Gezocht: Voedselboswachters voor Nederland en België

Op tientallen plaatsen in Nederland en België wordt gezocht naar collega-Voedselboswachters, die willen helpen bij bestaande initiatieven of met anderen nieuwe voedselbossen willen realiseren. In meer dan 100 ha voedselbos zijn al Voedselboswachters werkzaam.

Een Voedselboswachter heeft een of meer van de volgende vaardigheden nodig: initiator, organisator, liefhebber van de natuur, netwerker, idealist, maar bovenal iemand die bereid is tot samenwerking want er moet veel via samenwerking met overheden, organisaties en andere deelnemers geregeld worden voordat een voedselbos kan worden gerealiseerd. De eetbare bossen zijn de beste vorm van samenwerking tussen de mens, de natuur en de aarde. De Voedselboswachter is hiervoor de ambassadeur.

Het oudste voedselbos van Nederland ligt in Groesbeek en is aangelegd in 2010. Sindsdien maakt het idee een stormachtige groei door en is er al voor meer dan 100 ha aan permacultuur bossen aangelegd.

Voedselbossen zullen op termijn de landbouw en ons landschap drastisch gaan veranderen. Zij worden gezien als een leefbaar alternatief en een manier om de uitputting van de aarde te voorkomen, daarnaast biedt het mensen de mogelijkheid (deels) zelfvoorzienend te gaan leven door met de natuur samen te werken in plaats van er tegen in.

Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen, zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme oproept. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems.

Het zou geweldig zijn als elk gehucht, dorp en stad minimaal één voedselbos heeft met eetbare en andere nuttige planten. Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?

forest-garden1Hoe leg je een voedselbos aan?

De kennis over de aanleg van eetbare bostuinen / voedselbossen is inmiddels uitgebreid aanwezig.
– Artikel over dit onderwerp Openbaar groen wordt oogstbaar groen.
– Gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia LimarevaHandboek aanleg en beheer van voedselbossen

– Voor de mensen die overheden willen overtuigen is dit onderzoeksrapport van de provincie Flevoland naar voedselbossen ideaal om eens te bekijken en door te sturen naar de betreffende ambtenaren om ze te informeren over de mogelijkheden van voedselbossen in de gemeente en/of provincie.

– Praktijkervaring. Onder andere Food Forestry Nederland met Wouter van Eck en Xavier San Giorgi zijn al vele jaren actief en hebben verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek met meer dan 175 verschillende soorten planten (zie plantenlijst).En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten, deze is te vinden op: voedselbos.arborealis.nl.

Forest_Garden_TCP

Contact

Mensen die Voedselboswachter willen worden en voor het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving willen zorgen samen met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en kijken of er andere geïnteresseerden in hun buurt zijn.
Ook is een – Voedselbossenkaart van Nederland en België – te vinden op de website van Van Akker naar Bos met vele voedselbossen. Vind een voedselbos in je buurt en doe daar inspiratie op.

09-the-seven-layers-of-a-forest-garden

Interesse om zelf voedselboswachter te worden?

1) Zoek en lees informatie hierover door, bekijk films en documentaires
De 7 lagen beplanting van een eetbare bostuin
Openbaar groen wordt oogstbaar groen
– Download – Handboek aanleg en beheer van voedselbossen (mirror)
– Download – Studie over voedselbossen door de provincie Flevoland (mirror)

2) Word lid van de beschikbare netwerken en stel hier vragen, deel de uitdagingen en inspireer anderen
Permacultuur facebookgroep (±11.500 leden)
– Voedselbossen facebookgroep (±4.000 leden)
– Kijk of er anderen in je buurt zijn die ook voedselboswachter willen worden en meld jezelf hier aan zodat anderen je kunnen vinden.
–  Bekijk de Voedselbossenkaart van Nederland en België om een voedselbos in je eigen buurt te vinden.

3) Begin met het aanleggen van een voedselbos in je eigen omgeving.
Tips bij het zoeken en vinden van grond voor je project
Eetbare planten- en paddenstoelendatabase om een overzicht te krijgen van welke planten je in welke lagen kunt planten
Ruil/ontvang/stekplanten voor het voedselbos
– Bestel planten o.a. bij www.voedselbos.arborealis.nl

Nog meer info: permacultuurnederland.org

8 Comments

  1. Voedselbossen, dat klinkt als een prachtig initiatief, mits afkomstig van de bewoners uit de directe omgeving. Maar ik lees ook hierboven “het idee is mede ontstaan door transition towns”. En daar wringt de schoen. Hier zijn de groene fascisten, de veranderclub, aan het werk. De groene initiatieven worden gebruikt om lokaal te infiltreren en beleid aan te sturen naar de beoogde unipolaire werelddominantie van de globalisten.
    Transistion towns gaan hand in hand met Agenda21 en het Climate Change beleid. We weten inmiddels dat het hele global warming verhaal een grote oplichterij is en bevolkingsreductie als einddoel heeft d.m.v. verarming van de bevolking door wereldwijde belasting op CO2, beperking van bewegingsruimte omdat de mens schadelijk is voor de aarde en het ontzeggen van energiegebruik voor de massa. Natuurlijk blijven de echte natuurverziekers, de kapitalisten, de oliemagnaten, big farma, de banken, kortom dezelfde globalisten, buiten schot. De bevolking wordt gedwongen te wonen in overvolle steden waar volledige bevolkingscontrole d.m.v. energiebeperking (smartmeters), voedsel- en watercontrole, beperking van bewegingsvrijheid (autoverbod en verbod zones in de natuur voor de natuurontwrichtende mensen).
    Het wonen zonder gas- en electra-aansluiting wordt enorm gepromoot en er zijn al veel woningen gerealiseerd onder het mom van “zeer duurzame woningen”.
    Enfin, vorm je eigen mening. Hier de site van transition towns Nederland. Zij hebben hun naam recent veranderd in Transitie Nederland. Hm, gaat dus de goede kan op voor de groene fascisten.
    https://www.transitiontowns.nl
    https://www.occupycorporatism.com/transition-towns-agenda-21-comes-to-life/
    http://www.larouchepub.com/eiw/public/greenfascismpromo/pdf/EIR_GreenF-teaser.pdf

  2. en wie krijgt straks de kans om de anderen straks voor te zijn als er geoogst kan worden … wordt het gebied afgesloten voor het publiek …? ls er dan toezicht? wie betaalt er voor aankoop en verzorging ? wie gaat deze vragen beantwoorden ??

    • Beste Paul, er zijn voedselbossen die al een aantal jaar bestaan zoals in Nijmegen. Kijk naar de manier waarop deze is opgezet en zoals je weet vergt permacultuur zo goed als geen onderhoud, de natuur gaat zijn gang…precies zoals het hoort…

  3. Voedselbos, specialisten, ecologie en tijd.

    Bedankt Rob, voor de overvloedige informatie. Er zit altijd wel weer iets bij waar een ieder bij aan kan haken. Wel kom ik binnen het voedselbos-gebeuren(hype?) nog veel theoretisch specialistisch geneuzel tegen. Maar ook onvoldoende kennis van ecologische processen. Ecologisch betekent in overeenstemming met de natuurlijke verhouding tussen omgeving en de organismen die erin leven.

    Specialisten en ecologie
    Het ecologisch inzicht is ook bij veel hooggeschoolde voedselbosspecialisten vaak nog zeer matig. Een voedselbos uit de grond stampen is een, een werkelijk duurzaam voedselbos creëren is twee.Kijk bij de bodemprocessen passende in het geheel eens bij de biodymaische boeren van het eerste uur.

    Voor wie is het voedselbos?
    Het hierboven geschetste Seven Layers of a Forest Garden heeft bijvoorbeeld een wat eenzijdig (kapitalistisch gedachten)fundament. Het geheel berust naar mijn mening te veel op eenzijdige voedselproductie van en voor de mens. Dit is een steeds weer terugkerende denkfout en werkt naar mijn mening juist averechts op de werkelijk duurzame productie van voedsel.
    Wil een voedselbos duurzaam zijn en weinig last hebben van plagen dan is het uitgangspunt in eerste instantie ‘Welkom alle dieren in het voedselbos’. Dus daar begin je mee. Houtrillen, houtstappels, loofbos, struiklagen, kruidlagen, bloemen, grassen,…. Ook en juist het niet eetbare en soms voor de mens giftige is belangrijk. Sjamanistisch tuinieren noem ik dat.

    Allerlei schuil- en nestplaatsen voor zoogdieren, vogels, insecten zijn voorwaarde voor een voedselbos van ‘eten en gegeten worden’. In elk kiertje leeft een diertje is een belangrijk eenvoudig houvast voor een duurzaam voedselbos. Een beetje rommelig moet het zijn. Net als de vroegere kleine zelfvoorzienende oude boerenerven. Dus niet direct voor productie en eigen gewin gaan.

    Het duurt zelfs op deze door mij geschetste manier wel tientallen jaren voor plagen zijn verdwenen, de bodem zijn dynamisch evenwicht heeft gevonden en er sprake is van enige productie van voedsel voor de mens. Dat is dus gaan voor gezamenlijke kwaliteit en niet voor snel resultaat en kwantiteit gebaseerd op een oud kapitalistisch verdienmodel en goedkope exposure. Kennelijk is het nog moeilijk om afscheid te nemen van het oude denken.

    Vrijdenkers en tijd
    Voor een sfeervol evenwichtig voedselbos is dus ook een anarchistische noodzaak en insteek zeer gewenst. Daar ligt nog een uitdaging: hoe kunnen we een voedselbos maken met zo weinig mogelijk regelneven? Het naar eigen maatstaven oprekken van een ‘agrarische bestemming’ is een leuke uitdaging.Daar is wel aardig wat mogelijk. Zeker als je de tijd neemt, niet voor het geregel maar voor de geleidelijke inrichting. De dieren en planten welke onlosmakelijk met ons leven op Aarde zijn verbonden zullen met een dergelijk voedselbos dankbaar meegenieten.

    Maar goed. iedereen kan beginnen, zelfs op een balkon. Langzaam werken aan gezamenlijk en je eigen geluk met steeds minder geld en regelneven. En wie weet is het voedselbos straks ook geschikt als begraafplaats. Dan is de cirkel weer rond en kunnen vrienden, familieleden en kinderen door een bezoekje ook kennis maken met de natuur van het ecologische voedselbos.

  4. Prachtig concept! Ik zou best mn dagen willen doorbrengen in een leuk eetbaar bos. Maar ik ben denk ik niet stressbestendig genoeg voor al dat geleur met overheden etc 😉

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.