IJslands premier: als EU-lid zouden we failliet zijn gegaan

De IJslandse premier Gunnlaugsson is opgelucht dat zijn land zich nooit bij de Europese Unie heeft aangesloten. Ondertussen gaat het economisch met IJsland beter dan met de EU.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson zegt in een interview met Politico:
“Ik ben er zeker van dat ons economisch herstel niet had kunnen plaatsvinden als we onderdeel van de EU zouden zijn geweest. We zouden zelfs failliet zijn gegaan als al onze schulden in euro’s zouden zijn geweest en we gedwongen waren hetzelfde te doen als Ierland en Griekenland en de verantwoordelijkheid op ons genomen hadden voor de schulden van de falende banken. Dat zou voor ons een economische ramp zijn geweest.”

IJsland voerde echter zijn eigen koers, pakte de schuldige bankiers op en zette ze achter de tralies.

kronaBelangrijke steunpunten voor het IJslands herstel waren hun eigen munteenheid, de krona, een onafhankelijke wetgeving die hen de ruimte gaf te manoeuvreren en de controle over de natuurlijke hulpbronnen van het eiland.

IJsland heeft een aantal jaar geleden wel aansluiting gezocht bij de EU. De premier zegt hierover:

“De belangrijkste reden voor onze aanvraag in 2009 was een economische. De IJslandse economie doet het veel beter dan die van de EU, wij hebben enorme verbeteringen gezien de afgelopen jaren terwijl de EU te maken heeft met voortgaande crises en moeilijkheden.”

Samen met Noorwegen en Liechtenstein maakt IJsland onderdeel uit van de Europese Economische Ruimte (EEA), waardoor zij toegang hebben tot de Europese markt zonder ondergeschikt te worden aan de machtsstructuren van de EU.

“Onze relatie met de EU, het model dat we hebben met Noorwegen en Liechtenstein, via de EEA overeenkomst, werkt voor ons,” zegt Gunnlaugsson. Op deze manier houdt IJsland afstand en kan toch profiteren van de markt.

IJsland heeft zijn aanvraag tot toetreding dit jaar ingetrokken.

Enkele cijfers
Dit jaar groeide de IJslandse economie 1,9 procent, de verwachting voor 2016 is een groei met 3,5 procent. De overheidsschuld daalt tot 64 procent van het BBP. IJsland heeft de schuld aan het IMF in verband met de crisis van 2008 aan het IMF volledig afbetaald.

Bron: Politico

Rob Vellekoop, 7 november 2015

 

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.