schaduweliteAMSTERDAM – In het programma Pauw heeft Ewald Engelen zijn boek
De Schaduwelite voor en na de crisis‘ verdedigd tegenover een lid van deze elite Nout Wellink, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank. Wellink bestreed niet dat deze schaduwelite bestond, wel corrigeerde hij Engelen door er op te wijzen dat de omvang van het gerommel door deze schaduwelite geen 2.000 of 3.000 miljard groot was, maar slechts 1.000 miljard. Ook zei hij juist alles in het werk had gesteld te hebben om de crisis te voorkomen, maar dat er niet naar hem was geluisterd.

 

 

Ewald Engelen, financieel geograaf, heeft in zijn boek een schaduwelite beschreven van ongeveer 66 toezichthouders, politici en mensen werkzaam in de financiële sector, de winstmachine van de bancaire wereld zo veel mogelijk probeert overeind te houden. Engelen verwijt Wellink in zijn functie als directeur van De Nederlandsche Bank (red. en als zodanig toezichthouder van het bankwezen)  verantwoordelijk te zijn voor het uitbreken van de crisis in Nederland. Ze hadden hem volgens Engelen met ‘ pek en veren’ moeten terugsturen. In plaats van de schuldigen aan deze crisis aan te pakken wordt de schaduwelite beloond met promoties. Zoals Wellink die nu directeur bij de Bank of China is.

Wellink verdedigt zich door aan te geven dat hij ver voor de crisis van 2008 namelijk al in 2000 had gewaarschuwd dat het mis zou gaan. Hij vindt dat de crisis is mogelijk gemaakt door politici. Hij was ‘ een roepende in de woestijn’ . Nout Wellink beschuldigt Engelen er van in zijn boek ‘ niet compleet te zijn of misleidend of de integriteit van mensen aan te tasten’. Een van de onjuistheden volgens Wellink is de omvang van het ‘ schaduw bancaire stelsel’ dat namelijk geen 2.000 of 3.000, maar 1.000 miljard groot zou zijn. Dit zogenaamde schaduw bancaire stelsel betekent dat banken dingen doen zonder dat zij daarvoor vergunning hebben en daarin gaat dus een bedrag van 1.000 miljard om. (Om een idee te geven de nationale schuld is meer dan 400 miljard).

Commentaar
De Nederlandsche Bank oefent als onafhankelijke instelling controle uit over de Nederlandse banken. Dat is de taak van DNB. Sinds in 2008 de crisis losbarst heeft DNB daar tot op heden niets aan veranderd. De banken hebben niets aan macht ingeleverd en gaan daarom nog steeds hun gang zonder dat de politiek daarop enige invloed uitoefent. Vandaar dat ik de stelling van Engelen volg. Blijkbaar wordt de bancaire wereld steeds de hand boven het hoofd gehouden. Wanneer zij op het punt van faillissement staan worden zij door ingrijpen van de Nederlandse overheid gered en vervolgens gebeurt er niets. De schuldigen aan dit debacle worden niet aangeklaagd, maar zoals Engelen stelt zelfs gepromoveerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.