Is zelfvoorzienend leven mogelijk in ons land?

DLM gaat onderzoeken of het net als deze familie mogelijk is volledig of grotendeels zelfvoorzienend te leven in ons land. Daarvoor zullen we contact leggen met mensen die hiermee bezig zijn op de een of andere manier. Alle suggesties zijn van harte welkom.

De familie Dervaes werkt op 400 vierkante meter grond, op 15 minuten vanaf de stad. Zij leven van de opbrengst van hun tuin die groente en fruit oplevert en van de eieren van hun kippen en eenden. Ze verbouwen voor eigen gebruik en verkopen een deel van hun oogst.
Het lukt ze om jaarlijks 2700 kilo groenten te verbouwen, 900 kippen te houden, 1000 eenden-eieren, 11 kilo honing en kilo’s fruit te oogsten. Wat ze niet eten, verkopen ze voor 18000 euro per jaar.

Sinds 1995 is deze familie bezig met zelfvoorzienend leven. Natuurlijk zit het niet ieder jaar mee. Soms hebben ze last van insecten en soms van het weer. Ondertussen leveren zij hun biologische producten ook aan lokale restaurants. Hun droom is een dorp opbouwen waarin allemaal zelfvoorzienende families samen leven. Volgens Jules Servaes is zelfvoorzienend leven het pad naar de vrijheid.

Ik heb ooit een artikel geschreven 10 Praktische tips voor actie. Een van de actiepunten is kleinschalige projecten opzetten, waardoor ieder mens zijn eigen kracht leert kennen om in het eigen levensonderhoud te voorzien door middel van het zelf verbouwen van voedsel en het opwekken van energie. Op deze manier kan de macht van machtsconcentraties zoals multinationals en overheidsorganen teruggedrongen worden en keert de vrijheid terug bij het individu. Ook het ruilen van voedsel, spullen en zaden, delen van (zonne-)energie, enzovoort kan daarbij helpen.

Servaes zegt het als volgt:

We kunnen niet ontkennen, onze wereld zit diep, diep in de problemen en wij zijn de problemenmakers. We moeten gisteren moeilijke veranderingen tot stand brengen. Ondanks de duidelijke voordelen gaan we niet recyclen, composteren, of ons er uit praten. Onze leiders, de politici, zijn helemaal geen leiders maar zijn ook maar volgers, die in tijden van crisis er niet voor ons zijn. Dus het komt op jezelf aan er voor te kiezen de verantwoordelijkheid te nemen voor de aarde. Dus het is aan mij en jou om verantwoordelijke stewards van de aarde te worden. Laten we de wereld rechtop zetten zoals gedemonstreerd op onze website. Doe met ons mee voor een duurzaam heden en toekomst. Laten we het pad van de vrijheid bewandelen.

Plaats
Pasadena, California
(Northwest Pasadena, 1 mijl van Pasadena)
Onroerend goed
800 vierkante meter
Voedsel productie
jaarlijks 2700 kilo
Tuin
ongeveer 400 vierkante meter
Werk
4 voltijdse volwassenen
Tuin diversiteit
circa 400 verschillende groenten, kruiden, fruit, bessen
Energieverbruik
$12 per maand
Water verbruik
660.000 liter per jaar
Zonne-energie productie
12.410 kwu
Zelfgemaakte biodiesel
9.400 liter

Bekijk de video hoe je dit kunt doen

 

Bron: On-afhankelijk.nl

Rob Vellekoop, 3 januari 2016

16 Comments

  1. Er zou te weinig lebensraum zijn??? Nooit op het platteland geweest? En wat dacht u van vertical gardening? Lebensraum is niet het probleem. Het probleem zijn al die regels en de corpocratie (lees: verhuld fascisme zie Mussolini) want aan zelfvoorzienend leven is niets te verdienen.

    https://www.youtube.com/watch?v=JvKIWjnEPNY

    Dus tenzij een dikke vette bankrekening hebt is het antwoord: neen

  2. Zal niet zo eenvoudig zijn met 502 inwoners per km2 in ons landje. In utrecht-stad is dat zelfs ruim 3.500 inwoners per km2. Lijkt me niet eenvoudig te realiseren, een ’tuintje’ van 400 m2 in ons dichtstbevolkte landje van Europa.

  3. Op kleine schaal is het zeer zeker mogelijk in ons land,althans voor sommigen onder ons. We zitten toch met een ruimte probleem zo niet met een ingewikkelde regelgeving omtrent eventueel verhuur/koop van grond. Ieder stukje grond in Nederland is in bezit.
    Dat was vroeger(voor de WO2 tot aan de jaren 60) anders. Toen had je de traditionele volkstuinen die ze op dit moment weer proberen af te pakken van de huurders.
    In bijvoorbeeld Polen ligt het weer anders. Daar krijgt iedereen gelenheid een stuk grond te kopen om groenten te verbouwen en/of een huis te bouwen. Dat komt nog uit de communistische tijd.
    Maar ja , daar hebben ze niet zo’n ruimteprobleem als hier.
    Probleem hier in nederland is dat iedere vierkante meter een bestemming heeft. En helaas moet je dan weer bij de politiek wezen om dat te veranderen.
    Dat onderzoek is goed bedoeld maar we zitten hier in ons kikkerlandje toch aan het geld als ruilmiddel vastgebakken.
    Voor zelfvoorziening zullen we toch naar het buitenland moeten waar het op grotere schaal gebeurt.

  4. Het ligt er aan.

    Als we zo verdeeld blijven als we nu zijn zal er weinig veranderen want niemand trekt zijn bek open. Allemaal bang gemaakt door wat de media en consorten ze heeft wijsgemaakt. En daar komt nog bij dat de meeste mensen de waarheid niet willen horen. Dus bedonderen ze liever elkaar. En waar twee honden vechten…

    Paradijs op aarde?

    Ja, alleen voor hen met meer dan 7 nullen op hun bankrekening.

    En daar komt nog bij:

    Bijt nooit de hand die je voedt!

  5. Zelfvoorzienend is onmogelijk in Nederland aangezien zelfvoorzienend in dit geval gelijk zou moeten zijn aan onafhankelijk. In Nederland wordt dat onafhankelijk op alle mogelijke manieren onmogelijk gemaakt. Kippenren te groot….afbreken als het niet in het bestemmingsplan staat, schuur te groot….geen bouwvergunning dus afbreken, opbrengst van het land dusdanig veel dat je het deelt in je directe omgeving…..risico dat de fiscus zich ermee gaat bemoeien aangezien ze opeens vinden dat je een bedrijf bent. Daarnaast het onvrijwillig opleggen van allerlei vage verplichtingen zoals zorgverzekeraar, wa verzekering en in geval van opgroeiende kinderen indoctrinatieplicht (leerplicht) maken het onmogelijk om tegen de staat der Nederlanden te zeggen: “Opdonderen want ik dop mijn eigen boontjes en heb jullie inmenging niet nodig”.

  6. kan wel maar zo grote tuin heb ik helaas niet die van ons is 15 x 10 m
    wij redden wel met groente en fruit

  7. Wel knap zo’n opbrengst. Mij lukt dat met De Kleine Salamander bij lange na niet. De getallen van de opbrengst, de aantal gehouden dieren(900 slachtkippen en nog eenden?) in combinatie met groenten en ook de financiële opbrengst zijn duizelingwekkend voor zo’n klein oppervlakte. Ik vraag mij af of dit wel klopt allemaal.

    Maar ja wij zijn ook vegetariër dus de 13 kippen in een ren van 50 vierkante meter worden bij mij wel 10 jaar en leggen zo nu en dan een eitje en lopen per toerbeurt vrij rond. Dan nog 40 streekeigen bijenvolken verspreidt over 10 locaties(o.a. in onze tuin en bij een bd-veehouderij), een kleine groentetuin met voornamelijk streekbonensoorten, diverse oude zeer grote fruitbomen en bessenstruiken. Dit alles op 1250 vierkante meter grond rondom ons huis. Een soort bostuin- en landbouw zonder bestrijdingsmiddelen, zonder kunstmest en extra aandacht voor de wilde (mee etende) dieren.
    We zijn hier als mens natuurlijk niet alleen op de Aarde

    Met veel creativiteit, ruilhandel, respect voor bodem en natuur, het geven van rondleidingen, lezingen, muziekles, muziekoptredens, adoptie bijenvolken, en dus wat verkoop van honing en appels etc. doe ik mijn best maar een basisinkomen is nogal groter dan wat ik nu verdien. Wel veel vrijheid ondanks dat het met alles eromheen vooral in de zomer erg druk is.
    http://www.dekleinesalamander.com

  8. Op zich een knap verhaal en een goed idee voor velen om een belastingvrij inkomen en zelfsvoorzienend te werken. Belasting betalen is overigens niet meer bevredigend met de verspillingszucht van onze bewindslieden. Veel mensen worden overigens te lui of te decadent om hierover na te denken. Gooi bijvoorbeeld je eigen dak vol met zonnepanelen zodat je van die verschrikkelijk hoge energierekening af bent waar een enorme hoop BTW op zit

    • quote

      Naar mijn weten zijn er al plannen om mensen die overtollig energie terugleveren aan te slaan als een bedrijf. Daarnaast mag je je energie heel duur inkopen op de momenten dat de zon het af laat weten en aangezien het steeds warmer maar natter (bewolking dus minder lichtopbrengst van de zon) kan men wel eens van een koude kermis thuiskomen.

      • Html vond het nodig de zin niet te plaatsen tussen de quote tekens ><
        Op zich een knap verhaal en een goed idee voor velen om een belastingvrij inkomen en zelfsvoorzienend te werken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.