Franse boer wint van Monsanto

Een Franse rechtbank bevond Monsanto schuldig aan het vergiftigen van een boer. Het Amerikaanse chemische landbouwbedrijf Monsanto, berucht door de ontwikkelingen van genetische gemodificeerde organismen en chemische producten, moet boer Paul Francois volledig compenseren.

De beslissing van de rechtbank komt na een beroep van het bedrijf tegen een uitspraak in 2012 waarin het bedrijf al verantwoordelijk gesteld werd aan het ziek maken van de man.

In mei hielden advocaten van Monsanto nog vol tijdens een onderzoek dat  de onkruidverdelger die werd gebruikt door de boer Paul Francois niet gevaarlijk was.

De uitspraak veroordeelt het bedrijf voor volledige compensatie van de gezondheidsschade die de boer heeft opgelopen.

Francois gebruikte 15 jaar lang regelmatig het bestrijdingsmiddel Lasso. In 2004 inhaleerde de boer per ongeluk de onkruidverdelger wat direct effect op zijn gezondheid had.

Lasso was een van Monsanto’s belangrijkste producten voordat het bedrijf het omstreden product Roundup op de markt bracht. De risico’s van Lasso werden al in de jaren 1980 vastgesteld. Desondanks hield Monsanto het op de markt. Inmiddels is de onkruidverdelger in diverse landen verboden, waaronder Canada in 1985, Groot-Brittannië en België in 1992. Pas in 2007 werd het ook in Frankrijk verboden.

Na het ongeval kreeg de boer last van extreme hoofdpijn, spraakproblemen en mentale afwezigheid. In november viel hij flauw en opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis raakte hij in coma en de doktoren vreesden voor zijn leven.

Verschillende onderzoeken toonden dat Francois leed aan een permanente hersenaandoening.

Doktoren vonden maanden later dat de oorzaak van de aandoening het gebruik van monochlorobenzene was, een uiterst giftige stof die 50% van Monsanto’s bestrijdingsmiddel uitmaakte.

Paul Francois’ verdediging voerde aan dat het bedrijf zich bewust was van de aanwezigheid van giftige chemicaliën in het product en dat het had nagelaten de klanten voor de gezondheidsrisico’ s te waarschuwen.

Monsanto heeft verklaard in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Bron: Telesur
Vertaling: Rob Vellekoop

3 Comments

  1. Dus de Franse rechtbank heeft de producent verantwoordelijk gesteld en niet, zoals in Nederland gebeurd, de werkgever of de gebruiker. Dat kan ik mooi gebruiken in mijn procedure tegen de verffabrikanten door wiens produkten ik OPS heb opgelopen.
    Bedankt voor dit artikel Rob

  2. Geef ze niet de lengte door het TTIP verdrag te tekenen, want dan breekt de claimcultuur los, die door A. Eu. opgelegd wordt

  3. Ik vraag me dan wel af hoe Frankrijk dat gaat hebben met de TTIP in aantocht?
    Of heeft Frankrijk dan misschien zoveel ruggengraat dat ze schijt hebben aan dit regeltje van de EU mocht de TTIP een feit zijn?
    Trouwens eenieder die nog verknocht is aan Roundup en andere zooi van die gifmengers uit de VS moet op z’n minst een trap onder z’n reet hebben, vind ik.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.