Banken krijgen belasting terug op hun geleend geld

Het tvprogramma Lenen, lenen, betalen, betalen van Radar maakt pijnlijk duidelijk dat banken nog eens extra subsidie van de belastingbetaler krijgen over de rente die zij over het door hen geleende geld betalen. De overheid heeft het voor banken heel aantrekkelijk gemaakt om geld te lenen, doordat de rentekosten aftrekbaar zijn voor de (vennootschaps)belasting. Net zoals particulieren hun hypotheekrente voor de inkomstenbelasting kunnen aftrekken.

Korte recapitulatie van de voordelen die banken van de Nederlandse overheid krijgen

– Banken mogen geld uit het niets scheppen (zij doen dit door geld uit te lenen), feitelijk onbeperkt, op de beperking na dat zij 3% eigen vermogen op de balans hebben.

– Banken hoeven slechts een eigen vermogen van 3% te hebben, terwijl een gewoon bedrijf minstens 30% eigen kapitaal moet aanhouden, anders is het niet meer kredietwaardig.

– Als een bank failliet dreigt te gaan (kijk naar ABN AMRO, SNS, ING) dan worden zij gered door de overheid. Er zijn nu vier grote banken in NL die 90% van de totale markt met elkaar verdelen. Dit is een ongekende monopoliepositie van de banken die toegestaan wordt. Normaliter wordt het bedrijven verboden om dergelijke machtsconcentraties te vormen.

– Rutte kan zowel ABN-AMRO als SNS, die nog staatsbezit zijn, dwingen wel een eigen vermogen van 30% aan te houden, maar laat dit na. Rutte kan hiermee het bankenmonopolie eenvoudig doorbreken en op een andere meer maatschappelijke manier deze overheidsbanken met hun cliënten laten omgaan. Ook deze kans laat het kabinet liggen.
Het kabinet wil juist zo snel mogelijk deze banken teruggeven aan de aandeelhouders.

– Het is voor banken veel interessanter veel vreemd vermogen (schulden) te hebben dan eigen vermogen. Daarom houden ze het eigen vermogen ook zo laag. Hun winstgevendheid wordt dan groter, waardoor ze meer dividend aan de aandeelhouders kunnen uitkeren en meer bonussen aan het management.
Met de rente die banken betalen over het door hen geleende geld krijgen zij in feite een belastingvoordeel, omdat deze rente als kosten aftrekbaar zijn van hun winst. Hierdoor hoeven ze minder belasting te betalen, waardoor er weer meer winst overblijft om uit te keren aan de aandeelhouders.

Met andere woorden de winstgevendheid van de banken wordt door de overheid gestimuleerd:
1. Door belastingbesparing (rente geleend geld is aftrekbaar van de winst, waardoor minder belasting hoeft te worden betaald)
2. Door de macht van de banken in stand te houden, behouden ze de vrijheid om te doen en te laten wat ze willen en hulp te claimen als het even slecht gaat met hen.
3. Door de geldschepping als privilege aan de banken te schenken (over alles wat de bank uitleent kunnen ze winst maken)

Rob Vellekoop, 29 december 2015

Meer over geldschepping en banken: Boekje open over banken

steundlmabonn

7 Comments

    • Zodra ze stoppen met stemmen (dus geen politiek of ander bestuur meer tolereren wat ook wel bekend staat als anarchie).

  1. Van begin af aan heb ik totaal geen vertrouwen wat voor producten banken te bieden hebben?
    Vooral ze nu geprivatiseerd zijn en zogenaamd door de NMA bewaakt worden, waarbij ik zeer grote vraagtekens zet.?
    Vooral nu de mensen, die gespaard hebben, pensioen hebben opgebouwd, in feite voor de zoveelste keer de klos zijn van heel dit systeem!
    Allerlei kunstgrepen doen ze om heel het bedorven, frauduleuze systeem in stand te houden?
    In Engeland , gaan ze na de crisis weer met leningen om, waarvan zeker vaststaat, dat dat ingebracht geld nooit van zijn leven terugkomt(VS is daardoor in de problemen gekomen), en wie is daar de dupe van, kun je wel raden?
    Voor mezelf riskeer ik niet het geld van de bank te halen, en de onroerendgoedhandel is al net zo corrupt als de banken, mn het idee dat de economie weer opleeft, dan zit er gelijk een zeepluchtbel in deze handel?
    Boeken over de Matrix adviseren in ertsen en stenen te beleggen, maar daar heb ik ook mijn twijfels bij?

  2. Ik wu dat de wereld eens ingedeeld zou worden zoals in de 2e helft van Zeitgeist wordt besproken. Dat zou wel zo logisch zijn maja politiek en logica gaan vreemd genoeg niet hand in hand.

  3. Vervreemding of revolutie(deel ik weet al niet meer hoeveel)

    Het is geen complot. Het is gewoon het systeem van de technocratie. De de innige vergroeiing van politiek met banken, multinationals,westerse wetenschap, grote natuurorganisaties en de daarbij horende reclame, windowdressing en vergaderclubjes( Vrijmetselaars, Bilderberggroep, Ronde Tafelgespreksgroepjes, enz.). Degene die het presenteren maken met hun door u en mij betaalde buitensporige salarissen daar vaak ook (ongemerkt) onderdeel van uit.

    In wezen hangen wij ook meer of minder aan het zelfde infuus.
    Des te minder aan dat infuus des te groter de kans dat je als ‘onaangepaste’ wordt geafficheerd. Dat zie je dan weer terug in bijvoorbeeld een JUMBO reclame waar ‘acteurs, columnisten, presentatoren en andere BN’ers zich, voor vaak ook nog eens nutteloze en ongezonde artikelen, laten hoereren door het geldinfuus van het groot kapitaal. En het ‘publieksinfuus’ in deze vervreemdingsmantra maar wezenloos lachen en kopen.

    Dus ja durf in 2016 ‘onaangepast’ jezelf te zijn. Dat is de uitdaging. Voor wie nog verder wil lezen
    http://www.dekleinesalamander.com/uploads/6/6/5/0/6650101/01112015_vervreemding_of_revolutie.pdf

  4. Het moet gauw afgelopen zijn met die privileges voor de bank en de spaarder mag dit gelag hoe dan ook betalen?
    Is dit de verdienste van de bank, waar de burger al die ellende aan te danken heeft?
    Het wordt eens tijd dat de spaarder in het zonnetje wordt gezet, maar door machtswellust van de banken, die de overheden gijzelen, blijven ze hun kwaadaardig gedrag continueren?
    Judith Herzberg Joris Luyendijk lopen niet voor niks te roeptoeteren?
    Mensen, ook met een hypotheek, ga op de barricaden en los jullie hypotheek af en sluit een veilige annuiteitshypotheek, waarbij je geen latere risico’s lopen?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.