Marktwerking in zorg: niemand weet wat het kost

Geen enkele patiënt weet vooraf wat zijn behandeling kost, maar ook de behandelaar en het ziekenhuis kunnen dat niet aangeven. De patiënt zou zelf kunnen kiezen waar hij het goedkoopst zorg zou kunnen inkopen, want onder andere daarvoor werd de ziekenfondsmarkt geschonken aan de commerciële verzekeraars. In de praktijk komt daarvan niets terecht.

In 2006 is het nieuwe zorgstelsel ingevoerd en wordt afscheid genomen van het ziekenfonds.
Het programma Radar Extra staat stil bij de gevolgen van 10 jaar nieuw zorgstelsel. Dit is het tweede deel.

Niemand blijkt op de hoogte van de kosten van de behandeling. Niemand kan aangeven wat dit bij welke instelling of specialist gaat kosten. Zelfs de specialist in het ziekenhuis weet niet wat hij kost.

Het blijkt dat patiënten niet achter de prijzen kunnen komen en dat prijslijsten, mochten deze er zijn, niet up to date zijn. De prijzen worden namelijk pas achteraf binnen een afgesproken totaal budget per verzekeraar ingevuld. De prijsafspraken die de verzekeraar met behandelaars en ziekenhuizen maakt zijn geheim, en passen binnen een overeengekomen overall budget.

Niet alleen de prijs is onbekend voor de patiënt maar ook het vergelijken van behandelingen op basis van kwaliteit is onmogelijk. Daarvoor moet hij vertrouwen op het advies van zijn arts die hem doorverwijst naar een andere die in de ogen van deze arts kwalitatief goed werk verricht.

Na 10 jaar marktwerking in de zorg constateert het programma Radarextra dat kwaliteit en prijs om de beste zorg te kunnen krijgen niet door de patiënt zijn vast te stellen. De macht over de gezondheidszorg is ondertussen weggegeven aan de zorgverzekeraars die met een klein aantal meer dan 1 miljard euro winst per jaar onder elkaar verdelen.

De chaos is compleet dankzij de privatisering. Er zijn 61 basispolissen van 9 verzekeraars en 1340 aanvullende verzekeringspolissen. Meer dan 14,3 miljoen mensen hebben naast de basisverzekering een aanvullende verzekering afgesloten.

Na 10 jaar marktwerking in de gezondheidszorg zijn de zorgkosten met 45% gestegen. Destijds werd het nieuwe stelsel verkocht met de beloftes van grotere efficiëntie (geen wachtlijsten) en dat het vooral goedkoper zou worden. Van deze beloften is er geen enkele waar gemaakt.

Rob Vellekoop, 17 mei 2016

steundlm336x140

4 Comments

  1. in plaats van dat dit sociale zorgsysteem zodanig functioneert dat alle bevolkingsgroepen, ook de arme, geholpen kunnen worden, roven deze megabedrijven, die zich als multinationals gedragen, de bevolking gewoonweg uit!
    Terug in handen van de overheid, net als vervoer, water,stroom gas etc!!!!!!!!!!!

  2. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe Volksgezondheid miljarden aan het weg sluizen is in vage programma’s en vage commissies. Het is onvoorstelbaar misdadig dat er geen enkele publieke verantwoording komt voor de besteding van het geld, waar we allemaal voor betaald hebben. Met de smoes dat we “steeds ouder worden” liegt men, want zelfs de kinderen liggen in het ziekenhuis de maag vol ritalin leeg te pompen. De politieke elite gaat akkoord zodat er nog meer artsen komen, die nog meer papier op maken, en die nog meer pillen voor willen schrijven. Alleen de pillen die niet werken natuurlijk want daar kunnen ze meer aan verdienen dan de pillen die wel werken. De zorg is geheel overgenomen door woekerende bureaucraten die zo incompetent zijn dat ze niet eens zelf weten hoe een menselijk lichaam werkt, laat staan dat ze het aan de patiënten uit kunnen leggen. Het kwijtmaken van 45 miljard in 10 jaar tijd zonder dat de patiënten echt verbeteringen hebben gezien, of kortere wachtlijsten, is dan al een prestatie op zich. En de ambtenaren slapen gewoon door, niet wetend wat zich allemaal af speelt in hun eigen gebouw. Weten zij veel: de fout ligt altijd bij een ander.

  3. Weet wel dat het bakken geld kost dat gaat naar jurisprudentie!
    Moeten we naar een maatschappij waarbij de primaire levensbehoeften nog verder duur gemaakt worden door advocaten en andere bemoeienissen?
    Deze door de Amerikanen of vreemde cultus zal de Europeaan, overgenomen, nooit eigen worden?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.