schalieUit onafhankelijk onderzoek van ingenieursbureau Witteveen+Bos blijkt dat de risico’s van opsporing en winning van schaliegas goed te ondervangen zijn,   schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) op 26 augustus 2013 aan de Tweede Kamer.

Minister Kamp beslist over de winning van schaliegas op basis van onvolledig onderzoek uitgevoerd door partijen die zelf geld verdienen aan de schaliegasindustrie (Witteveen+Bos). Hij heeft haast om de winning zo snel mogelijk toe te laten. Je kan je afvragen in wiens belang, want de burger heeft er alleen maar nadelen van zoals lucht- en waterverontreiniging en meer kans op aardbevingen.

Er wordt nu nog geen besluit genomen over eventuele proefboringen. Eerst moet een commissie van deskundigen (Commissie voor de milieueffectrapportage) nog advies uitbrengen over het rapport, daarna gaat het naar de Tweede Kamer.

“Het ging eigenlijk al mis bij de onderzoeksopzet,” zegt Willem Jan Atsma, vice-voorzitter van Schaliegasvrij Nederland, “Wij hebben geprobeerd Economische Zaken te bewegen het onderzoek breder van opzet te maken, en het onderzoek meer toe te spitsen op de Nederlandse situatie. Desondanks is men blijven vasthouden aan een beperkte opzet van het onderzoek. Het is verre van geruststellend dat minister Kamp op grond van een dergelijk onvolledig en gehaast bureauonderzoek, uitgevoerd door partijen die zelf geld verdienen aan de schaliegasindustrie, zijn beleid formuleert.”
Landen als Duitsland en Ierland hebben meerdere jaren uitgetrokken voor soortgelijke onderzoeken, en de uitkomst van het grote onderzoek van de Amerikaanse Environmental Protection Agency naar de effecten van ‘fracking’ (het kraken van de schalielaag door het onder hoge druk inbrengen van water, zand en chemicaliën) op de kwaliteit van grondwater nog tot 2016 op zich laat wachten. In gebieden waar al jaren winning van schaliegas en schalieolie plaatsvindt, manifesteren zich nog regelmatig nieuwe, onvoorziene gevolgen. Zoals waterverontreiniging, gezondheidsbedreigende luchtvervuiling en toename van het aantal aardbevingen door ondergrondse lozing van het vele afvalwater wat deze industrie produceert. De milieurisico’s zijn veel minder beheersbaar dan de gasindustrie doet voorkomen. zie Groningen.

Commentaar
De winning van schaliegas is de zoveelste blunder van Rutte 2. Je kan je natuurlijk afvragen of dit wel zo´n  blunder is. De olie- en gasindustrie zal er  enorm van profiteren. De burger heeft weer het nakijken.

Rob Vellekoop, 26 augustus 2013, delangemars.nl

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.