Niet de overheid, maar zelfvertrouwen kan de aarde redden

Het betoog van Jan Terlouw bij DWDD was emotioneel en aangrijpend. De aansporing om elkaar en de overheid weer te gaan vertrouwen zodat we de touwtjes weer uit de brievenbus laten hangen is oprecht en warm. De vraag is echter of dat vertrouwen in de overheid het overgrote deel van de bevolking wel zo goed heeft gedaan. In de afgelopen duizenden jaren zijn we niet verder gekomen dan dat de geschiedenis zich voortdurend heeft herhaald, waardoor er bitter weinig is veranderd.

Vertrouwen

Onze samenleving is gebouwd op de heipalen van vertrouwen in een groep mensen, machthebbers, die voor ons oorlog voeren, de infrastructuur organiseren, misdaad bestrijden en rechtspreken. We hebben van onze ouders geleerd, eerst op hen te vertrouwen en daarna op een groepje mensen, die we overheid noemen en die we ‘autoriteit’ en macht geven. Dat doen we al vele duizenden jaren op dezelfde manier.

Als je kijkt naar de situatie in de wereld met de ongekende ongelijkheid tussen miljarden schuldslaven en een kleine elite van eigenaren, dan heeft dit vertrouwen (weg)schenken de meeste mensen weinig goeds opgeleverd. Er is armoede (in de EU leeft ongeveer een kwart onder of op de armoedegrens) en honger. Jaarlijks sterven miljoenen mensen van de honger, terwijl er tegelijkertijd wereldwijd massaal eten wordt vernietigd om de prijs te beschermen. De oorlogen die gevoerd worden zijn nog steeds talrijk, net als de aantallen slachtoffers.

verantwoordelijkheidHet gevolg is ook dat we niet meer vertrouwen op onszelf, maar voor de allerbelangrijkste vraagstukken het vertrouwen hebben gegeven aan de machthebbers om voor ons de kastanjes uit het vuur te halen. Met als tegenprestatie tal van privileges, waarvan de voornaamste is dat we bereid zijn hen te gehoorzamen. Naast dit vertrouwen hebben we ook het gevoel van verantwoordelijkheid overgedragen. In plaats van de machthebbers steeds minder macht te geven en langzaam maar zeker te leren hoe we de problemen zelf(standig) kunnen oplossen in samenwerking met elkaar, voelen we geen verantwoordelijkheid meer voor de daden die de regering, onze machthebbers uitvoeren.

Kijk naar nazi Duitsland waar “Befehl ist Befehl” gold. Denk aan de VS dat al moordend en folterend de hegemonie houdt over de wereld, goedgekeurd door de Amerikaanse bevolking. Denk aan ons land dat Irak en Syrië bombardeert, en daardoor voor ons aan het moorden is, met onze instemming.

Zelfvertrouwen

Nee, het wordt tijd dat we in de eerste plaats leren vertrouwen op onszelf. Dat betekent de verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven, geloven in onze eigen kracht en kunnen, optimaal gebruik gaan maken van de capaciteiten die ieder mens heeft. Met de groei van zelfvertrouwen wordt de angst en de haat, die gedijt in onze samenleving, de nek om gedraaid. Mannen als Wilders baseren hun steun van de bevolking op angst en haat, met andere woorden deze mensen durven niet te vertrouwen op eigen kunnen, maar leggen hun ziel en zaligheid liever in de handen van een potentiële machthebber.

Concreet?

Ik stel voor op de langere termijn de overheid af te schaffen en voor de korte termijn te gaan beginnen met zelfredzaamheid door het opbouwen van kleine gemeenschappen.

  • Laten we op weg gaan naar een wereld waarin (eigenaren van) multinationals niet meer de macht achter de schermen hebben. Op weg naar een schone wereld, zonder gif.
  • Laten we de macht van hen afnemen door meer zelfvoorzienend te gaan leven en meer lokaal. Iedereen zijn eigen moestuin of deel van een gemeenschappelijke stadstuin.
  • Laten we Nederland verlossen van eindeloze grasvlaktes door massaal voedselbossen aan te leggen, die ons land kunnen omtoveren tot een voedselparadijs.
  • Laten we op weg gaan naar kleinschaligheid, op weg naar een mens die zelf bepaalt hoe hij of zij het leven leidt zonder inmenging van multinationals en de dictatuur van de EU.
  • Laten we gaan voor een wereld verdeeld in duizenden kleine gemeenschappen, omdat dat het einde van multinationale bedrijven en te machtige overheden betekent.

tuin

Hoe tegenstrijdig het ook lijkt, zelfvertrouwen geeft een mens niet alleen een beter gevoel over zichzelf, maar kan daardoor ook een positievere kijk geven op zijn medemens. Er zullen niet alleen touwtjes uit de brievenbussen hangen, maar mensen zullen elkaar ook meer gunnen en meer met elkaar delen. Dan zullen mensen zich niet meer verstoppen, maar tevoorschijn komen en hun verantwoordelijkheid nemen en de machthebbers aan de kant zetten. Want dat is zelfvertrouwen!

Lees ook Nieuwe Tao

Rob Vellekoop, 2 december 2016

9 Comments

  1. Met genoeg zelfvertrouwen kunnen we afhankelijkheid uitsluiten en de balletjes uit de soep niet alleen door de rijken eruit laten eten basis inkomen verlost vele mensen nu worden de angsthazen gestimuleert en willen alleen meer lest is more groween

  2. Ja natuurlijk een vrouw zou meerdere mannen mogen hebben er zijn ook meer mannen en zeker in China en mannen kun je daar mee omgaan zo simpel is het dat zeg ik al tien jaar de mannen maken de vrouwen is ook mietischs verhaal in bijbel stop de onderdrukking en maakt ze evenwaardig we zijn allemaal gelijk maar de toren van babbel we verstaan elkaar niet en we spreken dezelfde taal horende doof en ziende blind

  3. Waarom de mensheid duizenden jaren lang gebukt gaat onder overheden en bijna eindeloze hiërarchieën komt door patriarchie. Het is naar mijn mening de aard van het beestje. Google maar eens op patriargy en ook op matriarchy. De site, endofcapitalism is ook een zeer interresante aanrader om een bezoekje te brengen Hier wordt de relatie tussen patriarchie en kapitalisme gelegd. Hier een volgende link: https://endofcapitalism.com/2009/11/05/who-were-the-witches-patriarchal-terror-and-the-creation-of-capitalism/ Er staan daarnaast nog veel meer interresante artikelen over diverse onderwerpen. Helaas zijn alle artikelen wel in het engels geschreven, maar denk dat de meesten zich hier wel mee uit de voeten kunnen. Dus naast deglobaliseren zullen we dus ook naar een systeem moeten met een meer matriarchisch karakter. Ik ben dus ook een groot voorstander van womanempowerment. In iedergeval zullen er evenwichten moeten zijn tussen de macht van mannen en vrouwen en daarnaast ook een evenwicht tussen de verschillende generatie’s. De situatie nu is dat er teveel macht ligt bij de mannen en bij oude conservatievere leeftijdsgroepen (babyboomers). Ik denk dat dit een goede aanvulling is van de genoemde concrete actie in dit artikel waar ik me sowieso al erg in kan vinden. #matriarchal anarchy is the worldwide solution!

  4. Echt fijn dat men eindelijk eens nadenkt wat echte vrijheid is zonder de elusie dont worry we weten al lang dat het niet juist gaat en dat we aan de basis moeten vertrekken op vele punten zijn we niet vooruit gegaan op sommige zelfs achteruit begin aan eerste stap we kunnen het samen niet dor het geld af te schaffen als iedereen tevreden is en uitgeleefd hoeft het niet meer te bestaan we moeten ook nog veel leren waar we hetzelfde zijn buiten eten een dak boven ons Hoofd warmte als de basis er nog niet is hoe kunnen we dan te vrede zijn en er is genoeg zelfs voor eens zoveel mensen laat de waarheid boven komen ik schijf niet graag altijd hetzelfde enzovoorts

  5. Ze moeten hardnodig die roeptoeters aan de macht de mond snoeren en hun levensgevaarlijk e praktijken stilleggen, deze vreten veel geld weg en komen r nog mee weg ook?

  6. Wie kennis wil hebben over de mechanieken achter de stellingen van Heer Terlouw, die leze van dr. H.C. Moolenburgh “Engelen als beschermers/helpers der Mensheid”. Nog te verkrijgen via http://www.boekwinkeltjes.nl.

  7. Hoezeer meneer Terlouw ook de gevoelige snaar bespeeld, hij samen met meneer van Agt komen met de prachtigste woorden maar komen te laat als je dit afzet tegen een verleden waarin ze actief hebben gezaaid wat we nu oogsten en waarmee ze nu de samenleving willen moraliseren.
    Terlouw misschien nu nog lid van D66 zou er beter aan doen de herenkapper Pechtholt te bewegen af te zien van de vuile pro EU spelletjes en zijn aspirant premierschap omdat ie bij de Bilderbergers op bezoek geweest is.
    Eerst z’n eigen touwtje uit de brievenbus!

  8. Goed verhaal.

    Op al de genoemde punten en natuurlijk veel meer zullen we de grenzen moeten opzoeken. Niet alles zal kleinschalig kunnen maar er is veel meer mogelijk dan de overheid ons wil doen geloven.Parlementaire ongehoorzaamheid zal noodzakelijk zijn.

    Onderwijs, arbeid, (medische) zorg
    Naast onderwijs, wat is leren eigenlijk, zal ook de hele medische zorg en het hele arbeidsethos op de helling moeten. Er zal in de toekomst gewoonweg niet meer voldoende betaald werk voor iedereen. Al geruime tijd worden er vele onnodige producten geproduceerd en wordt er niet meer geproduceerd naar behoefte maar geproduceerd om behoefte en (kunstmatige) arbeid te creëren. Dit ziekmakend mechanisme is ook in de medische wereld gemeengoed geworden.

    Herverdelen en basisinkomen
    De overgebleven noodzakelijke arbeid, huisvuil zullen bijvoorbeeld nog wel een tijdje op moeten halen, gaan we dus herverdelen. Afhankelijk van soort werk in vormen van een 15-20 urige werkweek, een half jaar niet werken en een half jaar wel enz. In combinatie met een onvoorwaardelijk basisinkomen is dat allemaal makkelijk te realiseren en te betalen. Indien de maatschappij zo is ingericht, zie ook punten van Rob hierboven, krijgen mensen meer tijd, zorg en empathie voor medemens, aandacht voor leefomgeving, natuur en milieu. Dit zal resulteren in een nieuw soort bewustzijn en veel meer autonomie en vrijheid over leven.
    Autonomie om bijvoorbeeld eigen werkplaatsen, waar (eenvoudige) reparaties kunnen worden uitgevoerd. Of noodzakelijke producten uit de leefgemeenschap kunnen worden gemaakt of verwerkt. Autonomie ook om eigen manieren van wonen en woongemeenschappen op te richten.

    Oproep Terlouw gaat voorbij aan het ziekmakende mechanisme van de technocratie

    De oproep van Terlouw is oprecht en sympathiek maar gaat naar mijn mening toch enigszins/behoorlijk voorbij aan de technocratie en zijn kapitalistische drijfveren. Zolang die niet worden geslecht zal de wereld van het ‘nooit genoeg’ en de ongelijkheid blijven bestaan. Steenkool, olie, gas en grondstoffen worden nog meer machtsmiddelen. Zonne- en windenergie zal, afgezien van de landschapspijn het gat niet kunnen dichten. Want het gat zal door het liberale groeidenken steeds weer worden opgevuld met nog meer verbruik. Schrijnend voorbeeld van de technocratie is ook de insteek van Greenpeace met betrekking tot windmolens welke dwars staat op die van andere natuurorganisaties die tegen deze windmolens zijn.In die zin is Greenpeace een verlengstuk van het systeem. De film Cowspiracy laat dat ook heel goed zien.

    Ecologisch socialisme
    O.a. maatschappij-kritisch filosoof uit de jaren ’80 André Gorz schreef in deze over het opkomend ecofascisme indien de technocratie ongemoeid zouden worden gelaten. Ook Illich gaf haarfijn aan dat bij het in standhouden van de technocratie opgedrongen milieumaatregelen(Biobased, duurzaam, biodiversitiet) averechts en beklemmend gaan werken voor vooral de onderkant van de maatschappij. Dat het kapitalisme nog sterker uit de strijdt zou komen met het eco-fascisme en haar nog grotere privileges. De aangeven vernieuwingen van toen in de vorm van het ecologisch socialisme zijn destijds uit angst en het vasthouden aan arbeidsdogmatiek volledig genegeerd door PvdA, vakbonden en andere progressieve denkers. Hoopgevend is wel dat het partijprogramma van de PvdD veel ingrediënten bevat van deze fundamenetele vernieuwingen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.