Teken voor referendum tegen sleepnetwet, nog 9.000 handtekeningen

Nederland heeft nog tien dagen om een verzoek in te dienen voor het houden van een referendum tegen de sleepnetwet. Dit is de tweede en laatste ronde om Rutte c.s. te dwingen een volksraadpleging te houden moeten er voor 16 oktober nog 55.000 9.000 (stand ’s morgens 9 oktober) handtekeningen binnenkomen.

 

Hier kan je tekenen

De Kiesraad heeft op 2 september bekendgemaakt dat er meer dan 10.000 geldige verzoeken zijn ingediend voor het houden van een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Daarmee gaat deze wet door naar de definitieve fase. Als in de definitieve fase voldoende geldige verzoeken zijn ontvangen, dan moet een raadgevend referendum over de Wiv worden gehouden.

Tot nu toe is het de burgers alleen met een referendum over Oekraïne gelukt om gebruik te maken van een raadgevend referendum. Toen verwees Rutte echter het advies van de burgers aan de regering om het Associatieverdrag met Oekraïne niet te ondertekenen, naar de prullenbak.

Als in de definitieve fase, die loopt van maandag 4 september tot en met maandag 16 oktober, 300.000 geldige verzoeken zijn ontvangen, dan wordt een raadgevend referendum over de Wiv gehouden. Dat zou een geweldige stunt zijn. D66 pakte Rutte destijds stevig aan over zijn weigering om mee te gaan met de uitslag van het Oekraïne referendum. Als deelnemer van het nieuwe kabinet Rutte III zijn we benieuwd hoe D66 na een mogelijke afwijzing van de sleepnetwet zal reageren.

Op 11 juli verloren wij definitief onze privacy toen de Eerste Kamer de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aannam. Niet alleen indirect via het internet en allerlei databases maar ook via het rechtstreeks hacken van je computer kunnen AIVD en MIVD bijna ongebreideld informatie binnenslepen. De nieuwe wet gaat in op 1 januari 2018. Tenzij we in actie komen.

In de Tweede Kamer stemden in februari al voor: VVD, PVV, PvdA, CDA, SGP en CU.
Voorstemmers in de Eerste Kamer: VVD, PVV, CDA, SGP, PvdA, 50PLUS en OSF

Dictatuur?

Veiligheidsdiensten krijgen in feite toegang tot alle digitaal gedeelde informatie waar dan ook en hoe dan ook. De genoemde partijen leggen de basis voor een heuse dictatuur waarin burgers te bang zullen zijn om zelfs gedachten met elkaar te delen. Dit leidt tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid voor afwijkende meningen.

Sleepnet

Met het sleepnet – door de regering ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’ genoemd – kunnen geheime diensten (zowel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, als de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) massaal de communicatie van smartphones, computers en andere online apparaten van iedere burger onderscheppen. Het sleepnet wil zeggen grote hoeveelheden communicatie opvangen en dit doorlopen op zoek naar steekwoorden en dergelijke.
En het gaat zelfs nog verder.
De wet maakt het óók mogelijk om je computer te hacken ook al ben je zelf geen doelwit. Je computer, servers en bedrijfsnetwerken, maar ook laptops en smartphones – worden zonder dat je hiervan weet binnengedrongen door geheime diensten.

Geen database meer veilig

Door de wet kunnen de diensten direct toegang krijgen tot databases van iedere organisatie die met de diensten meewerkt. Dit kan volledig automatisch, zonder dat hier een mens aan te pas komt. De diensten kunnen bijvoorbeeld direct toegang krijgen tot databases van overheidsinstanties zoals de Belastingdienst, van scholen, maatschappelijke organisaties of van bedrijven zoals banken.

Hiervoor is geen toestemming nodig van de minister en kijkt de toezichthouder of toetsingscommissie niet mee voordat de diensten direct toegang kunnen krijgen. Overheidsinstanties, bedrijven en andere organisaties kunnen de diensten wel de toegang weigeren tot hun databases. Maar het is maar de vraag of zij medewerking zullen weigeren als ze hierom door de diensten worden gevraagd.

Gegevens delen met buitenland

De geheime diensten kunnen de gegevens die ze verzamelen delen met buitenlandse diensten. Dat betekent dat jouw gegevens kunnen worden gedeeld met landen die weinig respect hebben voor de mensenrechten.

Deze wettelijke aanslag op de burgerrechten wordt gemotiveerd met de dooddoener ‘veiligheid’. Iedere burger wordt in principe door de veiligheidsdiensten gewantrouwd en gescreend, terwijl het helemaal niet bewezen is dat de sleepnettechniek onze samenleving veiliger maakt. In Engeland blijken veiligheidsdiensten te verdrinken in de verzamelde data zonder dat zij in staat blijken hiermee iets zinnigs te doen.

Rob Vellekoop, 6 oktober 2017

13 Comments

  1. Toedeloe raadgevend referendum wat al een wassen neus was. Het kan met gemak bij de Nederlanders ingepeperd worden dat ze geen recht van spreken hebben aangezien ze toch alles accepteren. Misschien zijn degenen die zich verzetten wel de echte Nederlanders (iets meer als 300.000) en vandaar dat ze geen zoden aan de dijk zetten.

  2. Rodeo! bok, bok bok bok, bok, bok, bok trap en schop al de zorgen uit je weg!
    Wat heb je aan die zware “belastingen” pluk en ruik aan het aromatisch geluk!

  3. Ik stel voor dat we omgekeerde referenda organiseren. Tenzij er 300 duizend stemmen voor de wet zijn, wordt de wet niet aangenomen. Je moet in dit land spruitjes eten tot je aan geeft ze niet te willen. Beetje rare vorm van democratie in dit land. Er zijn genoeg landen waar referenda voor gaan op de zogenaamde democratie en zodat mensen ook wat te beslissen hebben. In dit land wordt wetgeving eenzijdig doorgedrukt en moeten mensen maar aangeven dat ze dat niet willen. Een beetje als besluiten voor iemand nemen, zonder die persoon om zijn mening te vragen. Bij verkiezingen mag je bovendien niet de naam van de kandidaat rood kleuren want de ambtenaren hebben besloten dat je het “hokje” voor de naam rood moet maken. Ik heb ooit mogen stemmen met van die stemcomputers van ome Roon en ik kan je verzekeren dat die verhalen over fraude gewoon waar zijn ook.

  4. nee is een betrekkelijk en niet mis te interpreteren
    woordje maar…
    waar zeg je nu eigenlijk nee tegen Loek

    of is het juist de bedoeling van jou
    dat mensen deze geheimzinnige boodschap
    gaan proberen te doorgronden
    spreek je uit
    of houd verder je snaveltje
    het is namelijk belangrijk dat mensen deze petitie
    zo netjes aangeboden krijgen door DLM
    ook tekenen
    in de plaats van aandacht vragen door maf te doen

    anders werk jij een goede actie tegen
    wat zal mammie daar wel niet van zeggen

      • Ik vraag mij af wie hier nu de aandachtstrekker is, ik weet wel dat Loek het niet is.

        • mag ik drie keer raden?
          Anoniet, Nico of Pietje
          roddelen verdacht maken of bedreigen
          is op deze site helaas schering en inslag

          mensen kijk vandaag eens in de spiegel
          kijk jezelf diep in de ogen
          en denk nog eens na voor je gaat lasteren

          slecht gedrag komt als een boemerang keihard
          en meestal onverwacht terug

          het is een schande dat een site als deze niet veilig is
          en meedoet aan het ruimte geven aan agressieve ideeën

          waarschijnlijk uit goede bedoelingen en
          om die onverlaten een kans te geven zich te uiten
          maar dit leidt tot niets
          behalve ergernis en hoon

          ook geeft het mensen zoals ik die iets willen opzetten
          om anderen te helpen een nare smaak in de mond
          en remt het enthousiasme tot om tot stilstand
          te komen en tenminste een stuk drie
          idealistische overtuigingen overboord te gooien

          mensen ik wens jullie verder veel plezier met het aanvallen en ridiculiseren van andere goed bedoelende mensen
          en een vruchtbare dialoog om zeep te helpen

          alles wat de reactie van deze site voor moois
          in gedachten had bij het oprichten en voor wie
          is reeds besmeurd en stinkt ondertussen pan uit
          door de asociale gebruikers die hier de dienst uit willen maken

          eeuwig zonde
          groetjes niettemin aan alle gebruikers met goede bedoelingen
          en het hart op de juiste plaats

          • Beste lezer,

            Even voor de goede orde licht ik graag toe wat De Lange Mars doet, mocht dit jou nog niet zijn opgevallen.

            DLM is een verslag sinds 2011 van de zoektocht naar een wereld waarin we met zijn allen in vrede kunnen leven.

            Ieder artikel is een onderdeel van die zoektocht.Ik beschrijf de oorzaken van de ellende waar de wereld in verzeild is geraakt, het onnodige lijden van honderden miljoenen mensen.

            DLM is een onafhankelijke internetkrant met als motto vrijheid en vrede.

            Deze naam is geïnspireerd door het eindeloze lijden vele eeuwen lang van de overgrote meerderheid van de wereldbevolking die dom gehouden wordt, verkeerd voorgelicht, geïndoctrineerd en vooral uitgeperst als schuldslaaf.
            Er is een lange weg te gaan om het bewustzijn hierover te vergroten en gelijkwaardigheid en respect voor elkaar in de samenleving te brengen. Zodanig dat de mens uiteindelijk vrij en in vrede kan leven.

          • kijk vandaag eens in de spiegel
            kijk jezelf diep in de ogen
            en denk nog eens na voor je gaat lasteren

            slecht gedrag komt als een boemerang keihard
            en meestal onverwacht terug
            ,,anders werk jij een goede actie tegen
            wat zal mammie daar wel niet van zeggen”
            door maf te doen

            of is het juist de bedoeling van jou
            dat Loek deze geheimzinnige boodschap
            gaat proberen te doorgronden
            spreek je uit

            ————————————————-

            het is een schande dat een site als deze niet veilig is
            en meedoet aan het ruimte geven aan agressieve ideeën
            door de asociale gebruikers die hier de dienst uit willen maken
            mensen zoals ‘ik’ die iets willen opzetten
            ————————————————-

            eeuwig zonde
            groetjes niettemin aan alle gebruikers met goede bedoelingen
            en het hart op de juiste plaats

            Yo!
            😀

  5. heel goed gedaan van de redactie
    zo wordt het een stuk inzichtelijker gemaakt
    om wel of niet tegen een referendum te zijn
    ik zou zeggen ja natuurlijk is het belangrijk dat het volk
    tussentijds de slaafse regering tot een halt kan roepen

    lijkt me de democratie in zijn volle glorie
    dan zijn er natuurlijk nog genoeg problemen
    bijvoorbeeld door niet stemmers
    die de sterkste partijen op deze negatieve wijze
    helaas alleen maar ondersteunen
    groetjes en sterkte
    aan iedereen

    we kunnen kiezen om te tekenen
    of niet

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.