Nederlanders weer meer kans op armoede

Banksy.co.uk / No future

Volgens de cijfers van het Europese Bureau voor Statistiek Eurostat leven opnieuw meer Nederlanders in armoede of in de directe de gevarenzone daarvan. Waren er dat in 2015 nog 2,7 miljoen voor 2016 zijn dat 2,8 miljoen medelanders. De overheid helpt deze mensen niet, gelukkig zijn er wel talrijke particuliere initiatieven.

De cijfers bevestigen dat ondanks een ‘aantrekkende economie’ dit niet te merken valt in de portemonnees van de meeste landgenoten.

Sinds het aantreden van het kabinet Rutte is de armoede ieder jaar toegenomen, dat blijkt uit de cijfers van Eurostat. Het armoedecijfer voor 2014 komt op 2,7 miljoen mensen en 2,6 miljoen over 2013.

Eurostat
Het Europese Bureau voor Statistiek hanteert als armoedegrens onder andere de norm waarbij mensen zich minstens 4 van de volgende 9 zaken niet kunnen permitteren:
1) huur betalen of water/energienota,
2) woning voldoende warm kunnen houden,
3) te maken met onverwachte uitgaven,
4) het eten van vlees, vis of gelijksoortig om de andere dag,
5) een week vakantie van huis,
6) een auto,
7) een wasmachine,
8) een kleuren-tv,
of 9) een telefoon

Nederland
Het CBS hanteert voor haar armoedecijfers de norm van het ‘rondkomen van een inkomen onder de lage-inkomengrens’. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek CBS moesten in 2014 zo’ n 734.000 huishoudens rondkomen van een laag inkomen (10,4 procent van de ruim 7 miljoen huishoudens). Dit waren er 6 duizend meer dan in 2013 (10,3 procent). In de periode 2011-2013 kwamen er jaarlijks nog gemiddeld 70 duizend huishoudens met risico op armoede bij. Het CBS wil niet over arme huishoudens spreken, want zij vindt dit subjectief. De rekenmeesters stellen zonder blikken of blozen:

In Nederland is armoede geen kwestie van fysiek overleven. Iedere burger heeft in beginsel een dak boven zijn hoofd, hoeft geen honger te lijden, kan zich deugdelijk kleden en heeft toegang tot medische zorg.

Honger / kleding

Dat iedere burger in beginsel geen honger hoeft te leiden en zich deugdelijk kan kleden is niet te danken aan de overheid maar aan particuliere initiatieven. Zo zijn er bijna 200 voedsel- en kledingbanken. Voedselbanken Nederland schrijft dat echter minder dan 10 % van de allerarmste huishoudens in Nederland geholpen konden worden, wat neerkomt op 88.000 mensen waarvan 34.000 jonger dan 18 jaar.

De kerken nemen een steeds groter deel van de armoedebestrijding voor hun rekening, blijkt uit het Armoedeonderzoek 2016. Het totaal aantal hulpvragen is gestegen van circa 40.000 in 2012 naar 50.000 in 2015. De individuele hulp bestaat uit giften, hulp in natura of leningen. Daarnaast doen kerken aan hulp via de voedselbank, inloophuizen, projecten rond armoedebestrijding en projecten die specifiek gericht zijn op kinderen in armoede.

Kerken dragen in 2015 meer dan 36 miljoen euro in hulp en meer dan 1,25 miljoen uren (waarde uitgedrukt in geld: 38,8 miljoen euro) aan vrijwilligerswerk bij aan armoedebestrijding. Het gaat om honger en noodhulp om te voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet of van nutsvoorzieningen worden afgesloten.

Rob Vellekoop, 7 september 2017

17 Comments

 1. Gewoon blijven klagen en mopperen, haal dat protestbord uit de kelder, blaas het stof eraf en ga maar weer eens lekker rondlopen . Je hebt in ieder geval het genoegen dat je weer eens buiten komt en je dat nog vele jaren kunt doen.Want denk je nu echt dat dit helpt? Dan heb je ook een bord voor je kop net als die regering! Lekker blijven dromen, klagen op diverse media, vertellen wat de oplossing zou kunnen zijn, maar wel met je reet in die stoel blijven zitten. Gewoon doorgaan zo, stelletje makke schapen! Ga maar weer alvast gebukt staan , broekje naar beneden zodat deze regering je weer opnieow kan naaien.!!

 2. het is toch een schande dat een rijk land als nederland de overschotten van het
  geld niet onder de armen verdeeld.
  we zouden er massaal tegen moeten protesteren, en dat eisen ze dan van de meest kwetsbare groepen………

  • Protesteren? Gewoon opstaan, verwijderen en niemand meer aanstellen op een positie van macht. Ook wel bekend als revolutie en aan hun de keuze hoe hardhandig die zal worden.

 3. Gewoon een nieuwe revolutionaire duurzame vredelievende duurzame politieke partij oprichten, en zonder geweld, demonstreren voor het binnenhof, en desnoods geweldloze acties die sociale gelijkheid bevordert organiseren. De parlementaire democratie afschaffen en daarvoor de directe democratie invoeren. Burgers zelf beslissen over besluitvorming in de samenleving en de parlementaire democratie buitenspel zetten. Iets anders werkt niet! Co Meijer oud medeoprichter Wie doet er mee?! jameijer@quicknet.nl‘Duurzaam Nederland’2002

 4. Steeds wordt de goedgelovige Nederlander een worst voorgehouden, maar erin bijten ho maar?
  Eerlijk gezegd we lopen achter de feiten aan en slikken gewoon wat ons opgelegd wordt?

  • En ook gier komt iemand weer zo een nep worst aanbieden, wederom een politieke partij promotor want dat systeem moet intact gehouden worden. Co Meijer, daar ligt niet de oplossing, daar is juist de bron van ellende, het GELOOF (zoals bij iedere religie) in een club “goede mensen” met ronduit discutabel gedrag. Waag het niet om er niet in te geloven want dat nemen de volgelingen je niet in dank af, dan ben je verward……

   • Grmbl. Rob, gebruik dan nu eens die moderator functie op een nuttige wijze in plaats van passief en verander gier in hier als je wilt.

    • @NICO

     LOL, oh dat zou fijn zijn , als hij in het vervolg ook even mijn grammatica zou kunnen corrigeren! Ja Rob, je krijgt het wel wat drukker dan, maar toch..

     TOP
     en alvast bedankt Rob 😛

 5. In Nederland is armoede geen kwestie van fysiek overleven. Iedere burger heeft in beginsel een dak boven zijn hoofd, hoeft geen honger te lijden, kan zich deugdelijk kleden en heeft toegang tot medische zorg.

  Dat is de definitie van rijkdom onder agenda 21. Als je die hebt aangepast zoals zij gedaan hebben, is er niks aan de hand toch. Voedselbanken schieten de pan uit, dwz je kan eten toch? Tweedehands kleding is ook kleding en ja KAN naar de arts en ziekenhuis, dat je daarvoor een keus moet maken welke rekeningen niet te betalen is niet hun zorg.Als je dan je in beginsel huis kwijtraakt “heb je niet de juiste keuzes gemaakt”.

  Wat armoede inhoudt stoppen ze gewoon weg, ze zijn juist voor armoede.
  Minder afval, minder co2,minder mensen want er zal wat afvallen door stille armoede. Win win voor hen.
  In amerika hebben ze social justice al ingevoerd, eradicating poverty, geweldig he
  Blijkt dat een zwerver strafbaar is aan een social justice “quality-of-life” crime en wordt gearresteerd.
  GEWOON OMDRAAIEN geweldig agenda 21 werk er vooral aan mee ! :S
  http://www.activistpost.com/2016/12/san-francisco-judges-dismiss-66000-arrest-warrants-citys-homeless.html
  Reverse, luciferiaans!
  Dan zou je deken ja maar dat is in amerika, maar hier is een zwerver eten aanbieden zonder tegenprestatie te vragen JA ECHT WAAR en bedelen als je al zwerver bent ook verboTen. Ik heb wel gehoord van mensen die een uitkering hadden dat ze geen tas met eten mogen krijgen van omgeving want dat is inkomen.
  Over social justice crimes gesproken zeg. BAH Sommige regels,deze dus zijn immoreel. Moeten we die volgen? Ik heb dan last van gewetensnood hoor. DUS.

 6. Je kunt je afvragen wie in dit spel van bankieren en politiek bedrijven de daders en wie de slachtoffers zijn. Want er zijn uiteindelijk maar een paar mensen die iets doen en een enorme menigte die het met zich láát doen.

 7. Dankzij het rentebeleid van gratis geld weggeven van Draghi aan de banken is er een soort economische bubbel ontstaan waardoor het net leek of de bomen tot de hemel zouden groeien. Dat is natuurlijk boerenbedrog want zo’n truc is natuurlijk van zeer tijdelijke aard. Deze gratisgeldweggeverij is binnenkort verleden tijd en dan gaat ook de huizenmarkt weer naar normale taxatieproporties. Een hoop Nederlanders hebben zich inmiddels ‘rijk’ gerekend, maar dat is op terte termijn dan ook verleden tijd. Dus dat de hoeveelheid armoede binnen afzienbare tijd gaat toenemen klopt wel.

 8. Het heeft natuurlijk geen enkele zin de overheid de definitie te laten leveren van wat armoede is. Men verlaagt de uitkeringen elk jaar opnieuw, en meent dat de armoede af neemt. Dat is een interpretatie die ambtenaren er graag aan geven want ze zullen niet toegeven dat ze gefaald hebben. Hun falen gaat verscholen achter nieuwe bureautafels, zodat de bureaucratie door niemand bestreden kan worden, als ambtenaren dat in de eerste plaats niet zelf doen. Armoede is bovendien veel meer dan de huur niet kunnen betalen. Het is het onvermogen gezond voedsel te kunnen betalen, mee te kunnen doen, of normaal te wonen. Wonen in een portiek vol criminelen en gestoorden, dat maakt ook weinig perspectief alleen al de rust in je hoofd te vinden, die je zo hard nodig hebt. We hebben hier te maken met een ware volkerenmoord en dienen de verslaglegging zo goed mogelijk op te schrijven, zodat de volkerenmoord over 100 jaar niet ontkend zal kunnen worden.

 9. Ligt aan die armoedzaaiers zelf, als je niet pakt wat je toekomt en je vindt het prima dat anderen jouw deel pakken (bankiers, ambtenaren etc) en je doet er niets aan dan is het eigen schuld dikke bult!
  FIGHT FOR YOUR RIGHTS!!! (en die van je kinderen!)
  En zeg nou niet dat je er niets aan kunt doen, een liter benzine kost momenteel 1,55 euro……… of laat je liever je kinderen verhongeren?????

  • armoedzaaiers

   Bestudeer dit woord eens goed en vertel mij nog eens dat het de schuld is van de gezaaide.
   armoedzaaiers
   Wie zaait ze????

   Niemand anders is schuldig aan de armoede die bewust wordt opgelegd dan degenen die het ze oplegt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*