Gemeenschappelijk verzet tegen ontruiming camping loont

Dankzij de zaak die bewoners van camping Wildzicht en de eigenaar tegen de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben aangespannen worden ze niet per 15 juli aanstaande op straat gezet zoals de plannen van de ‘burgervader’ van de gemeente waren. De rechter geeft de bewoners meer tijd om woonruimte te vinden en heeft hen uitstel gegeven tot en met 6 oktober. Een korte terugblik op de tragische gebeurtenissen en een vooruitblik.

Wildzicht


Op de Utrechtse heuvelrug, het domein van burgemeester Naafs, begon het allemaal met een fietsrondje van de ‘burgervader’ over het terrein van camping Wildzicht, onuitgenodigd en onaangekondigd. Hij vond het een puinhoop. Na twintig jaar permanente bewoning die door de gemeente oogluikend was toegestaan (Gemeente ontkent dat er van gedogen sprake was) moeten 24 mensen opkrassen.

De eerste vertrok begin december 2016. De anderen kregen toch nog uitstel tot juni 2017 en dat is nu verzet naar oktober 2017. Tijdens de rechtszaak in juni 2017 bleken de meesten nog steeds geen woonruimte te hebben gevonden. Juist doordat de bewoners als groep optrekken en daarom verschillende media er aandacht aan hebben besteed, wordt de uitvoering van de botte plannen van de Utrechtse Heuvelrug gedwarsboomd.

Een gezin op straat zetten, wat bijna 20 keer per dag plaatsvindt, wordt gezien als normaal en wettelijk juist, een hele groep mensen in een keer in de ellende storten ligt nog gevoelig.

Nog meer campings zullen worden ontruimd

Nu zelfs de NOS mag schrijven over huisuitzettingen is er alle reden voor bewoners van campings in het gehele land om de koppen bij elkaar te steken. Dat doen de gemeenten waarin deze campings liggen ook, zij hebben Den Haag om hulp gevraagd. Op de Veluwe werken 11 gemeenten samen onder de naam Vitale Vakantieparken. Zij willen de vakantieparken revitaliseren, bedrijven helpen te transformeren en ongewenste ontwikkelingen op sociaal gebied aanpakken.

Dat laatste betekent dat er gemakkelijk een paar duizend mensen op straat gezet gaan worden, waarvoor geen woonruimte is, anders zouden ze niet op de camping wonen!

Ook in de publicatie van de 11 samenwerkende Veluwse gemeenten merk je dat de nadruk wordt gelegd op criminaliteit die als voornaamste reden wordt opgevoerd voor de keuze van de mensen om op de camping te gaan wonen. De werkelijke oorzaak zoals onbetaalbare huren naast een laag inkomen worden niet benoemd, want dat is in VVD-jargon ‘eigen schuld’ en niet verwijtbaar aan regeringsbeleid.

Gemeenten maken zich erg druk om de campings te ‘revitaliseren’, maar maken geen plannen om aan duizenden mensen die ze op straat gaan zetten woonruimte te verschaffen. Een sociale ramp dreigt, voor de betrokken bewoners van de tientallen campings is het de hoogste tijd om met elkaar een vuist te maken. Kijk naar Wildzicht, samen bereiken de bewoners veel meer dan de strijd van een enkeling tegen de gemeente.

Rob Vellekoop, 11 juli 2017

8 Comments

 1. Het enige wat de bemanning nog kon doen was een kanonschot afvuren, als waarschuwing voor de andere schepen van de vloot die dezelfde fatale route volgden.

  Uit: Tien verdwenen dagen.
  Hoofdstuk: Het vangen van de tijd.

 2. Door het krankzinnige open grenzen beleid van Brussel ontstaat dit soort armoede en verzinnen Burgemeesters van alles om mensen dakloos te maken en te kunnen spoeculeren met de vrijkomende gronden. Allemaal heel triest, lijkt mij.

 3. Hoppa van de camping! Ga maar in een klikko leven!

  Gelukkig kunnen AZC’s zo van de grond getrokken worden voor zei die het niet verdienen, ja de gelukzoekers…

  Blanke mensen in de problemen, pis je overheen en scheit je uit!

 4. Als een mens permanent op een camping of welk particulier terrein dan ook wil leven en daarbij geen overlast bezorgt en de particuliere eigenaar vind dat ook goed, welk recht mag iemand zich dan aanmatigen om over een ander mens te oordelen.
  ‘Mijnheer’ de burgemeester met zijn topsalaris woont waarschijnlijk zelf in een huis waar meerdere gezinnen in kunnen wonen. De bugemeester is de a-sociaal. En ik walg van zijn kruiperige meelopertjes, de ambtenaren.

   • Daarbij vermeld dat groeperingen die als nieuw komen gelijk naar de rechter stappen, nog wel geholpen door die slijmerige ambtenaren van autochtone afkomst, omdat ze bang zijn voor hun hachje.
    Vaak allochtonen, die met beide benen op de grond staan, zoals Eus Akyol moeten deze zaak, uit zelfschaamte, corrigeren!

 5. De overheid, staat heeft zelf boter op het hoofd,door met name mensen alle bezit en geld af te nemen en ze zelf aan het lot over te laten.
  Niet vreemd dat er enorme protesten komen, daarbij nog in aanmerking genomen, dat migranten als een prins onthaald worden?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*