheid. Dat werd mij later verweten door mijn consulente, toen het detacheringbureau alweer uit beeld was. In feite kreeg ik dus de schuld. Het lag allemaal aan mij dat het traject mislukt was.”

  “Stage” bij sociale werkplaats

  “Vanaf die tijd is mijn consulente bezig geweest om voor mij een leerwerkplek te vinden op de sociale werkplaats. Ik zou daar dan wel op de afdeling personeelszaken archiefwerk kunnen gaan doen, zogenaamd als stage. Toen vroeg ik haar: ‘Waarom nog een stage? Ik heb mijn diploma toch al behaald en mijn opleiding afgerond? Ik kan nu toch gewoon samen met jullie op zoek gaan naar een betaalde baan!’ Maar dat zag mijn consulente niet zitten. Allerlei smoesjes en termen werden gebruikt om mij maar aan de dwangarbeid te zetten op of via de plaatselijke sociale werkplaats. Zij noemde het een leerwerkplek, een ervaringsplaats en de laatste keer in 2013 moest ik mijn handtekening zetten onder een contract waarop duidelijk stond: werken met behoud van uitkering. Toen werd het beestje eindelijk bij de naam genoemd.”

  “Toen heb ik mezelf ziek gemeld met een burn-out, met een verklaring van de huisarts erbij. Ze konden de huisarts bellen, maar dat wilden ze niet. Ik heb mijn consulente moeten dwingen om een kopie te maken van de verklaring van de huisarts. Daarna heb ik een beschikking van haar gekregen waarin zij mij voorlopig vrijstelling gaf van dwangarbeid, met als vervangende verplichting dat ik in therapie zou gaan. Dwangtherapie dus. Tegelijkertijd werd er vermeld dat ik een geschikte kandidaat was voor een WSW-indicatie. Mijn laatste consulente had mij daarvoor al drie keer een aanvraagformulier meegegeven om een dergelijke indicatie aan te vragen. Ze willen mij koste wat kost op de plaatselijke sociale werkplaats te werk stellen. Daar zijn ze al jaren mee bezig. En of dat nu met of zonder WSW-indicatie is, dat maakt ze blijkbaar weinig uit.”

  Omdat Raven bezwaar heeft gemaakt tegen de dwangtherapie, hoeft ze dat voorlopig nog niet te doen. En in principe werd ze vrijgesteld van dwangarbeid tot juli 2014 vanwege haar burn-out. Maar in maart kreeg ze bericht van de sociale dienst. Ze schrijft: “De rust is voorbij. Vandaag kreeg ik van de sociale dienst een dreigbrief binnen. In de brief stond dat ik verplicht ben om naar sollicitatieworkshops te gaan, waarbij de eerste aanstaande maandag begint. Als ik er niet heen ga, dan zal dat zeer zware gevolgen gaan hebben voor mijn uitkering. Dat staat er letterlijk. Maar ik zit met een burn-out thuis, dus ik ga me zeker afmelden. Ik weet alleen niet wie ik moet bellen, want wie mijn nieuwe consulente is, dat weet ik na al die tijd nog steeds niet… “ Een paar dagen later mailt ze: “Uiteindelijk heb ik vandaag maar een terugbelverzoek gedaan bij het hoofd van de sociale dienst wiens naam ook onder de brief stond (Hier in Oosterhout kun je niemand meer rechtstreeks bellen. Ook de consulenten niet. Het gaat allemaal met terugbelverzoeken). Daarop heb ik niks gehoord. Uiteindelijk heb ik toen maar mijn advocaat laten bellen. Opmerkelijk was dat ik meteen vijf minuten later werd teruggebeld door mijn nieuwe consulent. Dus nu weet ik de naam opeens wel. Die dreigbrief blijk ik ten onrechte te hebben ontvangen, en ik ben ook ten onrechte aangemeld bij de sollicitatieworkshops en bij het vacaturecafé. Men wist mij niet te vertellen hoe die fout gemaakt kon zijn. Maar ja, dit is al de tweede keer in een half jaar tijd dat ik een dergelijke dreigbrief en oproep voor workshops ontvangen heb. Het lijkt mij sterk dat het een fout is, ik ervaar het eerder als intimidatie.”

  “Ik vind het sowieso niks voor mij, die sollicitatieworkshops. Ik moet ze iedere keer opnieuw volgen, terwijl ik prima weet hoe ik mezelf moet kleden en presenteren, een sollicitatiebrief moet schrijven, een cv moet opstellen, enzovoorts. Je moet je cv meenemen en je sollicitatiekleding alvast aantrekken op die workshops. Het is sowieso beledigend, want ze doen net alsof mensen in de bijstand niet weten hoe zich te presenteren en te kleden. Ik voel er weinig voor om weer opnieuw in die carrousel terecht te komen.”

  Discriminatie

  “Bovendien is er ook veel discriminatie op de arbeidsmarkt. Mijn moeder had vroeger een goede kantoorbaan. Maar ze werd ontslagen omdat ze zwanger was geworden van een Spaanse man, mijn vader dus. Op die manier is mijn moeder in de bijstand terechtgekomen. Ik merk ook best regelmatig bij mijn eigen sollicitaties dat je toch wordt afgerekend op bepaalde zaken, zoals je leeftijd of in mijn geval ook een buitenlandse achternaam, een bepaalde komaf.”

  “Meestal ging het om leeftijdsdiscriminatie. Dan werd mij openlijk verteld dat ik te oud was voor een bepaalde vacature. Dat ik niet kon reageren omdat het bedrijf alleen jonge mensen zocht, schoolverlaters die nog kneedbaar waren. Soms kreeg ik ook te maken met racistische opmerkingen. Dan zei men bijvoorbeeld: ‘U ziet er toch niet exotisch uit’. Vanwege mijn Spaanse achternaam werd er dan een Antilliaanse verwacht.“

  “Ook heb ik weleens te maken gekregen met vooroordelen over mijn uiterlijk. Vorig jaar gebeurde dat nog. Ik had toen een gesprek met mijn consulente van de sociale dienst en een mannelijke werkcoach die mij nog nooit gezien had. Hij bekeek mij destijds van top tot teen en zei erbij: ‘Ik vind jou geen type voor een secretaresse’. Dat was puur gebaseerd op een eerste indruk over mijn uiterlijk, terwijl ik gewoon netjes gekleed was. Maar hij liet duidelijk blijken dat dat niet vrouwelijk genoeg was. Meneer had duidelijk een clichébeeld van een secretaresse in zijn hoofd zitten. Dat ik blind en snel kan typen en er netjes gekleed uitzag, was blijkbaar niet belangrijk.”

  “Ik ben een representatieve vrouw van tweeënveertig jaar die al acht jaar werkloos is en daarom lastig bemiddelbaar is. Dus al presenteer ik mezelf als de koningin, dan nog hebben werkgevers geen interesse in mij. Zo liggen de feiten. En dat weet de sociale dienst ook heel goed. Dus waarom dan al dat getreiter jarenlang? Puur om mij de dwangarbeid in te krijgen. Een andere motivatie kan ik niet bedenken. En dan zegt men: ‘Vanuit een werkende situatie kom je eerder aan het werk bij een werkgever’. En dan zeg ik: ‘Nee, dat klopt niet’. Want toen ik nog bij de Belastingdienst werkte, heb ik mezelf uit de naad gesolliciteerd. Ik deed meerdere brieven per week de deur uit en bezocht fanatiek uitzendbureaus. Desondanks kwam ik er niet tussen. En zodoende weet ik dat dat smoesjes zijn.

  Strijd

  “Natuurlijk word ik hier moedeloos van, als je je al zoveel jaren kapot solliciteert en maar niet structureel uit die uitkering komt. Behalve dan tijdelijk als er flink aan jou verdiend kan worden door meerdere partijen. Ja, daar word je moedeloos van. Vooral als je zelf weet dat je heus wel beter verdient. Maar je staat machteloos, je bent immers volledig overgeleverd aan de grillen van de sociale dienst en werkgevers. Het liefst zou ik nu een omscholing krijgen voor een zelfstandig beroep, zodat ik het heft in eigen handen kan gaan nemen. Maar die kans zal de sociale dienst mij niet willen geven. Ze houden je liever in een kwetsbare positie zodat er goed van je geprofiteerd kan worden. En dat zal alleen maar erger gaan worden als straks die dwangarbeid officieel ingevoerd wordt door middel van die Participatiewet.”

  “Daarom moet daar ook over de volle breedte tegen gestreden gaan worden. En dat kun je niet als individu blijven doen. Daar is echt groepsverband voor nodig. Mijn ervaring is dat de sociale dienst echt niet wil dat mensen vooruitkomen. Ze willen gewoon een werklozenleger in stand houden wat ze te pas en te onpas kunnen misbruiken voor hun eigen doeleinden. Dat is mijn conclusie. En alleen door ons als groep te verenigen en actiebereidheid als groep te tonen zie ik hierin een kans op verandering.
  Nog een uitspraak waarmee de consulent dreigt: je weet wat de gemeente van je wil he?
  Daar onder verkapt ligt ,doe je niet wat ik zeg nu dan stopt je uitkering bij deze.
  Dreigen word op alle manieren in gezet.
  Voor 3 maanden contract nacht werk verrichten en je zelf verder een burn-out in helpen werd ook aan bevolen door de consulente.
  Wilt u niet mee werken?
  Lichamelijke klachten?
  Dan is de werkplaats perfect voor u.
  Formulier kan nu ingevuld worden.
  Toch lekker de dwang arbeid verkapt weer onder de neus duwen.
  Alles word aan gepakt om je te plaatsen op die werk leer plekken.
  Gratis misbruik van de burger waar bij grond wet van vrije werk keuze totaal in de put word gegooid.
  Inclusief de werk zoekende die een beter bestaan wil.

 6. Chronisch geld tekort in de bijstand.
  Hoe kan dat nou?
  Het is toch genoeg om lekker van te eten en rekeningen te kunnen betalen?
  Is er ook gedacht aan het nog verder uitmelken van iemand in de bijstand naar de kostendelers norm?
  Vraag om opleidingen en er zijn geen mogelijk heden.
  Vraag om bijscholing, nee geen mogelijk heden.
  Vraag of jezelf iets mag doen om aan extra geld te komen om de bijscholing te kunnen betalen, nee u mag helemaal niks bij verdienen,
  u word gekort.
  De tekorten aan geld blijven en je mag en kan niks doen.
  Zie dan nog maar eens om het leven elke dag leuk te ervaren.
  De regering heeft de mens met geen genoeg leef geld aan de kant gezet,
  het liefst nog op straat zetten, want ze doen toch al niet meer mee.
  Ja, en dan word er nog gewogen aan het basis inkomen?
  Wie maakt wie nu zwak?
  Geef de mindere nog minder?
  Laat ze op een houtje bijten in de bijstand?
  Of nog erger?
  Dit is hoe erg het is met deze regering , die gewoon niet voor het eigen volk zorgt.

 7. De centrale raad van beroep geeft aan dat het UWV fouten heeft gemaakt en stelt daarom een zogenaamde “onafhankelijke?” verzekeringsarts aan E.M.H van den doel aan , deze moet een rapport schrijven waarvan heel veel afhankelijk is . Door de fout van het uwv kunnen we bv het eigen risico voor medicijnen /artsen niet meer betalen en worden bijna uit ons huis gezet.

  E.M.H. van den doel heeft een commerciële bedrijf(van den doel neurologische expertise) waarbij hij pretendeert onafhankelijk te zijn maar hoe komt het dan dat hij altijd het UWV / verzekeringsmaatschappijen gelijk geeft ,nooit de zieke ? Van den doel werkt ook nauw samen met HDI-gerlings Verzekeringen NV, van den doel doet opdrachten voor HDI-gerlings en raad u eens natuurlijk krijgt HDI_Gerlings altijd gelijk.

  Van den doel is een commerciële man die alleen maar denkt aan zijn volgende opdracht i.p.v. eerlijkheid en lapt de eed die hij heeft afgelegd aan zijn laars. Deze man moet gestopt worden
  valsheid in geschrifte en een geheel onjuist rapport(bij ons 28 april 2016), het rapport staat vol met leugens verkeerde interpretaties ,woorden die door hem verdraait worden. Buiten zijn vakgebied conclusies te geven ,onzorgvuldigheid, minimaliseren van klachten enz.

  Dit doet hij elke keer als hij de centrale raad wordt ingeschakeld of door de verzekering wordt ingeschakeld . Doet hij dit niet vragen verzekeringen hem niet meer en loopt dan veel geld mis .Toch is het gewoon oplichting alleen dan op een slimme manier en dit van de ergste soort , hij zet zieke mensen die toch niks terug kunnen zeggen op de rand van de afgrond.

  Ik heb overal bewijzen van 2 neurologen, 2 neuropsychologen enz dat E.M.H. van den doel liegt

  Zijn trouwens meer verzekeringsartsen die zich hieraan schuldig maken ,dit moet gestopt worden ze maken zieke mensen nog zieker, dit moet een keer in het nieuws

 8. Chronische stress te lang te veel.
  Iedereen weet het, het is de grootste killer.
  Langdurig ongewild werkeloos en in de wwb uitkering.
  Door allerlei controle regelingen en geen financiële opbouw mogen beginnen,
  brengt iemand al naar een burn-out en te hoge stres door het netwerk van regels en controles om nog enige actie over te hebben om jezelf uit die bijstand te werken.
  Het hele beleid er in ontmoedigt en slaat je neer en zet vast.
  Dat is de realiteit wat je te accepteren hebt in dit rijke land.
  Zwem maar, je komt nooit bij de overkant in de bijstand, geen kans.
  Zwem om je hoofd boven water zien te houden, ergens ga je kopje onder door lang durige armoede in de bijstand.
  En dan zeggen ze in de wwb, positief blijven denken en blijven solliciteren.
  Bestaat er nog een beter sprookje?
  Iets wat realistisch is en armoede naar welstand inzet in dit rijke land?

 9. Machtsmisbruik…….
  Ja wat valt daar nu precies onder?
  Onterechte uitnodigingen met de casemanager,
  om je te beschuldigen van vermoede fraude,
  en dan ook vol te houden dat het zo is tijdens gesprek,
  Zodat door de druk je een handtekening gaat zetten zodat
  de uitkering gestopt word.
  Als je dat hebt gedaan dan krijg je te horen dat je nog
  wat vakantiegeld na betaalt krijgt en de casemanager word
  weer vriendelijk en begeleid je heel goed naar de eindstreep
  van geen geld meer op de rekening krijgen.
  En bedanken je dan vriendelijk voor de fijne samen werking!
  En dat iemand alles verliest INTERESSEERT ze NIKS.
  De casemanager heeft de BONUS gehaald!
  Dit over komt, vrouwen, moeders die hier aan worden onderworpen.
  Ziek worden mensen van dat hele systeem dat bol staat van onrecht!

 10. REGELS
  DIE MENSEN
  BLOKKEREN.
  mensen worden vastgehouden in hun armoede.
  Vermijden van instanties
  Het gebruik van voorzieningen en daarmee het contact met instanties kan zo confronterend
  zijn, dat mensen geen gebruik meer maken van hun rechten. Ze vermijden de
  instanties om niet geconfronteerd te worden met de emoties die dit bij hen oproept. Het
  idee nog een keer afgewezen te worden, kunnen ze niet meer aan. Ook het gevoel gewantrouwd
  te worden, bij voorbaat gezien te worden als een fraudeur, is onverdraaglijk.
  Een te hoge prijs moeten betalen, bijvoorbeeld de spaarbankboekjes van de kinderen
  moeten laten zien, kan bij mensen hevige emoties oproepen. Je vernederd voelen door
  een beschuldiging onterecht van een ambtenaar. Kwaadheid, een gevoel van vernedering, schaamte,
  schroom, maar ook trots staan het gebruik van voorzieningen in de weg: je respect overeind
  houden en het niet willen inleveren voor een paar luizige centen.
  Het word toegestaan door de regering zelf dat mensen ingepakt worden bij
  sociale zaken in het hok: u bent echt een fraudeur.
  Of u het nou zelf nog niet kunt geloven, ik als casemanager ben er al van overtuigd dat iedereen in de bijstand kort of lang, zeker een fraudeur is!
  Dan moet je het zelf nog gaan geloven, huh? wat is een fraudeur reactie na een eerste gesprek.
  Langzaam komt de druppel binnen dat iemand jouw in een heel erg scheef en vast gezet hok heeft geplaatst.
  Bewijzen dat er geen kwaad in je zit, elke cent eerlijk opgeven overtuigt ze nog niet van een mens met goede inzet.
  De antennes blijven staan op fraudeur blijvend en 100%.
  De casemanager maakt geen fouten, alles gaat volgens de regels die uit gevoerd moeten worden
  met alle gevolgen voor de mens in de bijstand.
  En in die regels is geen ruimte om de mens met menselijkheid uit de armoede te helpen.

 11. Ik heb in de zomer in de maanden juni en juli gewerkt buiten mijn eigen gemeente bij een ziekenhuis, ik verbleef ook in een andere stad, ik kreeg toen ik weg was een paar brieven met uitnodigingen voor gesprekken, dat ik van de maanden maart april en mei nog mijn bankafschriften moest inleveren, ik had dat in die maanden zelf niet gedaan omdat ik geen inkomsten uit werk had. Door mijn verblijf in een andere stad heb ik de brieven dus gemist, ik heb bovendien ook voordat ik de 2 laatste brieven ontving mijn uitkering stopgezet omdat ik verplicht werd om in de maand juli naar het werkleerbedrijf te moeten per 14 juli, ik wilde daar niet heen omdat ik met mijn rugklachten niet op de slechte stoelen daar kan zitten en de neerbuigende houding werkt bij mij stressverogend waardoor de klachten ook alleen maar erger worden en ze dwingen je daar om lichamelijk werk kan uitvoeren, ik heb daar zelfs een doktersverklaring voor maar in het verleden werd daar ook niks mee gedaan en moest ik toch overal aan meedoen. Ik zou in de maand juli niet eens meer een uitkering ontvangen dus vandaar dat ik denk dat ik gewoon een mikpunt ben geworden en dat ze mij financieel, lichamelijk en psychisch kapot willen maken. Ik heb op 24 juni mijn uitkering daarom al stopgezet want ik had zin om weer eens op vakantie te gaan(was 3 jaar niet meer gegaan) en dat heb ik ook gedaan direct toen ik terugkwam ben ik op het vliegtuig naar Engeland gestapt, met de hoop stiekem dat ik daar een baantje kon vinden ergens en dat ik daar dan zou blijven, dit is helaas niet gelukt. Bij thuiskomst bleek dat ik dus 2 brieven had gemist en dat ik doordat ik niet aan mijn inlichtingenplicht voor de 3 maanden maart,april, mei heb gedaan en dat ik die maanden dus volledig terug moet betalen plus 1100 euro boete, het was de duurste vakantie uit mijn leven, 700 euro voor de reis zelf en 4100 euro die ik aan de gemeente schuldig ben. Ik heb een bezwaarschrift tegen deze kwestie gemaakt en een advocaat ingeschakeld, waarom is is dit allemaal nodig, ik ben goed bezig, ik verdien mijn eigen geld en ze willen het gewoon niet snappen dat ik niet kan reageren op brieven als ik niet thuis ben, terwijl ze zelf wisten dat ik elders aan het werk was in die periode en zo ook de gemeente van 2 maanden uitkering heb ontlast omdat ik mijn eigen geld verdien, en ik heb nu 3 maanden later bovendien ook nog geen geld meer gekregen nu ik weer zonder werk zit, ik heb rugklachten en ben niet hoog opgeleid,dus heb de banen niet voor het uitzoeken. De participatiewet wet houd in dat je moet meewerken, op een maatschappelijke hulpvaardige manier, dat je je eigen geld verdient, wanneer gaat de gemeente dat zelf eens een keer doen, waarom sturen ze niet effe een email als ik niet thuis ben in plaats van die ouderwetse post, dan hadden ze geen 3 brieven hoeven sturen die toch niet gelezen worden en dan had ik ze dezelfde dag nog een antwoord gegeven en de bankafschriften gemaild.

 12. Mevr.Jetta Kleinsma Ontmaskerd.
  Haar eigen trauma,s die verwerkt zitten in de controle regels voor mensen in de bijstand.
  Straffen, korten, vast zetten in machteloosheid door angst en bedreigen op stop zetten van uitkeringen, controles, geen privacy meer intact laten, vernederen, breken, mens ontwaardig, geen eigen keuzes meer, chronisch geld tekort bij ouderen in de bijstand en die er lang ongewild in verblijven, armoede blijft aanzetten.
  Nu de vraag nog wanneer gaat ze dit binnen trauma in haar zelf oplossen?
  Zodat ze een andere werkelijkheid van voldoende voor iedereen in de bijstand gaat laten zien.
  En alle controle regels en wantrouwen durft te gaan los laten, ipv. mensen te straffen en leven ontneemt.Geef de mens het leven weer, ook al heb je ze armoede gegeven door je eigen onbewustheid.
  Word dan nu wakker zodat mensen in armoede niet hoeven te boeten voor jouw trauma.
  Ontmaskerd.

 13. Amerika
  Werkelozen die daar op straat lopen,leven mogen geen voedsel aangereikt krijgen door burgers.
  De burger die het wel doet staat een boete van de gemeente te wachten.
  Gemeentes schermen dus menselijke hulp af, de werkeloze verdient geen voedsel meer.
  Het lijkt zo ver weg dat extreme, alleen als je hier goed ziet gebeurt er het zelfde.
  Participatie/kostendelersnorm/ de uitkering word een hap uit genomen en een ander mag dat gaan opvullen./terwijl dat opvullen soms gewoon te weinig voor is.
  Een bijstands uitkering en de mensen om je heen vragen zich af waarom je aan bepaalde dingen niet mee wilt doen of actie inzet.
  Nou simpel weg omdat er controles uitgevoerd worden.
  Alleen hou je dat stil ergens,want je weet een mens zonder bijstand kan die echtheid van controle zelfs niet met het gezonde verstand bevatten.
  Laat staan dat je gelooft word.
  Ja in stilte houden hoe er met je om is gegaan en word omgegaan door casemanagers.
  De bedreigende woorden die een verhoogd stres niveau steeds veroorzaken.
  Sollicitatie gesprekken vallen daarbij in weinig stres .
  Daar heb je in ieder een een respect vol gesprek over wie jij als mens bent en wat je kunt.
  Die baas zit daar niet te vertellen dat als je niet luistert of het anders doet door niet weten of zijn achterdocht op jouw, je de volgende dag geen loon meer op je rekening krijgt.
  Wie wil en kan met die baas nog samen werken?
  Een baas die vernedert en duwt, trekt en elk uur even bij je langs komt en naar je privacy en leef omstandigheden vraagt, niet uit interesse maar uit wantrouwen en dat tegen jouw gaat gebruiken wat je vertelt.
  Die baas zal geen gezonde werknemers meer in zijn bedrijf overhouden.
  Mensen worden ziek door een verhoogde stres en zorgen.
  En de bijstand is inderdaad door de controle en privacy schending van een mensen leven als die baas die elke werknemer verliest.

 14. Vertrouwen en in Nederland leven.
  Je groeit op in dit land waar waarden en normen en mensen rechten worden mee gegeven in het onderwijs.
  Maatschappij leer was het woord.
  De maatschappij waar je later in terecht zou gaan komen na goed studeren, was een goede baan vanuit vrije keus aangegaan.
  En daar door voldoende geld op de rekening om vertrouwt te kunnen leven in eigen land.
  Alleen komt daar een ander facet om de hoek, in de loop van de jaren kun je wel eens werkeloos worden en niet zo maar aan een baan weer komen door leeftijd, ziekte ea.
  Dan kom je in een wereld die sociale zaken heet en daar vertrouwen afleert.
  Je word in een laag moreel hokje geplaatst met alle gevolgen die dat op een gezin heeft.
  Nederland laat de mens daar vallen uit een systeem wat alles heeft beloofd tijdens scholing en studies.
  De hardste lessen krijg je voorgeschoteld op mens onwaardigheid in sociale zaken.
  Beloftes maken schuld zeggen ze.
  Welke schuld gaat Nederland nu naar de mensen in armoede terug geven?
  Inzet en geloof is wat de Nederlander heeft gegeven tijdens opgroeien en geloven in eigen land.
  Wat gaat de staat nu terug geven om iedereen heeft recht op genoeg en even veel.
  Mens in recht is waar Nederland nu heeft recht te zetten op armoede in eigen land.
  Geef het geloof en de daden terug waar we op kunnen vertrouwen en bouwen in eigen land.
  Nederland kom terug met gelijkheid voor iedereen, dat verdienen we allemaal.

 15. De werkende mens heeft gedachten over een mens in de wwb,
  ik betaal belasting voor jou,
  jij wilt niet werken, werk genoeg als je maar wilt,
  eigen schuld.
  Vraag iets aan en je krijgt gratis huishoudelijke artikelen van de wwb.
  Geld word jou zo toe geschoven, jij hoeft er niks voor te doen.
  Jij hebt het lekker gemakkelijk.
  Iedereen in de bijstand is lui en wil gewoon niet.
  Alles wordt voor je geregeld daar.
  Op de zak van een ander leven.

  Ik zou zeggen: ga eens een jaar het leven van een mens in de wwb leven,
  ervaar het elke dag.
  Geld zorgen continu.
  Geen spaargeld.
  Te weinig geld voor voedsel, ook al leef je zonder luxe artikelen.
  Geen geld voor sport.
  Controle regels waar je in leeft.
  Niks mag doen als je geen baan vindt om aan geld te komen.
  Onderdrukking en respectloos behandeld worden.
  Een ander beslist over jouw privacy die er niet meer is.
  Alles wordt open gegooid van bankafschriften tot privé leven.
  Voor elke beweging die je wilt doen, gooien ze angst en manipulatie over je heen.
  Brieven waarin altijd opgesomd staat wat er gebeurt als je iets verkeerd doet in hun controle dwang.
  Het stopt een normaal leven in respect en uit de armoede kunnen komen.

 16. Het gaat goed in Nederland
  de recessie voorbij.
  Gaat het goed met de armoede en mensen in de bijstand?
  Nee helemaal niet.
  Eigen risico niet kunnen betalen betekent je kunt niet doorbehandeld worden in het ziekenhuis.
  Verdere onderzoeken kunnen niet betaald worden.
  Behandeld worden in een ziekenhuis wordt een luxe .
  Blijven lopen met klachten is de optie. omdat je een zorgverzekering moet nemen.
  Je wordt baar de afgrond geduwd met de kostendelersnorm en te weinig geld om gezondheid vast te houden. goedkoop mogelijke zorgverzekering

 17. Jippie ik heb een baan, geen full time om vd bijstand af te komen maar toch. Mijn werkgever wil graag een VOG zien dus die koop ik bij de gemeente en betaal zelf (van bijstandsgeld..hoe grappig is dat, zo heeft de gemeente al een stukje terug van mijn uitekering :-)) Nu zegt mijn werkgever “wij betalen de VOG” en dat bedrag krijg ik bij mijn loon. Nu zegt de bijstand…hee dat is inkomen die vergoeding..dus we korten jou voor die vergoeding op je bijstandsuitkering! Zo heeft zowel mijn werkgever als ikzelf betaald voor de VOG. Totaalbedrag het dubbele dus! Lekker verdienen cvoor de gemeente! Als ik niet in de bijstand had gezeten waren mijn werkgever en ik goedkoper uitgeweest ??????? Ik zie er echt geen logica in en geen discussie mogelijk.

 18. Daar ga je dan, van ww naar de bijstand.
  Leven in de bijstand betekent klantmanagers gesprekken,
  gesprekken die vernederen en afbreken wat nog aan waarde van binnen zit.
  Niet te geloven?
  Als iemand mij dat eerder had gezegd had ik het niet geloofd.
  Zelf ervaren is de harde en u bent een fraudeur houding in de gesprekken steeds moeten ervaren.
  De waarde wanneer je naar hun luistert omdat het je eigen schuld is dat je geen baan vind, gaat naar de afgrond.
  Ze plaatsen je in hun hokje, gemeente hokjes waar je aan moet voldoen.
  Mens zijn in eigen respect en weg vinden word door hun niet toe gelaten.
  Rijk Nederland, waar de burgers in de samenleving een welzijn mogen hebben.
  Alleen de praktijk wijkt daar van af als er wantrouwen en controle drift word gebruikt.
  Om de mens op te jagen terwijl er gewoon geen baan is voor alle werkelozen.
  Die realiteit denken ze over heen te kunnen lopen door de werkeloze te beschuldigen en met de zweep te slaan,
  luister je niet dan geen geld meer van ons,
  Ik hou jouw onder controle en dwang dat is mijn baan.
  Voor wat jij wilt is geen plaats.
  Hoe bedroevend staat de gemeente ervoor om zo te werken.
  Elk land heeft verplichtingen naar burgers toe.
  Een welzijn voor iedereen te onder bouwen.
  Zwervers, armoede, daar is het al zichtbaar hoeveel gemeentes en regering om de burgers geven.
  Iedereen heeft recht op een leven zonder zwerven of armoede.
  Deze mensen hebben geen schuld namelijk.
  De regering en gemeentes plaatsen mensen buiten door al hun regels die juist de andere kant opwerken dan mens waardigheid voor iedereen in een rijk en vrij land.
  Hoe bedroevend om er zelf in te moeten leven dat waardigheid er van af hangt of je een baan hebt of niet.
  Dat dat is wat we voor geschoteld krijgen.
  Klopt dat nog wel?

 19. De Jacht grond van gemeente echt susteren 15 jaar , Nu neemt gemeente roermond stokje over

  treiterijen,onderdrukking,dwangarbeid en geestelijke manipulatie vanuit gemeente echte susteren ,word nu in vervolging gezet door gemeente roermond

  Ik heb 15 jaar kreupel gelopen of in bed door gebracht dan weer 2 weken dan weer maand kon niet naar wc of eten maken kon zelf niet bellen de pijn was ondragenlijk dat ik geestelijk er ook onderdoor ging daar slikte ik dan weer antidepressiva voor .

  Ik ben een heel traject door geweest voor me klachten in 2000 tot 2015 van medicatie tot pijnpolie mocht niet baten

  heb me in 2015 netjes aangemeld bij gemeente roermond zoals het hoort en ook gelijk alle medische stukken ingeleverd aangegeven dat ik maand in bed heb gelegen door mijn ziekt beeld (hernia/ischias) en dat morfinespuit niet had gewerkt en dat ik nog aan de tramadol en ubrofen zat .afkick periode van 26 maart 2015 tot nov 2015.

  Heb in 2015 verschillende oproepen gehad ivb met het bekijken in hoeverre ik nog kon werken.
  Meerdermalen aan gegeven dat stress niet goed is voor mij en dat ik in begin stadium zat van behandeling plan revalideren (Ook aan gegeven dat vrijwilligerwerk wel een uitkomst zou zijn mijn consulente van gemeente stemde halve toe en zei ook dat het daar wel op uit zou komen .)

  Het behandelplan van mij ging eruit zien als volgt om de 2 weken naar chiropractor en dan 3 keer per dag grond oefingen(sporten mocht toen nog niet) alleen veel lopen op loopband en dat ging zeer langzaam omdat de pijn zo ernstige was tot verlamde benen .menstruaties ver ergerde deze klachten dat ik soms nog extra naar chiropractor moest voor behandeling
  In 2015 ook regelmatige weer op bed gelegen van de pijn. In november 2015 begonnen met intensieve revalideren aansterken van spieren en gewichten dat koste zoveel energie dat ik erna paar uurtjes moest slapen

  Vervolg gesprek :door dat alleen een psygologische rapport was had ik gevraagd dat de gemeente roermond ook nog een lichamelijk onderzoek zou doen ,zodat het onderzoek compleet zou zijn en daardoor werd aan gegeven dat werken voor een baas niet haalbaar zou zijn gezien mijn gezondheid

  Dat werd toegezegt omdat onderzoek te doen .dat werd in 2015 in gang gezet .

  *2 oproepen gehad keuringarst een bij vrouw was alleen gesprek en ander bij een man die ZOU lichamelijke keuring doen *

  De eerste oproep bij de vrouw in kwestie zou niet goed zijn geweest omdat er een keuring gedaan moest worden
  dus weer nieuwe oproep .

  Bij mannelijke keuring arts meneer Govaarts kwam binnen kreeg een hand ging zitten kreeg gelijk briefje voor me neus voor medische gegevens op te vragen dat heb ik getekend

  hij stelde me paar korte vragen en zei : het zal wel even gaan duren voor dit allemaal opgevraagd is en dan komt u weer bij mij spreken we het door en bekijken u lichaamelijk hoe of wat en die bevinden die gaan dan naar gemeente en hun besluiten dan verder.oke dat gedaan en afgewacht op vervolg gesprek met meneer Govaarst

  Dat gesprek is er nooit gekomen hij heeft helemaal geen lichamelijke keuring gedaan en ook geen medische gegevens opgevraagd hij is gewoon vanuit de oude keuring van argonaut uit gegaan .en heeft ook in de brief naar gemeente gezet dat opvragen van medische gegevens te lang gaat duren

  1. Arbeidsvermogen nu wat keuringarst vind
  De verzekeringsarts acht mevr. xxxxbelastbaar in arbeid / begeleidingstrajecten waarbij rekening
  dient te worden gehouden met een licht verminderde fysieke enpsychomen[ate belasting-
  Stress- en conflictsituaties dienen vermeden te worden.
  De verzekeringsarts vermeldt in zijn rapportage dat zij naast de medische beperkingen (((een aparte
  levensvisie heeft)), vaak leidend tot moeite, spanningen en conflicten met diverse instanties. Hij
  geeft aan dat dit uiteraard haar eigen recht is, doch dat dit niet voorkomt uit ziekte en/of gebrek in
  de zin van de wet.

  Afwijzing
  Mevrouw xxxxheeft arbeidsvermogen en kan productiewerk uitoefenen.
  Er is geen sprake van een urenbeperking. Zij kan in staat worden geacht het wettelijk
  minimumloon te verdienen.

  Mevrouw xxxx heeft arbeidsvermogen en kan in staat worden geacht het wettelijk minimumloon
  verdienen. Dit betekent dat zij kan werken, geen indicatie banenafspraak krijgt en niet wordt
  opgenomen in het landelijk doelgroepregister.

  Het jacht terrein van gemeentes

  Groet xxxx

 20. Elke keer en blijvend in de bijstand komen betekent?
  In een regelcontrole komen waar elke privacy op elk aspect komt te vervallen,
  verplicht mee moeten werken.
  Verplicht aan hun angstregels moeten voldoen.
  u word gekort, uw uitkering word dan ingehouden,
  dat mag niet, elke cent die je uit de minima kan halen word meteen gekort,ingehouden.
  Hoe kun je dan financieel gaan bouwen als de toren niet hoger kan komen in deze tijd dan een slecht betaalde kortdurende baan van een paar maanden?
  Niks mag en kan, de bijstand, regering zet de mens vast op de bank,alle oordelen rond de persoon in de bijstand worden door de regering ,politiek goed gepromoot,andere burgers zonder bijstand nemen die oordelen graag over.
  Solliciteer terwijl er geen banen zijn voor 55plus.
  Maak de frustratie en geen resultaat krijgen los door verplicht solliciteren.
  Werkt goed om ze achter de laptops te plakken, hebben ze in ieder geval nog iets te doen.
  Ze doen in ieder geval nog mee op die manier met de regels.
  Hoe de personen onder die bedreig regels zich houden dat maakt de regering en bijstand niks uit.
  Als hun regels en privacy schending op elk terrein(wat de overheid juist toestaat)maar aan word voldaan.
  Dan blijft iemand in de bijstand toch nog die bijstandtrekker en wil gewoon niet werken.
  En zo krijg je mensen klein en machteloos.
  Onderdruk ze genoeg op elke manier zodat de mensen tegen een muur staan.
  Een muur van geld zorgen en monddood worden gemaakt door de bedreigingen.

 21. Behandeld worden als een ‘loser’ om vervolgens ‘nutteloos’ werk te doen als papierprikker of washandjesvouwer. Voor veel bijstandsgerechtigden is het traject WerkLoont, waarbij je een tegenprestatie moet leveren voor je uitkering, vaak zinloos en vernederend. Samen met onder meer de FNV en de SP wil een aantal bijstandsgerechtigden via de actiegroep ‘STOP Werken zonder Loon’ het tij nu keren.
  Begin dit jaar kwam hij in de bijstand terecht. Vervolgens moest hij, als tegenprestatie, vijftien weken lang papier prikken en volgde hij een coaching- en trainingstraject in het zoeken naar vacatures.

  Profiteurs
  een tegenprestatie, zag het papier prikken net als veel mede-bijstandsgerechtigden als vernederend. Bovendien zouden mensen die in het traject zitten op ‘basis van wantrouwen’ worden bejegend. ‘We worden weggezet als losers, hufters en profiteurs. Maatwerk in het begeleiden naar een baan is er niet of nauwelijks.’wantrouwen.

  Te activistisch
  Hij sloot zich aan bij de cliëntenraad Werk en Inkomen, opgestart vanuit de gemeenteraad. Deze behartigt de belangen van mensen in de bijstand. Zijn kritiek werd echter ‘te activistisch en weinig diplomatiek’ genoemd. een bewijs dat de cliëntenraad ‘gewoon een verlengstuk van het ambtelijke apparaat is’.

  Ontmoedigingsbeleid
  Samen met andere bijstandsgerechtigden,vakbond FNV en een aantal politici richtte hij hierom de actiegroep ‘STOP Werken zonder Loon’ op. vooral de filosofie die ten grondslag ligt aan het gemeentelijke beleid rondom de bijstand bestrijden. ‘Het is een ontmoedigingsbeleid. De gemeente wil alles in het werk stellen om je zo snel mogelijk uit de bijstand te halen. Punt is dat mensen als profiteurs worden bejegend, en zich hierdoor behandeld voelen als een halve crimineel.’fraudeur.

  daarom worden bijstandgerechtigden BEWUST vernederd. ‘Dit maakt mensen murw en angstig. Niet zelden leidt dit tot psychosomatische klachten.’stress.burnout.

 22. Sociale zaken heeft de rol van de schepper overgenomen.
  Hun beslissen of jij morgen nog voedsel op de tafel kunt zetten.
  Daar staat tegen over dat jij doet wat hun zeggen.
  Zo niet dan word jouw voedsel ontzegt.
  Het geld word gestopt.
  Zelfs de schepper gaf zijn volk om niet.
  De eerste levens behoefte werd gegeven omdat de mens dat waard is.
  Gemaakt naar zijn beeld, voedde hij de mens die honger had, zonder voort wat hoort wat.
  Liefde voor wat hij zelf had gemaakt en wist wat het lichaam nodig had.
  En nu neemt een mederwerker bij sociale zaken de positie in om te mogen straffen.
  En voedsel weg te nemen bij mensen door geld stop te zetten. Redenen die in hun voordeel zijn worden gebruikt.
  Van wie mogen ze die rol van heers en verneder de mens door ze voedsel te ontzeggen.
  Tijd dat ze tot inzicht komen dat ze geven om niet.
  Niemand kiest er voor om in armoede te leven.
  En geld voor voedsel en onderdak mag geen mens ontnomen worden.
  Ergens zal er rekenschap van hun daden gevraagd worden.
  Macht die verkeerd word gebruikt komt altijd tot een eind.
  Er zit geen kenmerk van de schepping dan in.
  En daar door stort het in.

 23. Sociale zaken breekt een mens.
  Elke controle regel , elke boete bedreiging in brieven en email sluit de mens op in de bijstand.
  Aan een keten vast gelegd in hun dwang en controle.
  Het neemt spontaniteit weg die er juist voor zorgen kan dat je jezelf kunt zijn in contact maken met mensen.
  Wat tot gevolg kan hebben dat je kunt netwerken vanuit jezelf zijn.
  Langdurig ongewild in de bijstand betekent dat alle regels bij elke actie in je achterhoofd zitten.
  En blokkeert de mens om vooruit te kunnen komen.
  Het dwang en controle uit oefenen geeft alleen meer druk en werkt totaal averechts op netwerken vanuit wat wel kan gaan werken.
  Inderdaad is de oplossing om de controle en dwang voor goed weg te halen zodat een volwassen wel denkend persoon de eigen weg kan gaan uit zetten.
  Een betere versie dan wat het effect nu op mensen is ook om mensen te gaan beboeten die ziekelijke telefoontjes geven aan sociale zaken dat iemand in de bijstand beklaagd en als fraudeur beschuldigd kan worden.
  Wanneer daar hoge boetes opgezet worden bij laster van een mens in de bijstand dan verandert dat ook een keer.
  Het is tijd voor betere versies en mensen rechten in waarde.
  Het leven is van de persoon zelf en de onderdrukking breekt en zet vast.

 24. Op eigen initiatief heb ik de gemeente gevraagd om een omscholing. Mijn consulent stuurde mij door naar een medewerkster van het UWV voor informatie. Uiteindelijk heb ik meerdere gesprekken gehad die ronduit absurd waren. Elke opleiding die geen baangarantie gaf werd sowieso afgewezen. Maar er zijn bijna geen opleidingen met een baangarantie te vinden en zeer zeker niet in de sectoren waarin ik een opleiding wilde gaan doen. Dus voor een opleiding kwam ik niet in aanmerking (te duur of geen baangarantie enzovoorts). Daarna nog twee heel erg vervelende stigmatiserende gesprekken gehad met diezelfde medewerkster van het UWV en met de sociale dienst van de gemeente Oosterhout te Noord-Brabant. Ik ben verplicht om naar een psycholoog toe te gaan en om tegen deze psycholoog te zeggen dat “ik moe ben van het niets doen”. Tijdens de gesprekken werd ook herhaaldelijk gezegd dat ik maar vrijwilligerswerk moest gaan doen om arbeidsritme op te doen. Ook werd er gevraagd of ik een relatie had en of ik die zou willen? En of ik wel gelukkig was? Toen ik zo eerlijk was om te zeggen dat ik vroeger mijn HBO opleiding niet af heb kunnen maken wegens discriminatie op mijn stageadres vanwege mijn seksuele geaardheid kreeg ik een week later een brief thuis waarin stond dat ik maar vrijwilligerswerk moest gaan doen in het klooster.

  • Dit is dus doorsnee van sociale zaken, de term om mensen die verder willen leren of omscholen totaal af te wijzen!
   opleidingen die aansluiten op c.v.vooruitgang worden afgewezen op elke vraag.
   geen geld voor, de doorsnee zin die ze moeten zeggen,alleen met baangarantie,
   de bedrijven aan wie je de baangarantie vraagt lachen je gewoon uit.
   hoe vernederen en door het slijk laat de sociale dienst je kruipen om gewoon maar vast te blijven zitten in onmogelijkheden.
   de psyche dan als laatste strohalm nog te gebruiken en ook een dreiging tegelijkertijd boven je hoofd te plaatsen en zelf twijfel zaaien is wat ze ook nog moeten inzetten.
   vooral bij mensen die wel intelligent zijn.
   elke kans op vooruitgang word afgewezen.
   geen werk kunnen vinden,betekent daar jij bent schuldig.
   de bedoeling is je letterlijk een kopje kleiner te maken.
   Heel langzaam en doordacht met hun a sociale regels waardoor mensen geen moeite mogen en kunnen doen als ze geen baan kunnen vinden meer,
   om aan geld te komen, op geen enkele manier mag je aan geld zien te komen om je leven beter te maken.
   elke actie word meteen gekort en betekent in de psyche voor de mens: geen beloning voor wat ik doe, ik word alleen maar gestraft met het woord korten en bedreigingen van alles wat niet mag en gestraft word.
   welk gevolg heeft dat?
   tijd dat hun psyche eens een keer goed wakker word geschud!
   een baan uitvoeren als klantmanager achter een bureau met allerlei regels en ingedekt in een veilig systeem om hun heen.
   goed geld daar voor ontvangen, geld ontvangen om mensen te drillen en elke privacy op inbreken,
   bedreigen, en vast zetten, machteloosheid zaaien, oneerlijkheid gebruiken wanneer het hun uitkomt.
   wie maakt de gezond denkende mens nu om zeep?
   het hele systeem draagt mens ontering in zich.
   vertrouw op jezelf en laat je niet verder in hun systeem mee slepen,
   want daar halen ze ook nog zelf geld voordeel uit wanneer je wel met hun mee beweegt in dat systeem.

 25. Walgelijk gewoon, na 5 jaar uitkering. Verdenken ze mijn vriend ervoor dat hij al die tijd heeft samen gewoond. En dus uitkeringsfraude heeft gepleegd.

  Het ‘zogenaamde’ bewijs dat zij hebben is;
  – lage water/ stroom en gas verbruik ( destijds wat hij alleenstaande van 23 ).
  – hatende buren die een verklaring hebben gedaan ( ook al eerder een ontrechte melding gedaan.

  Nu heeft hij een bedrag van meer dan een halve ton aan zijn nek hangen met dank aan de uitkeringsinstatie.
  Terwijl hij certificaten/ diploma’s/ bijscholing heeft gevolgd.. Zijn sollicitatieplicht heeft voldaan.
  ze hebben hem die 5 jaar lang continu met verschillende dingen proberen op te jagen.
  Zo zeiden ze dat hij geen sollicitaties deed, waarop hij een hele map mee heeft genomen waarin zijn sollicitaties stonden. Meer dan 30 binnen een week.

  Daarnaast heeft hij nog aangegeven samen te willen wonen bij de uitkerings instatie. Waarop er gezegd werd dat hij dat beter niet kon doen aangezien het dan qua inkomen veel lager zou uitvallen. Heeel aardig allemaal, maar dat hebben zij niet mogen doen..

  Ze geven je geld en trekken het zo hard weer uit je kont.

 26. Oproep aan burgers uit Rotterdam!
  Kijk uit!

  De gemeente Rotterdam is weer aan het slachten!
  Zij gaan door totdat zij uiteindelijk,15.000 van iedere burger hebben afgepakt!
  Wat doen zij?
  Zij gooien 2 brieven binnen 1 week persoonlijk bij jou in de brievenbus, vervolgens stoppen zij zeer snel de uitkering!
  In de toekomst is het dus gevaarlijk om 1 week van huis te zijn.
  Jij moet jezelf hierdoor dus opsluiten.
  Zijn er nog meer mensen die zeer ernstige in de schulden zijn gekomen door toedoen van de gemeente Rotterdam?

  • Ja een vriend van mij moest zijn bedrijfje stopzetten wegens gezondheidsproblemen. Vervolgens een uitkering aangevraagd. Na 9 maanden waarin hij 2 maal een voorschot heeft ontvangen van 860 euro heeft hij uiteindelijk door middel van een advocaat de uitkering met terugwerkende kracht ontvangen. Schulden zijn enorm opgelopen en hij is zijn huis kwijt en nu dakloos.

  • Rotterdam – Ik heb vanaf sept 2015 ook een uitkering een jaar bijna niet kunnen werken of werk kunnen vinden als 22/23 jarige en heb destijds ook gewerkt bij 2 uitzendbureaus waarbij ik wat bijverdiende en ik dit netjes heb aangegeven.

   Niet vergeten te zeggen dat ik een hele maand gratis en voor niets bij een winkel heb gewerkt via de gemeente om te horen dat mijn proefperiode niet doorgaat en dat de gemeente mij dus op de hoogte had gebracht waardoor ik denk dat ze dit al eerder wisten.

   In ieder geval.. Aan het eind van de maand van juni 2016 heb ik uitkering ontvangen en op 5 juli 2016 heb ik bij een nieuw werkgever een contract getekend waarin stond dat ik dat stop moest zetten.

   Dat heb ik toen ook gedaan en van te voren de gemeente ingelicht die mij vertelde dat als je een 0 uren contract heb je bij de gemeente ingeschreven blijft staan en later heb ik een mail gestuurd met het contract en dergelijke om het stop te zetten. Een tijdje later kreeg ik een mail vanuit de afdeling Werk en Inkomen dat ik nog wat documenten moest inleveren en had ik dat ook in de mail getypt en de documenten meegestuurd.

   Heel kort geleden heb ik een rekening per post gekregen van 577 euro dat ik moet terug betalen voor de periode 20 – 06 tot 4 – 07. Een dag later komen er 2 brieven achteraan een van 108 euro en nog een van 122 euro voor een of andere verrekening.

   Dit vind ik erg onterecht omdat ik niet van tevoren kan weten of ik word aangenomen en ik vind het belachelijk dat ze mij eerst op zoek sturen naar werk en tijdens de traject mij net als andere werkzoekenden als kleine kinderen behandelen alsof wij niets kunnen. Heb je dan eindelijk werk dan gaan ze al het geld uit je proberen te halen waarvoor je hard voor werkt bij 3 a 4 banen tegelijk….

   Nu zit ik met een rekening van 800 euro die ik moet terug betalen terwijl ik net uit de uitkering ben… In een maand tijd gelijk geld eisen van een kale kip die probeert te overleven.

 27. Ik ben 2 keer onterecht beschuldigd van het plegen van fraude.
  Almelo

  De eerste was ongeveer 8 jaar geleden…ik heb deze zaak destijds via de rechter gewonnen, maar het was een heel vermoeiende zaak.

  Ook deze keer weer werd ik onterecht beschuldigd van het plegen van fraude. Ik heb hier bezwaar tegen gemaakt en dat bezwaar is gegrond verklaard.

  Ik voldoe aan al mijn plichten. Ik heb de afgelopen jaren diploma’s / certificaten gehaald…en me wezenloos gesolliciteerd, maar helaas moet ik het nog steeds doen met mijn uitkering, iets waar ik ook niet blij mee ben want het is zeer zwaar!!!! als alleenstaande moeder, maar ja het is momenteel niet anders.

  Ik neem aan dat ik niet alleen plichten heb maar ook rechten!

  en het wordt mij door mijn casemanager nog zwaarder gemaakt, door steeds die onterechte beschuldigingen en kortingen op mijn uitkering.
  Daardoor loop ik namelijk betalingsachterstanden en schulden op, dat is dus deze keer ook weer gebeurt.
  Ook moet ik extra onkosten maken zoals bellen, kopiëren, vervoerskosten maken, enzovoort. Terwijl ik al zonder die extra onkosten amper rond kan komen.

  Al met al wordt het mij echt moeilijk gemaakt. Iets wat mijn casemanager niet beseft, denk ik, het doet mij geestelijk en lichamelijk maar vooral ook financieel heel veel schade en nooit eens een excuus of tegemoetkoming voor al deze onterechte beschuldigingen, schade, paniek, stress.

  Gewenste oplossing
  Ik wil dus een onkosten vergoeding. Ik heb kosten moeten maken en betalingsachterstanden(schulden) opgelopen door de valse beschuldiging. Ik wil dat de schade vergoed wordt!

  • Ik raad je aan advies te vragen aan de juristen van Legal2people.nl. Zij geven gratis advies aan mensen met een bijstandsuitkering. Sterkte.

 28. ASSEN – Alleenstaande moeder is onterecht beschuldigd van uitkeringsfraude,samenwonen, door de sociale dienst werd onwetend, bij haar deur gepost, en uiteindelijk draaide ze ook zelf op voor de torenhoge kosten die werden gemaakt.

  Een schande stelt de ombudsman, en toch gebeurde het. De SP fractie van de Asser-gemeenteraad heeft hierover vragen gesteld aan wethouder Kuin. Zo wil de partij weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en of het normaal is om oningelicht te posten.
  Excuses van wethouder.

  Naar aanleiding van deze zaak gaan de gemeentes de procedure voor klachten over de sociale recherche aanpassen. Hierdoor wordt de drempel verlaagd voor mensen die hun beklag willen doen over een fraudeonderzoek. Wethouder laat in een reactie weten dat de beschuldiging inderdaad onterecht was. Er zijn inmiddels excuses gemaakt en de fout is hersteld. gaat het om het een incident?
  Nee!
  Alleenstaandemoeders,landelijk!!!!!!!!fraudeurbeschuldigingen.
  Angstbedreigingen,invallen,controles,enz,enz.

 29. Privacyinbreuk!
  In de gemeente Enschede word ik als bijstandsgerechtigde /bijstands moeder geïntimideerd, mijn uitkering is ten onrechte stopgezet, door de bevindingen van de ambtenaar!

  PESTGEDRAG!
  Ik ervaar de houding en toon van de ambtenaar(en) als erg neerbuigend en zelfs schofferend, iets waar ik veel meer klachten over heb en ook is er geen enkel begrip voor mijn persoonlijke omstandigheden. Dat blijkt ook op de wijze waarop de fraude werd/is vastgesteld.
  Emotioneel
  misbruik!

  Het is van de zotte dat een ‘werkconsulent’ even op basis van ‘een anonieme tip(geefster) een betrouwbare bron, dat op die basis ’ mij meent te beoordelen als fraudeur! Zomaar!

  Dat als niet nakomen van inlichtingenplicht voor mij betekent. Ik geef dan niet de info die ze willen hebben omdat zij deze allang in hun bezit (horen) te hebben, alleen maar om te kunnen dreigen met hun meest favoriete bezigheid,het opschorten cq stopzetten van de uitkering. Hoe krom wil je het hebben.
  Er moet wel op een eerlijke manier onderzoek gedaan worden en met de juiste middelen. Niet op basis van vermoedens.
  Het huisbezoek, voor de deur postende auto’s, waarnemingen/observaties, de anonieme tip(gever). Ik ben al verdachte omdat ik een uitkering heb! Emotionele chantage!

  Er is sprake van schending van mijn persoonlijke integriteit en machtsmisbruik om van te voren de diagnose te kunnen stellen. Dan worden mij SUGGESTIEVE vragen gesteld, waaruit ik al gelijk op kon maken wat de eindconclusie zal zijn.

  Er was geen enkele ruimte voor nuancering van mijn antwoorden. Het eerste gesprek leek wel een kruisverhoor van anderhalf uur, waarin de beerput van mijn leven zonder enkel gevoel van mededogen werd opengetrokken, waarna ik huilend naar huis fietste om daar het huisbezoek voort te zetten.

  Ik kreeg het verslag van het 1ste gesprek niet onder ogen. Het na/inlezen en kritiek of verbeteringen kon ik hebben. ik mocht het wel even zien en dan tekenen. Ik ben beschreven als een crimineel, Een dadertype.!!!!!!!!
  Ik ben niet impulsief. Ik ben juist een twijfelaar en een treuzelaar die lang wikt en weegt, met andere woorden: niemand luistert naar mij en men doet maar met mij! Alsof ik helemaal geen mens ben. Ik ben KAPOT gemaakt, word AFGEMAAKT!!!!!!!1. En rechten schijn ik niet te hebben. Hun mening telt!

  De medewerker sprak mij aan op mijn non-verbale gedrag,tijdens het 1ste gesprek. Blijkbaar gooide ik olie op het vuur door middel van mijn antwoorden. Ik wist gewoon niet hoe ik moest reageren op de manier van zijn ondervragen, moest ik nou kwaad worden of juist niet? Ik word bij voorbaat al schuldig geacht.

  Als ik ooit weer (vals) van iets beschuldigd zou worden, nu sociale dienst , en dit rapport zou boven tafel komen, dan ben ik de ***. dan is mijn schuld op voorhand bewezen! Zo mag de overheid niet met mij omgaan!
  Ik heb een advocaat voor het indienen van bezwaar en een aanvraag lopen voor een voorlopige voorziening.

  Er is een schrijnende toestand ontstaan: mijn bijstandsuitkering is beëindigd ik heb nu geen inkomen,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mij!!!!

  Klachten heb ik over de bejegening door klantmanagers. Ik voel me onheus behandeld, afgescheept en onbegrepen!

  Met mijn persoonlijke omstandigheden wordt geen rekening gehouden.
  Nu na 3 maanden kan ik geen vaste lasten betalen en voor verschillende komen er al deurwaarders door achterstanden in mijn vaste lasten. En dan heb ik het nog niet over de incassokosten, kosten van deurwaardersexploten, enz. Er dreigt voor mij en 2 jonge kinderen ontruiming van de woning en afsluiting van energie.
  -ik moet een beroep gaan doen op de voedselbank,
  -het komt op vrienden aan, die voor mij beetje levensonderhoud aanbieden

  Maar dat biedt geen oplossing voor de ontstane achterstanden in mijn vaste lasten. Ik probeer in deze periode zo veel mogelijk betalingen te doen van mijn toeslagen en leningen of schenkingen van vrienden.Maar het inlopen van mijn achterstanden is een groot probleem met (dreigende) afsluiting van energie of uithuiszetting als gevolg.

  Alles doordat ze mij ten onrechte geen bijstand hebben uitgekeerd is mijn gezin in grote moeilijkheden en vrees ik, voor de verzorging van mijn 2 kinderen. Ik moet op zoek naar hulpverleningsinstellingen.
  Het effect op mijn mentale gezondheid is groot wanneer ik er aan denk dat ik met mijn kinderen dakloos word. Betalingen zijn voorlopig niet meer mogelijk.

  Heb opnieuw bijstand aan gevraagd..12 weken is het in behandeling geweest. Met besluit op afwijzing van bijstand voor mijn levensonderhoud.
  De aanvraag is niet terecht afgewezen (want de omstandigheden zijn er niet naar) Er is een huiszoeking, waarnemingen, buurtonderzoek gedaan/en nodige rapporten werden vast gesteld, zonder dat ik ook er maar iets van af op de hoogte was!
  Kapot,,,,gemaakt,,,,,door,,,,,Sociale,,,,Zaken!

  • Zit met precies hetzelfde
   Ook bij de gemeente enschede
   Ook aangegeven door een jaloerse ex van mijn nieuwe vriend.
   Ook suggestief ondervraagd waarop een heel onbehaaglijk gevoel bijkwam alsof ik een zware crimineel was
   Erna gelijk een huiszoeking
   Ook daar weer veel suggestieve vragen.
   Nu 2 gesprekken gehad .
   Er volgt een derde nu.
   Ben helemaal ontdaan en overspannen had al een burn out .
   Maar ze hebben me geestelijk helemaal kapot gekregen
   Ook iknheb een kind waar ik zorg voor moet dragen
   Ben gestopt met de relatie. Gewoon nog vriendschap
   Durf gewoon gern relatie meer aan te gaan.
   Hoger beroep teken ik ze ker aan
   Mocht ik vals beschuldigt worden
   Nen een bonk zenuwem
   Morgen opnieuw naar de slachtbanl
   Alyijd gewerkt mu door een operatie tijdelijk in de bijstand
   Wat een ellende kan een ander je aandoen.
   En dit anoniem
   Hoe oneerlijk!!@@

 30. Ben alleenstaande moeder. Mijn kind is 18 maanden. Ik heb teveel meegemaakt. Ik vraag om rust, maar krijg dat niet. Ze willen mij verplichten tot hulpverlening, maar dat heb ik niet nodig. Heb al teveel mensen om mij heen gehad. Ik ben gewoon overspannen. Hoe kan ik gaan werken. Nee, ik mag van hun niet gewoon rusten. Ik heb echt teveel meegemaakt en sta op het punt te zeggen hou jullie geld maar. Ik heb geen energie en moet ook nog voor mijn kind zorgen. Wil ze ook nog dat ik mijn kind ga dumpen bij kinderdagverblijf. Ik had dat gedaan, maar kan dat niet betalen. Ik wil zelf voor mijn dochter zorgen. Weet niet wat ik moet doen. Moet over 4 weken weer op gesprek. Te belachelijk voor woorden. Ben overspannen. Heb altijd gewerkt en ik kan even niet, krijg ik gezeur. Ik wordt gek van gepush dat ik moet werken. Zit ik ook bij bewindvoerder, dus mijn geld pakken ze ook nog eens af. Werd daartoe gedwongen door hulpverlening. Anders gingen ze mijn kind af pakken. Zo gemeen. Zegt de vrouw van gemeente breng je kind naar de opvang, kan ze lekker met andere kinderen spelen. Mag je tegenwoordig geen moeder meer zijn. Als mijn kind 4 jaar is ben ik mijn kind elke dag kwijt. Mag ik dan even genieten. Ze doen alsof ik gek ben. Dwingen voor hulpverlening. Ik heb geen hulp nodig, heb gewoon rust nodig, maar krijg dat niet. Ze zegt je moet toch binnenkort gaan werken

   • Best wel vreemd, klonk echt als iemand die echt in paniek was, is het nep of is de storm weer gaan liggen?
    Of is het wat Rob zegt, dat iemand gegevens misbruik heeft gedaan met jou emailadres.
    Of moest je het weghalen omdat ze je anders niet zouden helpen (onderdrukking)?

    Denk dat eerlijkheid het langst zal duren , maargoed ik reageer omdat ik het vreemd vond zo opeens ( ik zat min of meer een beetje mee te leven, ik dacht zo die heeft het echt lastig) blijkt het nep te zijn.
    Vond de Ik vorm ook wel overtuigen.

 31. Hallo
  Ik werkte geruime tijd met behoud van uitkering. Momenteel ben ik er mee gestopt wegens privé problemen.

  Maar loop tegen een paar problemen aan.

  Ik werd uitgenodigd door de gemeente om een schildersopleiding te volgen en dan 3 dagen in de week werken met behoud van uitkering. Prima geregeld, dacht ik

  In 2014 ben ik geslaagd voor mijn diploma niveau 1
  Begin 2015 gestopt wegens prive problemen thuis
  Begin 2015 weer aangemeld voor werk met behoud van uitkering, ik zal die maandag daar op gebeld worden (nooit telefoon gehad) en ben er ook niet meer achteraan gegaan want het levert je uiteindelijk niks op.

  Nu mijn probleem. Vorige week benaderd door een uitzendbureau, die man belde mij vandaag op om mij op de hoogte te brengen hoe de zaken ervoor staan.

  Hij zei dat hij 12 bedrijven benaderd heeft, maar vaak de reactie kreeg dat sommige het bedrijf niet zagen zitten waar ik gewerkt heb met behoud van uitkering (wsw). Bedrijf waar afgekeurde mensen werken, waar ik als(niks ten nadele van de mensen met een handicap)gezond persoon bijna 2 jaar gewerkt heb.

  Dus werken met behoud van uitkering werkt mij nu tegen, terwijl er gezegd is door de gemeente dat het voor mij juist voordelig uit zo pakken om die opleiding en daar werkervaring op te doen.

  Maar nu achteraf werkt het mij tegen om op de arbeidsmarkt te komen.

  Kortom wat kan ik nog doen voor anderen die daar moeten gaan werken, want we weten denk ik allemaal als je als gezond persoon geplaatst wordt bij wswer’s, je geen toekomst hebt omdat normale bedrijven dit niet gaan zien als werkervaring.
  En kan en mag de gemeente dit zo maar doen? Ze verdienen erdoor en het wsw bedrijf ook. Ik kost niks maar lever wel geld op.

  Ik hoop op een reactie sta momenteel met mijn rug tegen de muur

  • Hai.
   klopt,wat,je,zegt,
   gemeente,verdient,aan,jouw,contract,met,het,bedrijf,waar,jij,werkt,en,waar,jij,werkt,heeft,inderdaad,invloed,op,de,volgende,sollicitaties,die,jij,gaat,doen,zonder,inmenging,vd,gemeente.
   er,word,dan,al,getwijfeld,of,door,uitzendbureu,of,werknemer,waarom,jij,via,een,indicatiewerkplaats,werkte.
   dat,werkt,zeer,nadelig,voor,iemand,die,wel,gezond,is.
   Er,word,aan,je,getwijfeld,of,het,wel,waar,is,.
   heb,dit,zelf,ook,meegemaakt.
   bedrijven,die,samenwerken,met,de,gemeente,werken,in,het,nadeel,van,de,gezonde,werknemer.
   de,gemeente,zelf,ziet,dat,positief,alleen,de,feiten,halen,ze,weg,hoe,het,echt,gaat,want,er,is,weer,geld,bij,betrokken.
   Kom,voor,je,eigenbelang,op,zodat,je,niet,aan,een,gemeenteproject,vast,zit.
   blijf,duidelijk,maken,hoe,de,feiten,echt,tegen,werken.
   ze,geloven,en,blijven,geloven,nu,nog,dat,het,regelsysteem,hartstikke,goed,werkt!

 32. Om de zoveel tijd duikt er een bizar verhaal op van mensen in de bijstand die nutteloos werk moeten doen, of juist een boete krijgen omdat ze nuttig vrijwilligerswerk deden. Zijn het uitwassen, of is er meer aan de hand?

  Door Rutger Bregman, uit De Correspondent

  Almelo, 2015. Drie mannen in een oranje hesje – twee van rond de twintig, één rond de vijftig – beginnen aan hun ochtendshift. Ze hebben alle drie een taakstraf gekregen.

  ‘Wat hebben jullie eigenlijk uitgespookt?’ vraagt de jongste aan de andere twee. ‘Ik heb een bushokje gesloopt.’…………….

 33. Gemeenten kijken vooral of iemand een reële kans op werk heeft. ‘Het heeft geen zin iemand drie sollicitatiebrieven per week te laten schrijven als je weet dat iemand in het gunstigste geval drie afwijzingen krijgt, want vaak krijgen ze helemaal niets te horen’, zegt de woordvoerster van de gemeente Amsterdam.

  Wie ziek is, wordt in Den Haag een half jaar met rust gelaten. ‘Daarna kijken we wat mogelijk is en zoeken we bijvoorbeeld een werkgever die iemand met specifieke klachten werk kan bieden’, zegt de woordvoerster.

  Zelfvertrouwen
  Wie langer dan drie jaar in de bijstand zit, al ouder is en een handicap heeft, moeten we eerst op een andere manier helpen

  Woordvoerster gemeente Groningen
  Ook in gemeenten als Groningen, Maastricht en Amersfoort wordt soepel omgegaan met de sollicitatieplicht. Overal valt het woord ‘maatwerk’. Gemeenten proberen mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt via vrijwilligerswerk te activeren. ‘Wie langer dan drie jaar in de bijstand zit, al ouder is en een handicap heeft, moeten we eerst op een andere manier helpen. Door weer mee te doen groeit het zelfvertrouwen en verbetert de gezondheid. Misschien vergroot dat op termijn de kans op werk’, zegt de woordvoerster van de gemeente Groningen.

  ‘Soms heeft iemand eerst een cursus empowerment, scholing of hulpverlening nodig. Maar dat betekent niet dat we daarmee een definitieve ontheffing van de plicht te solliciteren afgeven’, zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort.

  Ziek
  Bijna de helft van de mensen die thuis zitten met bijstand wil niet werken of zegt dat niet (meer) te kunnen omdat ze zich te ziek voelen, bleek gisteren uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoe langer mensen in de bijstand zitten, hoe kleiner de groep werkwilligen wordt: na drie jaar wil nog 40 procent werken. Uit een ander onderzoek van het CBS blijkt dat de bijstand voor velen een eindstation is. Een op de tien zit al minstens vijftien jaar in dit laatste sociale vangnet. Het overgrote deel is laagopgeleid (65 procent) en heeft fysieke of psychische problemen. Eind vorig jaar ontvingen 450 duizend mensen bijstand.

  Hoewel solliciteren een plicht is, wijst het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de bijstand. ‘Zij hebben er belang bij veel mensen aan werk te helpen. Dan houden ze geld over’, zegt de woordvoerster.
  En wat voor werk?
  Werk voor 3 maanden, waarbij het belang staat voor sociale zaken, hoe die winst van een bijstandsgerechtigde kunnen behalen.
  Onder de noemer, u doet zelfvertrouwen op en werkervaring!
  Daarna sta je weer glashard zonder iets.
  Er is geen belang en vooruit gang financieel voor de bijstands gerechtigde!
  Alleen het belang zakelijk van sociale zaken en andere bedrijven die erbij betrokken zijn om financieel er beter van te worden.

 34. Heb een vraag heb me vakaniegeld pas deze maand gekregen en iedereen in mei al ze gingen eerst kijken of ik schulden had maar ze hebben het gewoon gedaan zonder mij te informeren mag dat allemaal maar zo maar moet ook bewijzen dat ik de nederlandse taal machtig ben heel vreemd allemaal doe ook vrijwilgers werk

 35. CBS: Na drie jaar in de bijstand neemt lust tot werken af/Volkskrant.

  CBS doet onderzoek naar mensen die uitkering ontvangen

  Bijna de helft van de mensen die thuis zitten met een bijstandsuitkering wil niet werken of zegt dat niet (meer) te kunnen. Als reden noemen ze vooral dat ze daarvoor te ziek zijn of zich te ziek voelen. De groep van bijstandsgerechtigden die wel aan het werk wil, neemt in omvang snel af naarmate de periode in de bijstand langer duurt: na drie jaar bijstand is die groep werkwilligen geslonken tot rond de 40 procent.

  Enig idee hoe dat komt dat alle werk zin langzaam verdwijnt?
  Elke dag , elke brief, elke uitspraak, elke onterechte fraude beschuldiging, elke dwang en controle uitspraken, elk woord, korten, controles, gekort, bedreiging, manipulatie, dwingen, geen maatwerk toepassen, geen prive meer mogen hebben, geen eigen beslissingen, door dwang gestuurd.
  Welk burger blijft daar gezond onder?
  Dit mens onterende systeem zit in sociale zaken en gemeentes.
  Geen werk wat blijvend is kunnen vinden maakt de burger nog meer klein en machteloos tegen over macht en misbruik van burgers daarin.
  Een gezond mens kan gezond blijven in een gezond systeem, dit systeem klopt niet!
  Haal de waardigheid van iemand weg en wat blijft erover?
  Tijd voor de regering politiek en aanhangende systemen om zich zelf te beginnen op te schonen!
  zodat burgers gezonde burgers mogen zijn in dit land!

 36. Regeringsbeleid oorzaak misbruik uitkeringsgerechtigden.

  Het wanbeleid van deze regering VVD en PvdA met de partners in crime D66, SGP, CU en het CDA waarvan de laatste vier op de achtergrond denken te blijven, die echter in feite ook voor 90% hun goedkeuring hebben gegeven aan al die asociale maatregelen, die dit kabinet ook steeds aan een meerderheid helpen om alles door de kamer te drammen dat moet echt stoppen.

  De laatste weken wordt steeds duidelijker hoe hard en meedogenloos de partijen die ik hier boven benoem te werk gaan, dat deze partijen uitsluitend voor de euro’s gaan en het menselijke aspect totaal niet meer mee laten wegen. Gemeentes en instanties die verre bevoegdheid hebben gekregen en daardoor uitkeringsgerechtigde niet meer menselijk behandelen.

  We worden letterlijk met zo veel nieuwe asociale wetten overdonderd, dat vele burgers niet meer weten wat hun rechten zijn. Al een behoorlijke tijd heb ik het gevoel dat het zo veel is en dat dit niet per ongeluk zo gedaan is maar dat dit allemaal bij een groter plan hoort om de kleine burger uit te stuffen en/of de slavernij in te gooien, en zieken gehandicapten en ouderen te elimineren, te veel om op te noemen we worden er letterlijk mee overwoekerd.

  Echter ga ik hier onder toch een poging doen deze voor een deel te omschrijven om de mensen bewust te maken dat er veel meer mis is als dat vele denken en om aan te geven dat het echt 1 minuut voor twaalf is en wij in beweging moeten komen met een landelijk protest, want mensen GENOEG IS GENOEG!

  Een korte tijd geleden heb ik een stuk geschreven over de ouderen die al jaren aan alle kanten gepakt worden en ook het komende jaar opnieuw de klos zijn door verregaande maatregelen van deze regering.
  Deze kunt u hier lezen: http://blog.keyboardclub.nl/?p=655

  Ook eerder heb ik een stuk geschreven met de naam “Mensonterende en lugubere plannen en wetten in de zorg”!
  Deze kunt u hier lezen: http://blog.keyboardclub.nl/?p=684

  Dit keer wil ik de misstanden vooral naar voren brengen die met het asociale beleid te maken hebben omtrent de problematiek van werkloos zijn, te werk gesteld worden met behoud van uitkering, misselijke praktijken van uitzendbureaus en bijstand.

  Een korte uitleg waarom ik er voor kies mijn informatie hier onder op deze manier te delen!
  Ik zet in het kort een introductie neer van de misstand en daar onder een internetlink waar u het hele verhaal kan lezen. Dit is omdat er veel werk zit in deze stukken schrijven en ik de schrijvers en schrijfster het krediet gun van hun eigen werk. Mijn eigen werk is ongevraagd meerdere keren gestolen door de website “Stop de Bankiers”, dat wil ik deze mensen niet aandoen. De laatst genoemde website kopieert het ongevraagd, haalt mijn naam er af en doet dan of zij het zelf geschreven hebben, zo hoort dat niet in de schrijverswereld dat doe je elkaar niet aan, vandaar mijn manier van berichtgeving.

  1.Basisrecht van leven:
  Om te beginnen met Jetta Klijnsma van de PvdA, die de Nederlanders het basisrecht van leven af neemt. De maatregelen betekenen het einde van het basisrecht van iedereen op voedsel, kleding en een dak boven het hoofd.
  Lees verder: http://www.soulvability.nl/2014/04/25/klijnsma-komt-met-meest-asociale-maatregel-sinds-colijn/

  2.Akkoord over aanpassing plannen bijstand en Wajong:
  Zo is afgesproken dat jonggehandicapten (Wajong’ers) weliswaar worden herkeurd en 5 procent van hun uitkering moeten inleveren. In de bijstand blijft de kostendelersnorm van kracht en geldt een verhuisplicht. De kostendelersnorm betekent dat de uitkering daalt bij meerdere uitkeringen, omdat kosten gedeeld kunnen worden. De verhuisplicht wil zeggen dat bijstandsontvangers een baan buiten hun regio moeten accepteren en daar desnoods voor moeten verhuizen. Daarbij is zeker geen rekening gehouden met de nodige verhuiskosten waar vele geen geld voor hebben. Ook is het zo dat Staatssecretaris Martin van Rijn heeft beslist dat mensen thuis verzorgd moeten worden, hoe stelt hij zich dat dan voor als de familieleden door zo’n verhuizing ver van elkaar wonen?
  Lees verder: http://www.nu.nl/politiek/3691866/akkoord-aanpassing-plannen-bijstand-en-wajong.html

  3.Het UWV zet terminale kankerpatiënten aan het werk:
  Dit gaat voor mij echt een halte te ver, kankerpatiënten die herkeurt worden tijdens hun ziekteproces en dan aan het werk gezet worden. Waarvan één uiteindelijk zelfmoord pleegde omdat hij niet meer tegen de druk van het UWV bestand was. Meerdere kankerpatiënten lopen daar tegenaan zoals u in de link hier onder ook kan lezen, volgens landelijk expert Tomas Rejda neemt het aantal schrijnende dossiers toe, dat is toch onverteerbaar.
  Lees verder: http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/29532/

  4.Win een week lang personeelsuitbreiding:
  Tempo-Team geeft namelijk 4 specialisten weg die een week lang gratis een bedrijf komen versterken, hoe wanstaltig is dit en ja mag dit wettelijk wel?
  Lees verder: http://www.wineenweekpersoneelsuitbreiding.nl/

  5.Uitzendbureau verloot Oost-Europees personeel:
  Uitzendbureau Lugera verloot onder de borrel Oost-Europees personeel. De manier waarop de aandacht wordt getrokken en met mensen wordt omgegaan, zegt veel over het bedrijf, vindt Albert Jan Maat, voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. ‘Respectloos, smakeloos en buitengewoon denigrerend tegenover mensen die hier op zoek zijn naar werk.
  Lees verder: Uitzendbureau houdt verloting personeel

  6. Ontslagen TNT werknemers opnieuw illegaal in dienst bij TNT:
  Vakbond Abvakabo FNV beschuldigt koeriersbedrijf TNT Express ervan dat het ontslagen werknemers opnieuw inhuurt, terwijl die nog een WW-uitkering ontvangen. ”Dat is een constructie die niet deugt en illegaal is”, zegt Etienne Haneveld, bestuurder bij de bond zaterdag. De vraag is dan ook wie roept TNT tot de orde?
  Lees verder: http://www.nu.nl/economie/3929406/tnt-neemt-wwers-illegaal-in-dienst.html

  7.Veel misstanden bij werken met behoud van uitkering:
  Er sprake is van verdringing van regulier werk, mensen die slecht behandeld worden en dat bijna geen van de bijstandsgerechtigden normaal loon voor reguliere werkzaamheden krijgt. Meerdere gemeenten profiteren van goedkope arbeidskrachten, die geen loon ontvangen, maar werk moeten doen dat bij de gemeenten blijft liggen’, zegt Leo Hartveld, vicevoorzitter van de FNV. Waar halen deze mensen dan hun recht is de vraag, vele zijn onmenselijk behandeld en weten niet wat te doen.
  Lees verder: http://www.nu.nl/economie/3199258/fnv-ziet-veel-misstanden-bij-werken-met-behoud-van-uitkering.html

  8.Toegang tot Rechtshulp door Fred Teeven beperkt:
  Ook hier ( zie punt 7) is dan de vraag weer, waar halen deze mensen hun recht, aangezien Staatssecretaris Fred Teeven ( Justitie) de toegang tot rechtshulp heeft beperkt en dit kabinet zich niet langer verantwoordelijk acht voor deze misstanden en dan zegt dat je dit recht bij de rechter zal moeten uitvechten.
  Lees verder: http://www.nu.nl/politiek/3524911/kabinet-beperkt-toegang-gesubsidieerde-rechtsbijstand.html

  9.Meldpunt misstanden uitkeringen:
  Op Facebook is een pagina met de naam “Meldpunt misstanden uitkeringen” waar ik elke dag lees en bijna van mijn stoel val van de verhalen die daar geschreven worden. In vele gevallen worden mensen door gemeentes te werk gesteld op een manier die niet menselijk meer is te noemen. Ook kunt u daar vele misstanden lezen van mensen die doordat zij geen dak meer boven hun hoofd hebben en telefonisch dan niet bereikbaar zijn ook het recht op een uitkering verliezen, allemaal onmenselijke zaken waarvan ik denk in wat voor een land leven wij nu eigenlijk nog! En waar kunnen deze mensen nu nog hun recht halen.
  Lees verder: https://www.facebook.com/groups/177207305762866/

  10.Dwangarbeiders vertellen hun verhalen:
  Doorbraak strijdt al geruime tijd tegen dwangarbeid, het regime waarbij mensen met een bijstandsuitkering worden gedwongen om onbetaald en zonder rechten te werken. Weigeren ze, dan hangt hen een strafkorting boven het hoofd die op kan lopen tot wel 100 procent met een duur van 3 maanden. Flink wat dwangarbeiders deelden hun verhaal met deze website, vele daarvan laten u zien hoe ongelooflijk rechteloos deze mensen zijn geworden door deze regering met zijn gedogers.
  Lees hier de verhalen: Verhalen van dwangarbeiders

  11.Opgelet, wanneer je als vrijwilliger te werk gesteld wordt zijn er regels!
  Vanaf 1 januari 2015 kunnen gemeenten mensen met een uitkering op grond van de WWB, IOAW en IOAZ, verplichten tot een tegenprestatie. (Vrijwilligers)organisaties realiseren zich nog onvoldoende dat deze mensen geen vrijwilligers zijn, waardoor er andere regels gelden. Mensen die als tegenprestatie vrijwilligerswerk doen, vallen niet onder de vrijwilligersverzekering, kunnen geen vrijwilligersvergoeding ontvangen en hebben een opdrachtgever/opdrachtnemersverhouding met de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor uw welzijn en moet dus een Verzekering voor u afsluiten! Vele gemeentes zijn nog niet toegekomen aan deze dingen, dus kijk goed of ze een verzekering voor u afgesloten hebben en zo niet attendeer hun dan daarop!
  Lees verder: http://www.vrijwilligerswerk.nl/?content=%2F890

  12.UWV stuurt werkzoekenden naar oplichters:
  Uitkeringsfabriek UWV stuurt werkzoekenden regelrecht in de armen van Poolse oplichters. Via de UWV-website worden uitkeringsgerechtigden opgeroepen te solliciteren bij een spookbedrijf in Amsterdam, dat kopieën van identiteitsbewijzen aftroggelt om daar vervolgens mee te kunnen frauderen.
  Lees verder: Naar oplichters gestuurd door het UWV

  13.Verplicht werkzaamheden in een reguliere functie(werkverdringing:
  FNV Bondgenoten zegt steeds vaker te worden geconfronteerd met werknemers in het stads-, streek- en taxivervoer die hun baan verliezen om later te constateren dat hun werk door vrijwilligers wordt gedaan.
  Lees verder: http://www.nu.nl/economie/3836407/fnv-pakt-werkverdringing-openbaar-vervoer.html

  14.FNV breidt meldpunt werkverdringing uit:
  Het komt steeds vaker voor dat mensen aan het werk zijn zonder dat zij daar een beloning voor krijgen. Denk aan gemeenten, die mensen die in de bijstand zijn beland zonder loon aan het werk zetten in de groenvoorziening, de post, de zorg, het vervoer of een andere sector. Op de link hier onder staat ook waar u werkverdringing kunt melden.
  Lees verder: http://www.boom-in-business.nl/nieuws.asp?id=23-10711

  15.Actieplan “55-plus werkt”, werkt vooral voor het UWV:
  Het komt er eigenlijk op neer, u werkt eerst twee maanden gratis met behoud van uitkering. Dan moet het bedrijf u een half jaar in dienst nemen, vaak ook nog met een nul urencontract. En daarna sta je weer op straat!
  Lees verder: Actieplan 55+ werkt in voordeel UWV

  16.Wat verandert er vanaf 2015 in de bijstand?
  De overheid gaat de regels rond de bijstand aanpassen, Er komen strengere eisen voor mensen met een bijstandsuitkering. Gemeenten kunnen een tegenprestatie vragen voor de uitkering. En huishoudens met verschillende uitkeringen mogen niet meer geld ontvangen dan nodig.
  Lees verder: Alles over de veranderingen bijstand 2015

  17.1Dwangarbeid makerijen Amsterdam:
  Gepubliceerd op 23 nov. 2014, Dwangarbeid makerijen – bij Amsterdamse haven bedrijf werken 70 mensen met behoud van uitkering. Er zijn 70 mensen bij Panter, onderdeel van DWI Amsterdam ingesteld gratis te werken. Zijn dat de perspectieven banen?
  Kijk hier het filmpje: Dwangarbeid makerijen Amsterdam

  17.2Wethouder Kajsa Ollongren over de Dwangarbeid in Amsterdam:
  Volgens mij is dit mensenhandel en werkverdringing van de hoogste plank , een beleid van deze regering om die bedrijven van goedkope zo niet gratis werknemers te voorzien oftewel de gemeente Amsterdam overtreedt hier massaal de wet want mensen aan het werk zetten op plaatsen van een gewone baan is werkverdringing en verboden!
  kijk hier het tweede filmpje: Dwangarbeid in Amsterdam

  18.Werk met behoud uitkering DC Solar oneerlijke concurrentie:
  Uit de berichtgeving bleek dat er Utrechtse bijstandsgerechtigden bij dit bedrijf werken. “DC Solar betaalt deze mensen geen loon”, schrijft Opgelicht. “Als het klopt dat de gemeente uitkeringsgerechtigden naar DC Solar heeft verwezen, is er volgens ons sprake van oneerlijke concurrentie. Immers is het zo dat werken met behoud van uitkering, deel moet uitmaken van een re-integratietraject, dus een opstap naar loonvormende arbeid of opleiding.
  Lees hier verder: Oneerlijke concurrent en werkverdringing

  19.Vacature verkoopster softdrugs (UWV)
  In de Telegraaf van 27.12-2014 staat het volgende bericht, het UWV biedt een werkzoekende mevrouw een baan aan als verkoopster van softdrugs. Bij navraag gaf het UWV als antwoord ‘dat softdrugs gedoogd gedoogt word’. Wat is dat nu voor antwoord, prostitutie wordt ook gedoogd betekent dat dan dat deze mevrouw ook zo te werk gesteld kan worden door het UWV? Mij gaat dit te werk stellen op die manier wel een halte te ver aangezien deze mevrouw moedwillig door het UWV een bepaald milieu wordt in gegooid!
  Bron: Vacature softdrugs verkoopster bij UWV

  20.Minister Asscher PvdA liegt tegen de kamer over de boetetargets UWV:
  Het UWV hanteert boetetargets om de Fraudewet rendabel te maken. De uitkeringsorganisatie nam dit jaar honderd extra controleurs in dienst om boetes uit te delen, onder de voorwaarde dat ze zichzelf zouden terugverdienen. “En liefst nog wat meer in het laatje brengen,” lezen we in het UWV Magazine van juni 2014 (pdf). Volgens Minister Asscher is er geen sprake van een boetetarget, boetequotum of wat dies meer zij. Die geruststelling kan ik de Kamer als verantwoordelijke voor UWV geven. Waarbij hij dus glashard liegt tegen de kamer maar dat schijnt tegenwoordig heel normaal te zijn en geen gevolgen te hebben onder de regering Rutte! Met deze maatregel is er een ware heksenjacht geopend op de uitkeringsgerechtigden en menigeen wordt dan ook als een crimineel behandeld.
  Lees verder: Leugens van Asscher over boetetargets

  21.Vijftig euro per maand voor jong afgestudeerden:
  Afgestudeerde jongeren studenten krijgen een kans op een tijdelijke baan: zes maanden met kans op verlenging met nog eens een half jaar. En het wordt betaald: 50 euro per maand. Netto. En dan durven ze te spreken van een ‘kans’, terwijl dit volgens mij de reinste uitbating en ontduiking van het minimumloon.
  Lees verder: Voor 50 euro per maand werken

  22.Sociale Dienst Amsterdam:
  Uitzendbureau Careermakers in Amsterdam biedt uitkeringsgerechtigden aan voor minder dan de helft van het minimumloon. De Sociale Diensten dwingen de uitkeringsgerechtigden om zich hier in te schikken, want anders wordt hun uitkering afgepakt. Zo moet iedereen zijn of haar werktijd steeds goedkoper gaan verkopen. De bedrijven die zo gefixeerd zijn op hun loonsom en hun winstmarge worden er enthousiast van. Uitkeringsgerechtigden moeten daar werken voor 4 euro per uur terwijl het wettelijk minimumloon ligt op 8,53 euro per uur volgens mij de reinste uitbuiting.
  Bron: Het Parool/Amsterdam

  Tot slot, er zitten 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens:
  Het rapport is een uitgave van Platform31 uit Den Haag, een kenniscentrum voor stedelijke en regionale ontwikkeling, en het European Urban Knowledge Network (EUKN). Het risico van armoede en sociale uitsluiting onder kinderen nam afgelopen 5 jaar toe met 1,5 procent tot 17 procent. In totaal leven 604.000 Nederlandse kinderen onder de armoedegrens.
  Lees verder: 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens

  Zo ziet u maar hoe er door dit beleid van deze regering met uitkeringsgerechtigden omgegaan wordt en dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het afbraak beleid van de regering VVD en PvdA met hun partners in crime D66, SGP, CU en CDA hebben gemeentes en instanties verregaande bevoegdheden gegeven en dit is het resultaat. Een mensonterende behandeling van werklozen en andere uitkeringsgerechtigden en indien men een protest laat horen komt al snel de dwangregel tevoorschijn dat u anders gekort wordt of zelfs voor 3 maanden helemaal geen uitkering krijgt.

  In mijn beleving kunnen wij deze onrechtvaardigheden maar op één manier stoppen en dat is met een Grote Landelijke Actie waarbij wij eisen dat dit kabinet van VVD en PvdA aftreedt! Genoeg is Genoeg, de tweedeling in dit land wordt dankzij dit beleid steeds groter.
  Laat de armen en zwervers maar lekker in hun hokjes!

 37. Dat uitkeringsgerechtigden zich machteloos voelen tegenover de overheid en instanties zoals de sociale dienst in hun gemeente. Machteloos vooral omdat ze behandeld worden op een manier die zeer onmenselijk en respectloos is. Zowel het UWV als gemeentelijke sociale diensten maken zich schuldig aan een ordinaire heksenjacht op uitkeringsgerechtigden.

  Misstanden:
  Misstanden zijn aan de orde van dag, mensen worden aan het werk gezet die eerst ontslagen zijn en daarna in dezelfde baan weer neergezet, maar dan met behoud van uitkering. Een vrouw met een ernstig ziek kindje die kanker heeft en nog kort te leven wordt gesommeerd opvang voor haar kind te regelen en daarna te gaan werken. Vele mensen die onterecht beschuldigt worden van fraude door het UWV worden gekort, mensen die verplicht vrijwilligers werk moeten doen voor hun uitkering en waardoor hun kansen om een reguliere baan te vinden bijna nihil wordt. Gehandicapten moeten een baan vinden bij een gewone werkgever en iemand die werkloos is wordt te werk gesteld op de sociale werkplaats. En nog veel meer misstanden, eigenlijk te veel om allemaal hier neer te schrijven.

  Angstcultuur:
  Ook is er een ware angstcultuur gecreëerd bij de uitkeringsgerechtigden, voor je het weet word je als onwelwillend neer gezet en gekort op je uitkering of wordt de uitkering voor 3 maanden stop gezet. Immers is het nu zo dat bewijslast ( van onwelwillendheid) is omgekeerd in de nieuwe wet en gemeentes verre bevoegdheden hebben gekregen met hun beoordeling of men genoeg zijn best doet om aan werk te komen.

  Uitkeringsgerechtigden gedwongen tot medische behandeling:
  Vandaag op 15 januari 2015 lees ik op Meldpunt misstanden uitkeringen dat uitkeringsgerechtigden volgens Artikel 55 Participatiewet gedwongen kunnen worden medische handeling te ondergaan. Even wist ik het niet meer, hoe is dat nu mogelijk dat dit in ons land kan en in een wet is vast gelegd. En dan wel door Jetta Klijnsma van de PvdA want zij heeft die Participatiewet uitgedacht. Geen idee of dit voor het Europese Hof mag, maar mij geeft dit een vreselijk gevoel zoiets als dat we op een dictatuur af stevenen.
  Lees hier de wet: Artikel 55 Participatiewet

  Rechtsbijstand:
  Waar kunnen mensen dan hun recht halen? Staatssecretaris Fred Teeven heeft in de loop van 2013 de toegang tot gesubsidieerde rechtsspraak aangepast zodat deze een stuk minder toegankelijk is geworden zeker voor mensen die een laag inkomen hebben. Daarmee heeft deze regering mensen aardig monddood gemaakt omdat het nu een stuk duurder is geworden en moet voldoen aan nieuwe regels. Wat de eigen bijdrage betreft deze is in drie categorieën ingedeeld, gebaseerd op het sociaal minimum (€193), het minimumloon (€355) en ten slotte het inkomen daarboven (€745). Daarbij is het van belang dat de kosten voor rechtzoekenden voor hen geen structureel, maar een incidenteel karakter hebben. De nieuwe bedragen gelden voor alle zaken.

  Kosten Rechtsbijstand ( Bijzonder Bijstand):
  Bent u verwikkeld in een rechtszaak of wilt u een rechtszaak starten dan krijgt u met extra kosten te maken. Bijvoorbeeld kosten voor een advocaat, griffierrechten en reiskosten indien u aan de voorwaarden voldoet kunt u voor Bijzondere Bijstand in aanmerking komen. Uw gemeente kan u meer vertellen over de voorwaarden deze kan namelijk verschillen per gemeente.

  Hier zijn dan enkele adressen voor gratis advies en juridische hulp, helaas heb ik er niet meer kunnen vinden maar hoop toch dat het alle uitkeringsgerechtigden zal helpen hun recht te kunnen krijgen.

  Stichting Recht op je recht (Gratis):
  Dit is een Stichting waar u geheel vrijblijvend gratis juridisch advies kunt vragen. Deze rechtshulp wordt u aangeboden door rechtenstudenten van universiteiten vanuit heel Nederland die op vrijwillige basis uw juridische vragen beantwoorden. Op de website die ik hieronder zet kan iedereen vrijblijvend en gratis zijn vragen direct stellen aan rechtenstudenten. ?
  Lees hier verder: Stichting Recht op je Recht

  Bezwaar bij gemeente (gratis):
  Wilt u bezwaar maken bij een gemeente over uw uitkering? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Door jarenlange ervaring bij verschillende gemeenten en bezwaarcommissies en met het indienen van bezwaar voor mensen met een uitkering ben ik een juridisch specialist op het gebied van bijstandsuitkeringen en de bezwaarprocedure bij de gemeente. U hoeft hiervoor niets te betalen, mijn hulp is gratis.
  Lees hier verder: Gratis Bezwaarschrift gemeente

  Legal2People (Gratis advies):
  Legal2People is er voor iedereen die in de bijstand zit en een juridische vraag heeft en geeft Gratis Advies, is een non-profit organisatie. Het intakegesprek van 30 minuten is geheel gratis. Ook de vragen die u stelt via telefoon, email en via de website.
  Lees hier verder hun werkwijze: Legal2People

  Sociale Raadslieden bij je eigen gemeente:
  Veel gemeenten hebben sociaal raadslieden in dienst. Zij geven gratis informatie en advies. Bijvoorbeeld over uitkeringen, belastingen of uw rechten ten opzichte van de overheid. Ze kunnen u ook helpen met het invullen van een formulier of als u een bezwaarschrift wilt schrijven. Op de website van het Sociaal Raadsliedenwerk kunt u zien of uw gemeente deze heeft.
  Lees hier voor uw eigen gemeente: Sociaal Raadslieden

  Het Juridisch Loket:
  Het Juridisch Loket helpt u met het juiste antwoord op uw juridische vraag. Dat doen zij gratis. Zij zijn er voor mensen met een laag inkomen. Vanuit 30 vestigingen in het hele land werken zij met 300 juristen om u gratis antwoord te geven op uw juridische vraag. Op deze website kunt u zelf aan de slag met hun informatie en praktische tips. Aan de telefoon, in de chat en in hun vestigingen heeft u persoonlijk contact. Een van de juristen luistert naar uw vraag en geeft u direct advies.
  Website: Juridisch Loket

  80 Rechtswinkels met 87 locaties:
  Nederland kent zo’n 80 Rechtswinkels met 87 locaties. De dienstverlening van deze rechtswinkels is zeer divers. De één richt zich uitsluitend op belastingzaken (belastingwinkel) terwijl de andere zich toespitst op de positie van de vrouw of de specifieke problematiek van kinderen en jongeren. Verreweg de meeste rechtswinkels (soms ook wetswinkel genaamd) hebben echter een generalistische dienstverlening. Dat wil zeggen dat u bijna elk denkbaar probleem kunt voorleggen.
  Kijk hier voor de Rechtswinkels: Platform Rechswinkels

  Juridische Schuld Info:
  Een handige website waar van alles te vinden is over Bezwaar maken, Schulden bij de overheid, Terugvordering uitkering, Kwijtschelding, Beslagvrije voet, Huurschuld, Schuld bij de Zorgverzekeraar en nog veel meer handige informatie waaronder ook allerlei voorbeeldbrieven om instantie’s aan te schrijven.
  Kijk hier voor alles: Juridische Schuld Info

  Let op!
  Lees alles op de desbetreffende website eerst goed door, want sommige geven alleen Gratis advies en andere helpen ook indien er verdere juridische stappen ondernomen moeten worden om u recht te krijgen. Vraag voor de zekerheid altijd van te voren of er kosten aan verbonden zijn indien het tot een procedure komt.

  Tot Slot:
  Deze maatschappij is aan het verloederen dankzij het afbraakbeleid van de regering VVD en PvdA en niet te vergeten de zogenaamde oppositiepartijen D66, SGP, CU en het CDA die in vele gevallen ook voor die afbraak wetten hebben mee gestemd!

  Op uitkeringsgerechtigden is een ware heksenjacht gaande en de angstcultuur viert hoogtij. Je recht halen is bijna onmogelijk gemaakt en het lijkt er veel op dat men uitkeringsgerechtigden geen enkel recht van een menswaardig bestaan meer wil geven. Ik vind dat dit afgelopen moet zijn, uitkeringsgerechtigden hebben het al moeilijk genoeg zonder die heksenjacht van de staat! Ik hoop dan ook dat mijn werk hier een klein beetje bijdraagt om een uitweg te bieden in die idiote jacht om mensen al hun waardigheid af te nemen

 38. Leefvorm

  Bedrag per maand zonder vakantiegeld Vakantiegeld per maand Bedrag per maand inclusief vakantiegeld
  U bent alleenstaande € 924,06 € 48,64 € 972,70
  U bent een alleenstaande ouder € 924,06 € 48,64 € 972,70
  U bent gehuwd € 1.320,09 € 69,48 € 1.389,57
  Waarom heeft een gehuwd stel geen kostendelersnorm?
  Waarom een gezin wel?Die ook nog zakken naar 50 procent uitkering.
  Omdat er meerdere inwonenden zijn, die hebben ook voedsel nodig.

 39. Het wettelijk sociaal minimum is 1489,37 euro per maand voor een echtpaar en 1122,55 euro voor een alleenstaande.
  Dit is wat ik lees.
  1122,55 voor een alleenstaande, een alleenstaande in de bijstand zonder kinderen?
  Als alleenstaande nu 650 per maand door de landelijke norm kostendeler.
  Voor de norm was het 960.
  wat klopt hier wel of niet?

 40. een lagere uitkering uitkering gekregen na toepassing van de kostendelersnorm. Dit blijkt uit antwoorden van het college aan GroenLinks.
  Per 1 juli hebben 422 personen in Breda, die al voor 1 januari 2015 een uitkering ontvingen, te maken met een verlaging van gemiddeld 180,11 euro per maand op de uitkering. Dit blijkt uit cijfers die het college in de brief noemt.

  Landelijke regeling
  “Uiteraard realiseren we ons dat de toepassing van de kostendelersnorm in sommige situaties onwenselijke gevolgen kan hebben.” De effecten hiervan worden ook landelijk in de gaten gehouden volgens het college. Het college stelt niet bij machten te zijn dit aan te passen. “De kostendelersnorm betreft een landelijke regeling en de maatschappelijke gevolgen daarvan dienen naar onze mening dan ook landelijk te worden onderzocht.”

  In de beantwoording geeft het college aan dat er geen plaatselijk onderzoek gaat plaatsvinden naar de gevolgen.
  De gevolgen zijn hier opgesomd:
  E300 minder op de rekening.
  Inwonende werkende veel of weinig loon, moet bijdragen,met de klemtoon moet.
  Bij te weinig inkomen vraagt de persoon ook maar bijstand aan, zodat de kostendelersnorm in ieder geval intact kan blijven.
  Hoe krom kan een systeem zijn?
  Wanneer een uitkeringsgerechtigde de 70 procent armoede geld wil behouden dan moet de inwonende maar in een eigen plek gaan voorzien. plus bijstand aanvragen bij te weinig inkomen.
  Gevolgen zijn uit een gerukte families! Alleen interesseert dat niemand!

  Hoe slim was die persoon en systemen die de kostendelersnorm op hebben gezet zonder over de gevolgen na te willen denken!
  Dat moet je als een uitkeringsgerechtigde doen,acties gaan doen zonder over de gevolgen na te gaan denken!
  Een goed voorbeeld van de politieke systemen en de bedenkers van regels om zoveel onverschilligheid te presenteren!
  Den niet meer na over de gevolgen van wat je doet!

 41. In Nederland wonen en leven in de bijstand.
  Bijstands regels zet de mens in een positie van fraudeur en tegen werking op elk gebied waar verbetering van positie naar de maatschappij toe in kan gaan komen.
  Elke vraag naar een opleiding die een mens goed in de maatschappij zet word afgewezen.
  Het mag niet.
  Kunnen wij als gemeente niet bij helpen.
  Er is geen geld voor.
  Er blijkt wel geld voor te zijn om jaren lang de bijstand door te blijven betalen!
  Mensen ondertussen saboteren op vooruitgang die heel goed mogelijk is.
  Jaren mag je horen wat allemaal niet kan en mag.
  Doe je het wel. Dan zet je jezelf aan risico om op straat te belanden.
  Het erge daaraan is dat er baan onverschilligheid is aangeleerd aan de mederwerkers.
  Alleen hun weg en mening van wat jij moet doen de enigste weg is .
  Het interesseert ze zelfs niet hoe jij als burger aan je geld gaat komen!
  Als je maar uit de bijstand gaat.
  Dat valt onder je baan uitvoeren als een robot.
  Mens zijn en een ander horen en zien valt totaal weg!
  Zijn dat de grond wetten van de grondwet in Nederland?
  Gemeentes sporen burgers aan om op elkaar te letten op elke manier.
  Van afval dumpen tot opvallend gedrag.
  Daar word zogeheten mens zijn om de maatschappij op orde te houden wel aangespoord.
  En in hun eigen baan moet het mens zijn weg vallen en regels en geld op de voorgrond staan.
  Wie heeft er toestemming gegeven om de mens met minachting en vernedering te mogen behandelen?
  Dit gaat buiten de grondwetten!
  Dwang en misbruik maken van een mindere financiele situatie van een burger is niemand toe bevoegd!
  Wanneer die macht wel word gebruikt op wat voor een burger vernederend en in een positie van fraudeur en bijstands trekker word geplaatst. Dan breek je een burger in menselijk zijn en eigenwaarde.
  De sturing van het leven is aan een volwassen burger zelf !
  Een robot die voor jouw het leven wil beslissen maakt een mens naar een minderwaardig mens!
  Waar zelfvertrouwen de kop in word gedrukt door de regels en dwang waar je aan moet voldoen.
  Nederland zou op het gebied van mens waardigheid juist op nummer 1 behoren te staan!
  Dat is het beeld in alle media en kranten hoe het zich als land promoot!
  Laat dit dan ook de realiteit zijn naar de burgers!
  Iedereen heeft de zelfde levens rechten.
  Om dwang en controle vrij te leven in een vrij Nederland.
  Zelfs op de laatste trede die de bijstand heet.
  Ook daar heeft de burger recht op mens mogen zijn en het eigen leven kan leven vanuit de waardigheid van de grondwet!

 42. De eigenwaarde en de overheid
  Ik doel nu op de rol van de overheid als werkgever of als opdrachtgever als het gaat om het respecteren van eigenwaarde. Zeker van de overheid mag respect voor eigenwaarde verwacht worden.
  De overheid gaat over de samenleving en moet zich dit goed realiseren. Iemand kwetsen in zijn eigenwaarde is gemakkelijk. Iemand ontslaan met respect voor iemands eigenwaarde is moeilijk. De overheid geeft een slecht voorbeeld wanneer hij als opdrachtgever of werkgever iemand kwijt wil raken door hem of haar diepgaand te kwetsen, al of niet met leugens. Wanneer dat standaard zou gebeuren, zou dat directe gevolgen kunnen hebben voor onze samenleving. Iemand die om wie hij is als persoon en niet om zijn disfunctioneren, door de overheid wordt weggejaagd, wordt feitelijk door de samenleving weggejaagd. Wij zijn namelijk met z’n allen verantwoordelijk voor onze overheid en zijn handelen.
  De overheid en zijn vertegenwoordigers (ambtenaren, bestuurders) geven het voorbeeld. Dat voorbeeld geeft de overheid al wanneer hij bijzondere groepen als onderwerp van politiek maakt. Openbare orde is bijvoorbeeld een legitiem onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer. Nederland als kader voor integratie voor ingezetenen die afkomstig zijn uit andere culturen, is ook een legitiem onderwerp op die agenda. Maar de benaming door een politieke partij van een groep mensen uit een andere cultuur in onze samenleving als onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer toont mijns inziens aan dat een niet-capabele ambtenaar de voorzitter van de Tweede Kamer destijds heeft ondersteund.
  Goed Functioneren zou de maat moeten zijn in Nederland waaraan professionals hun eigenwaarde mede ontlenen. De overheid en zijn vertegenwoordigers zouden ons daarbij moeten helpen. Iemand die zijn eigenwaarde alleen ontleent aan de hoge waardering die hij krijgt van zijn chef, heeft niet anders dan een gebrek aan eigenwaarde. Die lijdt aan misplaatste eigendunk.
  En de feiten van gemeenteambtenaren in hun baan bij sociale zaken wijken af van een goed voorbeeld om mensen in hun eigenwaarde te laten.
  wantrouwen en beslissen voor wat goed is voor een ander, controle en dwang uitoefenen,
  elk stukje prive moet prijsgegeven worden.
  Een mens in eigenwaarde laten is grenzen van een mens niet overgaan of overheen lopen.
  Intimideren en kleineren is wat gebeurt.
  Iemand kan goed functioneren bij gerespecteerde grenzen.
  Prive prive laten zijn.
  Wanneer de overheid daar al grenzen overgaat dmv. gedrag naar bijstand nodig hebbende mensen,
  dan valt daar al een een goed vb. zijn voor burgers goed weg.
  Controle,s die kleinerend en mensonterend zijn, het mag zegt de overheid.
  Een mens kan niet gezond functioneren onder dwang en fraudeur moeten zijn.
  Een stelsel wat mensen vernederd en ze het zelf niet willen zien.
  Dat is erg, dat er mensen op straat mogen leven, het mag zegt de overheid.
  Een tolerante overheid op veel gebieden.
  Loop erlangs, wij vinden het goed zegt de overheid.
  Zo langzamerhand word duidelijk hoe het systeem om zelfzucht en geld draait.
  Dat promoot op alle gebieden.
  Dat mensen lijden op straat of in armoede, wanneer word dat gepromoot dat daar alle veranderingen en acties op in gezet gaan worden! Dat de overheid daar ook zegt het mag goed gevonden worden dat geen enkel mens meer op straat of in armoede moet leven!
  Zet dat basisinkomen direct in zodat we als overheid een goed voorbeeld voor de burger zijn!
  Een vb van iedereen heeft recht op een goed en fijn leven in ons land!
  HET MAG!

 43. En dan zijn er de mensen die dwangarbeid hebben moeten uitvoeren, plakken, kleerhangers maken, rolletjes herstellen, scannen in ziekenhuizen, overal is de bedekte zogeheten goedwillende pogingen om je 3 maand aan werkritme te laten wennen,,,,,,,,,,,,is goed voor je,,,,,,,,,,positief blijven denken, je weet nooit wie je daar tegenkomt nog,goed je best doen en nog veel meer van al die lieve goedbedoelende woorden van werkcoaches die zo scoren op de lijst van hun baas.
  plaats zoveel mogelijk mensen in dat project.
  zeg voor die tijd wel dat het werken 32 uur ong. niks oplevert dan alleen de uitkering en dat het stopt na2, 3,4 maanden.
  Hoe houd je een mens goed voor de gek?
  sommigen geloofden ook nog dat het goed voor hun was.
  en vele andere vormen van bedekte dwangarbeid,
  liefst zo snel en zo veel plaatsen,werk je niet mee dan worden er nog andere uitvalswegen geprobeerd.
  Intimidatie vanuit de staat en regering.
  Wie had dat nou verwacht?

 44. Ik heb in de gemeente Vlissingen ook dwangarbeid moeten verrichten onder het mom van ‘vrijwilligerswerk’. Ik had nog het ‘geluk’ dat ik in een museum als gastheer moest werken maar al snel kwam ik erachter dat ik blij werd gemaakt met een dode mus. Er werd beloofd dat dit goed is voor mijn groei en kansen op de arbeidsmarkt, helaas waren er collega’s die dit suffe hersendodende werk al meer dan drie á vijf jaar deden, dus toen ik had mijn conclusies wel getrokken. Je werd daar vooral als slaaf behandeld en als je er tegen in ging dan belden ze de uitkeringsinstantie of je werd ermee gechanteerd.

  Naar mijn gevoel komt het erop neer dat wanneer je ouder bent dan 27 je als een kansloze stakker wordt behandeld. Tussen de 18 en 27 kun je nog subsidie krijgen voor een korte studie of cursus maar als je buiten die leeftijdsgroep val dan is het toch je reinste leeftijdsdiscriminatie?

 45. Vaak duurt het weken voordat we een bijstandsuitkering krijgen. De aanvraag wordt gescreend op ‘rechtmatigheid’, en we worden ingedeeld op kleur, gender en arbeids- en loonvermogen. Die indeling bepaalt mede hoe we als bijstandsgerechtigde worden ingeschaald op hun ‘participatieladder’. Die inschaling bepaalt dan weer wat we moeten doen voor een uitkering.

  Want als we het recht op die uitkering eenmaal hebben, moeten we ons gedragen alsof die uitkering een gunst is. Een gunst waarvoor we alles moeten doen wat ons wordt opgelegd. Als we dat niet doen, dan kan onze uitkering worden gekort en zelfs volledig stopgezet.

  We moeten dwangarbeiden: werk doen zonder ‘werknemers’-rechten en zonder bijbehorend loon. Of we moeten “arbeidsritme” opdoen en andere zogenaamde “werknemersvaardigheden” leren. Daarvoor moeten we naar sollicitatiecursussen en andere reïntegratietrajecten.

  Ook wordt er op aangedrongen dat we “vrijwilligerswerk” gaan doen. Dat is dan volgens de gemeente “niet echt verplicht”, maar het is wel degelijk de bedoeling dat we het gaan doen. Want we zijn volgens hun “niet zinvol” bezig. Als wij nou dat verplichte vrijwilligerswerk gaan doen, dan staan wij, baanlozen, ineens “volop in het Groningse stadsleven”. Alsof wij niet al leven, wonen en werken in deze samenleving!

  Onze uitkeringen zijn absurd laag en dat is een bewuste politieke keuze. Door die lage uitkeringen leven wij in armoede. De gemeente ziet dat anders: omdat wij “niet-participeren” (baanloos zijn) zijn de bijstandsuitkeringen zo laag. Dat is een hele kromme redenering en daar houdt het niet op! De gedachte is: als wij nu maar dat “vrijwilligerswerk” gaan doen, dan “voelen” wij ons niet meer arm. Dan nemen wij zelf de oorzaak van het armoedeprobleem weg. Alsof armoede een ‘gevoelskwestie’ is en in de praktijk niet bestaat.

  De gemeente wil “sociaal” gaan experimenteren binnen de Sociale Zekerheid. De plannetjes daarvoor zijn onder andere, dat we zelf geld “mogen” gaan verdienen. Door onze ‘diensten’ te verkopen bijvoorbeeld, als flexibele ZZP’er. Dan moeten we individueel met elkaar gaan concurreren op de “vrije markt”. Arbeidsethos 2.0! En als we dan geld ‘bijverdienen’, dan “mogen” we dat misschien zomaar houden. Bovenop onze uitkering. Dat is nog een slinkse manier waarop de gemeente ons zelf het baanlozen en – armoedeprobleem wil laten oplossen! Dan zijn wij baanlozen pas ‘zinvol’ bezig!?

  Voor deze politieke framing en ‘probleem’- oplossingen passen wij!

  DwangArbeid Nee Groningen pikt het niet en eist:

  hogere uitkeringen (armoede is illegaal!)
  het einde van de inlichtingenplicht
  het stopzetten van de ‘Kansen in Kaart’-gesprekken
  de afschaffing van dwangarbeid (werkervaringsplaatsen, verplicht vrijwilligerswerk, reïntegratietrajecten)
  beëindiging van het sanctioneringsbeleid
  een goede bestaanszekerheid voor iedereen
  een einde aan de propaganda van het arbeidsethos

 46. Mensen die met een uitkering thuis zitten zijn beter af als ze wel vrijwilligerswerk doen of op een andere manier actief zijn”, aldus de Groningse GroenLinks-wethouder Gijsbertsen. En dat is ook gunstig voor zorgverzekeraars, want “mensen die actief zijn voelen zich beter over zichzelf en voelen zich ook gezonder en doen daarom minder een beroep op zorg.” Bijstandsgerechtigde stadjers worden nu opgeroepen om thuis “in gesprek” te gaan met de gemeente Groningen. Die wil van zo’n zevenduizend “kansarmen” uitvogelen waar hun “talenten en mogelijkheden” liggen. Sprak men eerder nog van “keukentafelgesprekken”, tegenwoordig noemt men deze massascreening “Kansen in Kaart” (KiK). Bij de uitnodigingsbrief (pdf) voor de screening zit een pakketje papieren. Actiecomité DwangArbeid Nee Groningen (DANG), waaraan ook Doorbraak meedoet, nam het pakketje door. Voor wie onbekend is met dit soort vragenlijsten: val niet van je stoel! Keep calm, keep reading and get angry.

  Een inleidend A4-tje (pdf) introduceert de KiK-gesprekken. Ze zouden louter uit nieuwsgierigheid worden gevoerd, “want iedereen wil uiteindelijk toch zinvol bezig zijn?” Zo begint de gemeente al meteen met de vervelende suggestie dat bijstandsgerechtigden nog niet zinvol bezig zouden zijn. Maar dat wil men natuurlijk het liefst van de baanloze zelf horen. En wat vinden ze van hun wijk en van de activiteiten die daar plaatsvinden? En hoe zien ze zichzelf binnen dat geheel? De baanlozen mogen het de gemeente nu vertellen, want “het woord is nu aan u”, en “de gemeente volgt!” Maar wat meteen opvalt is dat de vragenlijst feitelijk meer een lijst stellingen is. Maar waarom wordt die dan als vragenlijst opgevoerd?

  Typerend voor het type samenleving dat we inmiddels geworden zijn, worden ook baanlozen uitsluitend nog benaderd met economiserende termen als “talenten en mogelijkheden”. Iedereen moet immers “meedoen” en iedereen heeft “capaciteiten”. Zo moeten baanlozen naar zichzelf gaan kijken. Maar bovenal moeten ze gaan “participeren”. Want baanlozen leven volgens dit soort denken niet echt in de maatschappij. Nee, ze staan daar buiten. Ze zijn naar buiten gewerkt, want ze zijn onrendabel, ze kosten geld. De uitkering, de bestaanszekerheid van de baanlozen, moet voortaan worden “verdiend”. Maar nogmaals, de gesprekken zijn echt uitsluitend in het belang van de baanloze stadjers, hoor!

  Het pakketje papier op de keukentafel.
  Het pakketje papier op de keukentafel.
  Om het inleidende A4-tje dat bovenop ligt beter te kunnen lezen (PDF) klik hier.

  Baanlozen als probleem

  Alsof de gemeente daadwerkelijk zou gaan “luisteren” naar mensen die “een probleem” vormen voor de gemeente. Sterker nog, baanloze bijstandsgerechtigden vormen een “enorm probleem” voor de gehele maatschappij! Daarom worden ze al decennia lang bestreden. Baanloosheid en het recht op sociale zekerheid vormen een “gigantisch probleem” dat moet worden op-ge-lost.

  Liefst zou men “het probleem” willen doen verdwijnen zoals jaren terug het “probleem van arbeidsongeschiktheid/profiterende niet echt zieke WAO-ers” grondig werd “opgelost”. Meerdere ronden van massale herkeuringen brachten het aantal “rechtmatige” WAO-uitkeringen sterk terug. En nog steeds zetten politiek, wetenschap en professionals in op het terugbrengen van het “probleem” van de chronisch zieke mensen en hun recht op bestaanszekerheid, nu binnen de Participatiewet.

  Enkele van de vragen.
  De volledige lijst vind je hier (pdf).De volgende vragen gaan over de bezigheden die u mogelijk doet op een doorsnee dag.13. Heeft u lichamelijk moeite met:
  – een tafel verplaatsen, stofzuigen, zwemmen of fietsen
  Ja Nee Een beetje
  – een paar trappen oplopen
  Ja Nee Een beetje14. Bent u in het afgelopen half jaar behandeld voor psychische problemen?
  Ja Nee
  18a. Hoe vaak heeft u contact met een of meer familieleden?
  1 of meerdere keren per week
  1 keer per maand
  2 keer per maand
  3 keer per maand
  zelden of nooit

  18b. Hoe vaak heeft u contact met vrienden, vriendinnen of goede kennissen?
  1 of meerdere keren per week
  1 keer per maand
  2 keer per maand
  3 keer per maand
  zelden of nooit

  18c. Hoe vaak heeft u contact met buren of mensen die bij u in de straat wonen?
  1 of meerdere keren per week
  1 keer per maand
  2 keer per maand
  3 keer per maand
  zelden of nooit

  19. Zelfredzaamheid
  a. ik vind het makkelijk om anderen om hulp te vragen.
  Mee eens Neutraal Mee oneens

  b. ik weet hulp te vinden als buren, vrienden of familie mij niet kunnen helpen.
  Mee eens Neutraal Mee oneens

  20. Activiteiten
  a. Als ik zie dat mensen hulp nodig hebben, dan bied ik dat aan.
  Mee eens Neutraal Mee oneens

  b. Om bezig te zijn, zou ik graag op vrijwillige basis iets willen doen.
  Mee eens Neutraal Mee oneens

  c. Ik ben actief en vind dat leuk om te doen.
  Mee eens Neutraal Mee oneens

  21. Schulden
  a. een lening en rood staan vind ik niet erg.
  Mee eens Neutraal Mee oneens

  23. Doet u momenteel vrijwilligerswerk?
  b. Hoeveel uren per week doet u vrijwilligerswerk?
  1-5 uur per week
  5-10 uur per week
  10-20 uur per week
  20 uur per week of meer

  c. Zou u meer uren vrijwilligerswerk willen doen?
  Ja, ik kan en wil meer uren vrijwilligerswerk doen
  Nee, ik ben tevreden met het aantal uren wat ik nu heb
  Nee, het aantal uren wat ik nu heb is maximaal

  d. Zo ja, in welke sector zou dat dan zijn?
  Zorg (bijv. verzorgingshuis, ziekenhuis, verpleeghuis etc.)
  Maatschappelijke organisatie (bijv. buurthuis, Stip, Humanitas etc.)
  Vereniging
  Sportclub
  School

  De volgende vragen gaan over hoeveel steun u krijgt uit uw omgeving bij het zoeken naar een betaalde baan.

  28. a. Ik ken mensen die mijn kunnen helpen bij het vinden van een baan.
  Ja
  Nee

  c. Anderen moedigen mij aan om werk te vinden.
  Vaak Soms Nooit

  De volgende vragen gaan over uw werkvermogen. Met “werkvermogen” bedoelen wij de mate waarin u lichamelijk en psychisch in staat bent om te werken. Waarbij 1 een laag werkvermogen is en 10 een hoog werkvermogen.

  29. Welk cijfer zou u momenteel aan uw werkvermogen toekennen?
  Slecht 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Goed

  33. Hoe belangrijk vinden de volgende personen het dat u aan het werk gaat/betaald werk zoekt?
  a. Naaste familie en partner
  Belangrijk Neutraal Onbelangrijk

  b. Uw vrienden en kennissen
  Belangrijk Neutraal Onbelangrijk

  c. Mensen bij u in de buurt
  Belangrijk Neutraal Onbelangrijk

  Vragen voor baanlozen

  In de vragenlijst, en waarschijnlijk ook tijdens het persoonlijke gesprekje met een ingehuurde getrainde professional, wordt de baanloze van top tot teen gescreend. Er wordt gekeken naar hun “praktisch functioneren”: hoe hoog is iemands opleiding, hoe taalvaardig is iemand, kan een baanloze met een computer en internet omgaan? Kan een baanloze huishoudelijke klussen doen? Misschien nog andere dingetjes?

  Er wordt gescreend op “psychisch functioneren”, ofwel ‘welbevinden’. Heeft de baanloze een psychiatrische achtergrond, stoornis, is de persoon in behandeling, aan de medicijnen? Er wordt ook gekeken naar verslavingsgedrag: is iemand verslaafd (geweest) en daarvoor behandeld? Zo ja, bij wie en hoelang enzovoorts. En hoe is dan het contact met de hulpverleners? Is de baanloze in aanraking geweest met Justitie, gedetineerd geweest? Alsof deze informatie niet superpersoonlijk is.

  Wat doet de baanloze zoal overdag? Dagbesteding heet dat. Opvallend aan de vragenlijst is dat er wordt gestuurd richting vrijwilligerswerk. Geeft een baanloze aan vrijwillig iets te doen, dan wordt dat meteen verder uitgeplozen. Ook moeten ze aangeven hoeveel uur vrijwilligerswerk ze zouden willen doen. En fijn: de makers van de lijst met stellingen hebben de soorten vrijwilligerswerk al voorgekookt. Activisme staat er alvast niet bij.

  Is de baanloze kapot?

  Of de baanloze lichamelijk nog een beetje “functioneert” wordt ook goed bekeken: doet ie het nog, of is ie kapot? Kan de baanloze stofzuigen, tafels verplaatsen, traplopen of zwemmen? En hoe schat de baanloze het zelf in: kan hij of zij fysiek werk doen? Daarbij moeten baanlozen zichzelf nota bene inschalen. Dat geldt ook voor de zogenaamde psychische belasting: baanlozen moeten zichzelf een cijfer toekennen.

  Er wordt gevraagd naar kansen op betaald werk, en of de baanlozen überhaupt nog betaald of onbetaald willen werken. Of ze hun kansen op de arbeidsmarkt hoog of laag inschatten. Kunnen ze de website van het UWV wel vinden…

  Uiteraard wordt er ook gescreend op consumptiegedrag en financiële schulden. Hoe denkt de baanloze over rood staan? Over geld lenen? Die twee worden trouwens onlosmakelijk met elkaar verbonden bij de stelling. Alsof het goed mogelijk is om met een bijstandsuitkering uiteindelijk niet in financiële problemen te geraken. Ook wordt er gevist naar hoe druk baanlozen zich maken over hun financiële situatie: liggen ze wel eens wakker om geldzorgen? En zijn ze bekend met de “armoede-verlichtende” maatregelen van de gemeente Groningen? Willen ze daar informatie over ontvangen?

  Er wordt gekeken naar hoe baanlozen “sociaal functioneren”. Heeft de baanloze contact met gezin, familie, vrienden en de woonomgeving? Hoe is dat contact? Hoe vaak ziet de baanloze familie, vrienden, kennissen en buurtgenoten? Wat doet de baanloze allemaal voor die mensen? Doet die sociale omgeving ook wel eens iets voor de baanloze? En oh, doet u soms aan mantelzorg? En zo ja, voor wie dan? Hoe wederkerig is de sociale omgeving, en hoe beziet de baanloze wederkerigheid.

  Vooral de stellende vragen over sociale contacten zijn schandalig. Er wordt ijskoud gevraagd of mensen in de omgeving van de baanloze het erg vinden dat hij of zij geen baan heeft! Hoe groot is de sociale druk om “iets te gaan doen”? Zien vrienden en familie de baanloze ook als lamtak, profiteur, zinloos mens? Het stigma wordt bevestigd binnen de vragen, de baanloze wordt er nog eens fijntjes op gewezen dat zijn of haar omgeving dat vast ook erg vindt! En ga nou eens iets doen, maak jezelf nuttig, want dat vinden je familie, vrienden, kennissen en omgeving ook erg belangrijk!

  Baanlozen moeten zichzelf “oplossen”

  Waar het om gaat is dat baanlozen zich van hun baanlozenschande ontdoen. Ze moeten het stigma voortdurend zelf ontkrachten. Ze moeten voortdurend gaan bewijzen dat ze in de samenleving staan. Alleen zo mogen ze nog in die maatschappij leven. Bijstandsgerechtigden moeten hun armoede – veroorzaakt onder andere door de absurd lage uitkeringen – aanvaarden en zo als het ware “oplossen”. Immers, wanneer armoede geen “probleem” meer is, dan bestaat het eigenlijk ook niet meer.

  Maar baanlozen moeten meer “problemen” gaan oplossen. Ze moeten gratis het werk gaan doen dat voorheen betaald gedaan werd, door ‘werknemers’. Baanlozen moeten verpauperde – want minder budget – buurten gaan opleuken en opknappen. Baanlozen moeten hulpbehoevende mensen gaan ondersteunen. Baanlozen moeten zichzelf ook gaan onderscheiden van andere baanlozen. Dat doen ze door mee te werken aan de screening. Bij die screening worden de gevolgen van de “problemen” als stellingen geponeerd. De baanloze moet de gevolgen erkennen en aangeven ermee aan de slag te willen gaan. Over de oorzaken, over de “problemen” zelf, wordt vanzelfsprekend niet gesproken. Nee, de baanlozen gaan elk individueel de gevolgen aanpakken.

  Laat je niet in jouw kaarten kijken

  Gijsbertsen meldde op 23 maart vol trots op RTVnoord dat 31 uitkeringsgerechtigden na een “Kansen in Kaart”-gesprek een programma “mogen” volgen bij het Centrum naar Werk, waarna ze zes maanden “stage gaan lopen” bij een werkgever. Dat riekt natuurlijk naar dwangarbeid!

  Wat er met de antwoorden van de baanlozen gebeurt? Die worden netjes digitaal verwerkt en in sommige gevallen kan men heel snel “matchen”. Zo weten we dat een baanloze, niet lachen, is doorgestuurd naar een heus reïntegratietraject. Terwijl die juist aangegeven had al meerdere reïntegratietrajecten achter de rug te hebben zonder een door haar gewenst resultaat: een betaalde baan.

  We hoorden van baanlozen dat ze simpelweg niet mee willen doen, zich afmelden en dan te horen krijgen: “oh, nou, belt u maar als u behoefte heeft aan een gesprek…” Maar het is niet waarschijnlijk dat er baanlozen bestaan die “behoefte” hebben aan een gesprek met een uitzendkracht aan de hand van een meer dan dubbelzinnige en smerige stellingenlijst. Of “behoefte” hebben aan nog meer druk, zoals die wordt opgevoerd door professionals uit de reïntegratie-industrie. Ja, een industrie. Want ook via dit project worden weer bakken geld verdiend door de mensen die de baanloze stadjers screenen, bekloppen, bestempelen, bemeten en in hokjes proppen.

  Het advies van DANG: laat je niet in je kaarten kijken. Bel af, massaal! Weiger mee te werken aan het “oplossen” van jezelf als was je het “probleem”. En dan maar zien hoe nieuwsgierig en voorkomend de gemeente Groningen blijft. Vooralsnog levert het niet meewerken aan de vragenlijst en het gesprek geen sancties op. Het “vergeten” van het gesprek ook niet, zo blijkt uit herinneringsbrieven (pdf) van de gemeente. Wel heeft Gijsbertsen inmiddels te kennen gegeven dat de gemeente nadenkt “over een manier om de mensen die een gesprek weigeren toch te stimuleren iets te gaan doen”.

  PS Heb jij een afspraakbrief voor een gesprek ontvangen? Of al een “Kansen in Kaart”-gesprek gehad? Wij horen graag van jou hoe dat is gegaan en wat jij ervan vindt. Of moet je binnenkort dat gesprek voeren en wil je dat eigenlijk niet? Heb je andere vragen over de gesprekken of de vragenlijst? Neem contact met ons op via dwangarbeidneegroningen@gmail.com of bel: 06 57 33 52 39.

 47. Dwangarbeiders moeten bij de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) patiëntendossiers inscannen. Daarover ontstond vorige week ophef. Uit veel van de bezorgde en boze reacties sprak helaas niet zo’n positief beeld van uitkeringsgerechtigden. Alsof die het niet zo nauw nemen met privacy. De omgekeerde wereld, want als er één groep is die gestript wordt van elke vorm van privacy dan zijn het de uitkeringsgerechtigden wel.

  Vorige week publiceerden we het verhaal van Bram Reinders over een bijstandsgerechtigde kennis die medische dossiers moet scannen bij het ziekenhuis. “Deze persoon doet gewoon (dwang)arbeid, en bij arbeid hoort een gewoon salaris. En bij weigering van dit soort projecten worden mensen gekort op hun uitkering, dus de keuze om het niet te doen komt hen duur te staan. Dit soort projecten is koren op de molen van werkgevers en instellingen, want waar ze geen goedkope Oost-Europese arbeidskrachten kunnen inzetten, maken ze (mis)gebruik van gratis uitkeringsgerechtigden en houden zich dus bezig met de zuiverste vorm van dwangarbeid”, schreef Reinders.

  Winkelen

  De verantwoordelijke gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum waren een week eerder ook al in het nieuws. Toen vanwege het “Fit voor Werk”-reïntegratietraject met zijn winkelen-en-terugleggen exercities bij Lidl. Na het bekend worden van die vernederingen stak er een storm van woede op, en binnen een dag was het gedwongen winkelen-en-terugleggen geschrapt (… als we wethouder Meindert Joostens mogen geloven). Hoe anders waren de reacties na de onthulling van de dwangarbeid in het ziekenhuis.

  Men zou reacties verwachten als: ‘Wat? Wéér dwangarbeid in Delfzijl? Hoe vernederend. Ik schaam me rot. Ik zou die dossiers gelijk door de papierversnipperaar halen. Ik zou dat ziekenhuis boycotten! Laat die reïntegratiecoaches lekker zelf dossiers gaan inscannen! Wat erg zeg! Ontslag voor de ambtenaren die dit hebben bedacht! Misbruik en uitbuiting! Dit kan toch niet waar zijn? Belachelijk! Ik bel een politieke partij, en ik roep de bond erbij.’

  En er waren inderdaad enkele van zulke reacties – ‘Mensen moeten gewoon loon krijgen! Dit is inderdaad dwangarbeid! Ik heb dit ook moeten doen in 2012!’ – maar het gros was heel anders, en richtte zich op de privacy: ‘Ik maak me grote zorgen om de privacy! Hebben die mensen wel een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)? Laten ze onopgeleide mensen met medische dossiers werken? Belachelijk, daar gaat onze privacy! Als ze willen kunnen ze zo al onze gegevens inzien! Dit moeten de privacy-wachthonden weten! Help Piratenpartij! Die mensen kunnen misbruik maken van patiëntengegevens!’

  Privacy

  Dat was dus ook precies waarover Mike Tomale van de Groningerkrant.nl begon toen hij navraag deed bij de verantwoordelijken: de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Noordoost en het ziekenhuis. Die stelden zijn lezers gerust: “Indien het tot een overeenkomst komt ondertekent de werkzoekende een geheimhoudingsverklaring. Dit is dezelfde verklaring die ook regulier personeel ondertekent bij indiensttreding.”

  Op zich is de bezorgdheid over privacygevoelige informatie niet vreemd. Dagelijks gaan duizenden ogen over persoonlijke gegevens. Van postbode tot huisarts. Van scholen tot consultatiebureaus. Van woningbouwverenigingen tot winkels. Van uitzendbureaus tot werkgevers. Van gemeenten tot overheidsinstanties.

  Maar het is onverteerbaar dat veel mensen zich bij deze schandalige kwestie rond het ziekenhuis juist in eerste instantie zorgen maken over de privacy en niet over de dwangarbeid. Dat heeft alles te maken met de voortdurende overheidspropaganda over profiterende en onbetrouwbare bijstandsgerechtigden. Het is een schandaal binnen een schandaal dat men zich meer zorgen maakt over privacy wanneer uitkeringsgerechtigden een dossier door hun handen laten gaan dan wanneer betaalde krachten dat zouden doen. Bovendien: als er één groep mensen is in Nederland die het slachtoffer is van privacyschendingen dan zijn het de bijstandsgerechtigden zelf. En dan hebben we het over wettelijk gesanctioneerde privacyschendingen.

  Baanlozen die een uitkering aanvragen moeten hun privacy volledig opgeven. Ze worden van top tot teen doorgelicht. Elke deur moet worden geopend en geen steen blijft liggen. Ook nadat het recht op een uitkering is verkregen, is de privacy van bijstandsgerechtigden zo goed als nihil. Bankafschriften, bonnetjes, hobby´s, slaapkamers, leefstijl, samenlevingsvormen, kinderen, partners… niets en niemand is ‘veilig’. Uitkeringsgerechtigden moeten hun privacy opgeven in ruil voor die minimale (en daardoor eeuwig bedreigde) bestaanszekerheid.

  En bijstandsgerechtigden moeten doen wat ze wordt opgedragen. Zo niet, dan worden er sancties opgelegd. Het volledig stopzetten of een tot drie maanden durende korting op de uitkering met uiteindelijk honger en dakloosheid als gevolg. En dat geldt ook voor de dwangarbeiders in het ziekenhuis.

  Dwangarbeid

  De dwangarbeiders in het ziekenhuis tekenen precies zo’n geheimhoudingsverklaring als de reguliere ‘werknemers’, dus dat is het probleem niet. Het probleem is de dwangarbeid. De ISD spreekt eufemistisch over “ervaringsplekken” om “werknemersvaardigheden” op te doen. En het ziekenhuis verklaarde dat de bijstandsgerechtigden echt “mogen” solliciteren, en sommigen schijnen na drie tot zes maanden dwangarbeid “soms” aan een baan binnen dezelfde organisatie te komen.

  Hoe die “werknemersvaardigheden” in het ziekenhuis aangeleerd worden? Daarover zegt het ziekenhuis: “Een van de mogelijkheden is vervolgens dat de werkzoekende de vaste medewerkers van het scanarchief ondersteunt bij het voorbereiden van scanwerkzaamheden. Het scanarchief bevindt zich intern bij het ziekenhuis. Werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het controleren of alle nietjes zijn verwijderd en er geen pagina’s gevouwen zijn, zodat het scannen zelf soepel kan verlopen. In praktijk gebeurt dit op een dag door een tot twee werkzoekenden. Ze staan daarbij altijd en honderd procent van de tijd onder supervisie van onze vaste medewerkers die het werk ook verrichten. Meestal blijven werkzoekenden drie tot zes maanden bij het Ommelander Ziekenhuis.”

  Kassa! Voor het ziekenhuis dan. Want de dwangarbeiders moeten van een uitkering rondkomen in plaats van een regulier loon. En het ziekenhuis helpt zichzelf via deze constructie ook nog eens aan een “sociale uitstraling”. Over de ruggen dus van bijstandsgerechtigden die zuchten onder een repressief bijstandsregime.

  Heb jij ook ervaring met dwangarbeid? Ken jij mensen die moeten dwangarbeiden? Kom ermee naar buiten! Je kunt het ook bij ons melden. Mail: dwangarbeidneegroningen@gmail.com (als je in Noord-Nederland woont) of dwangarbeid@doorbraak.eu (voor de rest van het land).

 48. Hoe gaat het met je nadat je een gesprek met een klantmanager hebt gehad?
  Feiten op een rij.
  Je bent gekleineerd.
  Naar beneden gehaald.
  Ik doe er toch niet toe.
  Ik ben lastig voor de maatschappij.
  Ik ben toch niks waard.
  Afgekraakt met slimme gesprekstechnieken.
  En ja dit gebeurt.
  In elke gemeente word dit beleid gevoerd om met verborgen disrespect met een uitkeringstrekker zo om te gaan.
  Wat fijn dat we in een rijk en vrij land leven.
  Een land wat uitkeringstrekkers heel langzaam nog meer naar de afgrond worden geduwd.
  Behandel ze als vuil wat er niet meer toe doet.
  Laat ze maar zien dat ze niet willen werken.
  Straf ze maar goed af.
  De politiek staat hier goed achter.
  Hoe maak je een mens nog meer onwaardig?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.