Ten onrechte gekorte uitkeringsgerechtigde wint van gemeente

walcherenOp 25 februari heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant beslist dat uitkeringsgerechtigde ten onrechte met 100% gekort is op zijn uitkering. Van de Hulle weigert een werkstageovereenkomst met Orionis (Orionis Walcheren omvat sociale dienst, sociale werkplaats, schuldhulpverlening en reïntegratiebedrijf van Veere, Vlissingen en Middelburg.)  te tekenen. Hierin staat dat hij een jaar gedurende 32 uur per week als algemeen medewerker te werk wordt gesteld. Door zijn weigering krijgt hij voor een bepaalde periode geen bijstandsuitkering meer.

De rechter vindt de 32-uurseis te zwaar en is het oneens met de algemene werkzaamheden, zonder specificatie, omdat dit werk individueel moet worden afgestemd op de uitkeringsgerechtigde.

Reachtie van Van de Hulle zelf hierover:
“Nog voor enkele dagen uitkering te goed hebben “zoals mijn advocaat schreef in het briefje bij de uitspraak staat dan ook in geen enkele verhouding tot plotsklaps geen inkomen hebben en niet weten hoe je nu verder moet overleven.

Ik wil hierbij ook wel laten weten dat ik helemaal begrijp dat mensen vaak niets anders kunnen dan dwangarbeid accepteren, wat moet je anders als je een gezin te eten moet geven ?

Ook wil ik met klem zeggen denk eerst echt goed na voordat je weigert, vraag als ze van je eisen om direct een handtekening te zetten onder een contract (zoals mij overkwam) ruim de tijd om er over na te denken zodat je overwogen een beslissing kan nemen en juridisch advies kan inwinnen of het allemaal wel mag want de 30, 50 of 100% korting die ze opleggen is echt en vanaf dat moment wordt er gewoon minder of geen geld meer gestort!

Met vriendelijke groet,

Joris

Bron:
Doorbraak
Nujij.nl

 

1 Comment

  1. Omdat die participatiewet een proef is tot 1 januari 2014 zijn daar geen geschreven wetten voor en dient een gemeente zich aan de wet te houden zoals deze reeds gold voor uitkeringsgerechtigden. Iedere “werknemer” heeft het recht op een arbeidsovereenkomst waarin een functie en taakomschrijving staat omschreven. Zo dient de gemeente dat ook te verstrekken. Waarbij de gemeente ook rekening dient te houden met de persoonlijke omstandigheden van hun client! Gelet op het feit dat het hier geen vrijwillige keuze betreft.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.