Fins #basisinkomen komt er voorlopig nog niet

basisinkomen

Volgens het Finse Kela, het onafhankelijke sociale zekerheidsinstituut, zal er voorlopig geen basisinkomen in Finland worden ingevoerd. Er is pas begonnen met een voorlopige studie naar de mogelijkheden. Kela meldt op haar website dat afgelopen maandag internationale media het misleidende verhaal verspreidden dat een basisinkomen in de nabije toekomst in Finland zou worden ingevoerd.

Kela is het onafhankelijke sociale zekerheidsinstituut van Finland met een eigen bestuur en financiën. Het Finse parlement oefent supervisie uit via een groep van vertrouwelingen die door het parlement zijn benoemd.

Een experimenteel onderzoek van een wereldwijd basisinkomen is begonnen in oktober 2015.

Het Finse regeringsprogramma roept op tot de invoering van een wereldwijd basisinkomen experiment. Het doel van het experiment is om manieren te vinden om het sociale zekerheidssysteem aan te passen aan de veranderingen van de arbeidsmarkt. Het experiment zal ook onderzoeken op welke manier het systeem meer doeltreffend zal zijn in het stimuleren van werk. Andere doelen zijn het verminderen van de bureaucratie en het stroomlijnen van het systeem van uitkeringen.

Een voorlopig onderzoek zal proberen een model aan te wijzen om het universele basisinkomen te kunnen toepassen. Daarnaast zal het experiment een evaluatie opleveren van de effecten van een basisinkomen op verschillende bevolkingsgroepen en zal een overall kostenplaatje geven.

Stappen

  1. Het voorlopige onderzoek is gestart eind oktober 2015.
  2. Een overzicht zal worden gepresenteerd van bestaande informatie en ervaringen met universele basisinkomen modellen uit andere landen tijdens de lente van 2016.
  3. Vervolgens zal er een analyse van experimentele modellen en onderzoek in het laatste deel van 2016 geproduceerd worden.
  4. Het universele basisinkomen experiment staat gepland om in 2017 gelanceerd te worden. Er zal een nieuwsbrief over dit onderzoek in het Engels gepubliceerd worden zodat het project gemakkelijk kan worden gevolgd.

Meer informatie

Experimental study on a universal basic income

Vertaling Rob Vellekoop, 8 december 2015

Steun De Lange Mars met een Jaarabonnement voor 10 euro

10 Comments

  1. Nou dan wordt het tijd dat je deze webinar gaat zien, het duurt eventjes maar dan weet je ook wat je daar na te doen staat. Exuses uitgesloten

    video in de link

  2. In dit Duitstalige artikel wordt het Finse initiatief voor een basisinkomen verworpen door de vakbonden en de sociaaldemocraten, die tegen zijn, en wordt er gesteld dat het basisinkomen een neo- liberale natte droom is. Is dat zo? Zijn die “Gewerkschaften en Socialdemokraten” niet bang voor hun eigen “broodmolen” als onomstotelijk wordt bewezen dat er steeds minder werk voor mensen overblijft?

    http://www.nachdenkseiten.de/?p=29432

  3. Van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid:

    http://www.wrr.nl/fileadmin/nl/publicaties/PDF-verkenningen/Verkenning_31_De_robot_de_baas.pdf

    Vanaf blz 135 wordt er gesproken van wie de robots in eigendom heeft en verder over scholing.

    https://www.deingenieur.nl/artikel/hoe-blijven-we-robots-de-baas

    De laatste alinea is veelzeggend.

    En de (echte) economie zal ook niet gaan herstellen als er geen andere maatregelen komen:

    http://www.economie-macht-maatschappij.com/economische-groei-olieprijs-rentestanden.html

    Het is niet alleen aanstormende technologie dat menselijke arbeid zal decimeren, maar ook (monetaire) macht en politieke (on) wil. Immers de belangen van het “geld” zullen moeten worden gediend, een proces wat in volle vaart plaats vindt.

  4. Ook bij automatisering worden de produkten door mensenlijke arbeid gemaakt, alleen op een andere manier. Vroeger maakten de mensen de benodigde produkten direkt. Nu maken ze hardware (robots) en software voor die robots en die robots maken dan d.m.v die software de produkten. Maar die robots en die software komen niet uit de lucht vallen maar worden gewoon door mensen gemaakt. Het is dus een andere soort arbeid dat gevraagd zal worden n.l arbeid in de IT en automatisering. Omscholing is dus noodzakelijk.

    • Het klinkt geweldig. Het probleem is echter dat veel minder mensen nodig zijn om robots te maken. Immers de robottechnologie is er zelfs op gericht dat robots weer andere robots maken. Kortom robotisering en automatisering zorgen voor minder menselijke arbeid. Dat betekent minder werkgelegenheid, dus voor mensen die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van werk een ernstig probleem.

    • Het klinkt geweldig. Het probleem is echter dat veel minder mensen nodig zijn om robots te maken. Immers de robottechnologie is er zelfs op gericht dat robots weer andere robots maken. Kortom robotisering en automatisering zorgen voor minder menselijke arbeid. Dat betekent minder werkgelegenheid, dus voor mensen die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van werk een ernstig probleem.

    • Stel er zijn 100 arbeiders aan het werk in een fabriek.
      Nu komt het idee om die 100 lui te vervangen door robots zodat die 100 dadelijk met nog 4 overblijven voor onderhoud en reparatie van de robots.
      Die andere 96 gaan dus mooi in de robotisering en zorgen er op hun beurt voor dat elders hetzelfde effect ontstaat. Uiteindelijk heb je dus een man/uren overschot.
      Volgens het huidige markt denken moet je die overschotten dumpen zonder extra kosten, anders had je ze wel aan het werk kunnen houden!
      Nee, dat gebeurt niet en je vaardigt een politiek uit welke zoveel betekend als, “val maar dood”! Je bent afgeschreven!
      De fout zit em ook in het feit dat de werker zich in de loop der tijd veel te afhankelijk heeft gemaakt van besluitvorming over de bestaansbasis van zijn leven.
      Een werknemer laat in de meeste gevallen de hamer uit z’n handen vallen als de zoemer gaat om 5 uur maar de baas gaat nog even door omdat er nog veel te regelen valt. Dit is keiharde realiteit waardoor er wederzijds een breuk is ontstaan en waardoor men de vloek van de marktwerking over zich heeft afgeroepen.
      Ik ken ook coöperatieve bedrijfsvormen waarbij een groep ZZP’ers samen werken en wat er fout kan gaan is wederom een mentaliteits kwestie!
      Veel defecten zitten over het algemeen in des mensens hoofden.

  5. Ik vind dat een basisinkomen ook slechts een deel van de oplossing is, en eigenlijk misleidend. De echte welvaart moet komen uit innovatie en het verwijderen van de raamambtenaren die hun termijnen niet halen en heel de dag kibbelen over dwangsommen. Het afschaffen van de slavernij en het eerlijker verdelen van de welvaart helpt ook. Iedereen gelijk, samen werken, en op houden met kibbelen. Daarnaast wil ik aandacht vragen voor het stoppen van stress, het terug keren naar de menselijke maat, want die dwangsommen leveren alleen bureaucratie op. Ik zie stoffelijke bezittingen als een grote bedreiging voor het geestelijk welbevinden van de mens, en al helemaal als zo een juf met een hoed denkt koningin te zijn en er nog geen twee woorden Nederlands uit die gekloonde mond komen. De fascistische dictatuur werkt het beste als de slaven ruzie met elkaar maken over fictief geld, dan als ze zouden doen wat goed voor iedereen is. Een formulier is een genocidale moord op zich.

  6. Rob (vdZ), zoals meestal heb je m.i. weer een zeer heldere reactie op dit artikel van Rob (V) gegeven!

    Je zegt: “… kan er eindelijk eens gewerkt worden aan waar het echt over gaat qua scholing, innovatie, zorg, energie, cultuur, voeding, recht, en noem maar op. Alles wat nu in de pauperhoek geflikkerd is.
    Eindelijk eens bouwen aan de 21e eeuw!”
    Ik zou dit heel beknopt willen samenvatten met: Eindelijk tijd voor het ontwikkelen van het individu én van de mensheid als geheel. We worden immers al eeuwen tegengehouden in onze “innerlijke” ontwikkeling.

    P.s. Hadden jullie hier al van verrnomen? >>> http://nederlandersunited.nl/

  7. In de veranderende arbeidssituatie vanwege te toenemende automatisering in de productie zal de vraag naar werknemers afnemen. Dit ontkennen is technologische ontwikkeling ontkennen. Een apparaat functioneert langer, sneller en minstens net zo goed en is daardoor goedkoper. Het mechanisme in de markt bepaald dus dat er geen plaats meer is voor een mens aan de productielijn. Een empathieloze bezitter van de productiemiddelen zegt dat dat die mens mag afvallen omdat ie de competitie met de vindingrijkheid heeft verloren en volgens de dwaalgedachten van Darwin, gedoemd te verdwijnen. Dat zie je nu ook gebeuren in dit verwerpelijke Machiavelliaanse construct.
    De corporaties onder aanvoering van de banken zijn bezig met kweken van een kwetsbare maatschappelijke laag die volgens het bekende slavernij model moet functioneren onder het adagio van een wegkwijnende democratie.
    Alles is erop gericht om deze route te voleinden alleen beseffen de meesten nog niet dat het volksvertegenwoordigings principe een lege huls is, een vage illusie en een herinnering aan tijden dat er nog iets van het electoraat kon doorschemeren in het dagelijkse bestuur. In toenemende mate hebben we de vercommercialisering en de desocialisering als gangreen het vlees zien wegvreten wat met vuur en bezieling was opgebouwd in meer dan een eeuw ervoor.
    Tot nu toe een ingetrapte open deur maar zaken zijn nu eenmaal niet op te lossen op dezelfde wijze als waarop ze zijn ontstaan.
    Daarom dient er een nieuwe stroming te ontstaan die laat zien dat eeuwen ploeteren van de ene generatie op de andere een materiele rijkdom heeft voortgebracht waarvan nu eindelijk eens de dividenden geoogst mogen worden in de vorm van een basisinkomen. Zodanig dat men zijn waardigheid kan behouden en zijn zelfrespect niet hoeft te verliezen. Steeds rijst dan weer de vraag: wie gaat dat allemaal betalen?
    Wanneer wij in terugwerkende kracht alle kapitaal aan de roversbende, de banken, zouden onttrekken, dan is een wereld van overvloed direct zichtbaar.
    Wanneer de mens in staat is zichzelf te bevrijden van parasieten en uitbuiters kan er eindelijk eens gewerkt worden aan waar het echt over gaat qua scholing, innovatie, zorg, energie, cultuur, voeding, recht, en noem maar op. Alles wat nu in de pauperhoek geflikkerd is.
    Eindelijk eens bouwen aan de 21e eeuw!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.